
مقاله در مورد زندگى نامه بزرگان کیفیت دنیا در pdf دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله در مورد زندگى نامه بزرگان کیفیت دنیا در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد زندگى نامه بزرگان کیفیت دنیا در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله در مورد زندگى نامه بزرگان کیفیت دنیا در pdf :
زندگى نامه بزرگان کیفیت دنیا
فیلیپ کرازبی :Philip Crosby
کرازبی در سال 192 بدنیا آمده و پس از اتمام خدمت سربازی در نیروی دریائی در دوران جنگ کره ، کارخود را ابتدا از سال 1952 در شرکت خود آغاز کرد ، سپس به عنوان مدیر کیفیت در قسمت برنامه ساختموشک های پرشینگ ( نوع اول ) در شرکت مارتین ماریانا مشغول فعالیت شد. در این زمان وی مفهوم نقصصفر یا تولید بدون ضایعات را مطرح ساخت. سپس به مدت 14 سال بعنوان دستیار و معاون کنترل کیفیت مدیرعامل شرکت ITT آمریکا مشغول کار بود .وی در سال 1973 کتاب “کیفیت رایگان است” را منتشر کرد که پرفروشترین کتاب سال شد و در سال 1974 “کتاب کیفیت بدون عبو”را منتشر کرد که مجدداً پرفروشترینکتاب سال شد.
فرایند بهبود کیفیت کرازبی بر اصول زیر مبتنی است :
1 – کیفیت به معنی انطباق با خواسته هاست . اما به معنی خوبی یا زیبایی نیست
2 – سیستمی که سبب مرغوبیت می شود جلوگیری است ، نه ارزیابی و ممیزی
3 – استاندارد عملکرد باید ضایعات صفر باشد ، نه این که بگوییم به اندازه کافی به مشخصات نزدیک است.
4 – معیار کیفیت ، بهای عدم تطابق است ، نه شاخص ها
در فلسفه کرازبی ، پنج اصل اساس مدیریت کیفیت جامع را بنیان نهاده اند.
1 – کیفیت به معنی همخوانی با نیازها بوده و پاسخ به نیازها و مشخصههای طراحی شده میباشد
2 – چیزی به نام ” مشکل کیفیت ” وجود ندارد.
3 – چیزی به نام “هزینه کیفیت ” وجود ندارد.
4 – تنها ملاک اندازه گیری عملکرد، هزینه کیفیت است.
5 – تنها استاندارد عملکرد، نقص صفر است.
زندگینامه جوران
او شاهد دو جنگ جهانی، مبارزات نظامی متعدد، ظهور و افول اختراعات بیشمار، اولین اکتشاف فضایی انسان و 17 رئیس جمهور آمریکا بوده است. وی مخالفت با یهودیان، فقر، مهاجرت، از دست دادن مادر در کودکی و آشفتگی بزرگ جنگ جهانی دوم را پشت سر گذاشته است. 100 سال زندگی در چنین تغییرات و اتفاقات عمیقی به حد کافی قابل توجه است ولی جوزف جوران بسیار بیشتر از یک نظاره گر معمولی بوده است. او در رشد صنعت، جامعه و شاید مهمتر از همه کیفیت دخالت زیادی داشته و به طور گسترده ای در این زمینه مشارکت نموده است.
از زندگی جوران می توان به عنوان یک داستان نام برد. او در 24 دسامبر 1904 در رومانی بدنیا آمد و در سال 1912 به امید رهایی از فقر و برخورد خشونت آمیز با یهودیان به همراه خانواده خود به شهر مینه پولیس مهاجرت کرد. متاسفانه اقبال مالی خانواده فقط زمانی اندک بهبود یافت. بخصوص اینکه مادر جوران در سال 1920 در اثر ابتلا به بیماری سل درگذشت. تقریباً از همان لحظه ای که آنها وارد ایالات متحده شدند. جوران به همراه خواهر و برادرهایش برای افزایش درآمد
خانواده شروع به کار کردند. جوران معمار کیفیت در یادداشتهای خود اشاره کرده است که در طول 12 سال زندگی در مینه پولیس در 16 حرفه فعالیت کرده است. شغلهایی از قبیل: دستفروشی روزنامه، فروشنده بقالی، دفترداری، سرایداری، دسته بندی اقلام انبار. وی همچنین برای یک چاپخانه انجمن ایالتی و راه آهن برلینگتون کار می کرد.
با وجود ذهنیت منفی مرسوم در مورد کار کردن بچه ها جوران عقیده داردکه این کار به خود و
خواهر و برادرهایش از جهات مختلف کمک کرد تا با تفکر نترسیدن از ساعات کاری طولانی و کار سخت بزرگ شوند. ما یاد گرفتیم که در جستجوی فرصتها و استفاده از نبوغ خود برای بدست آوردن آنها باشیم. ما مسئولیت ساختن آشیانه هایی امن را برای خود به عهده گرفتیم و با تحمل گرمای کوره آتشین اخلاق کاری را بدست آوردیم که باقی عمرمان به خوبی به دردمان خورد.
جوران تمامی تجربیات کاری خود را آموزنده یافت و علی رغم برنامه کاری خود هرگز از تحصیل که والدینش به شدت به آن اعتقاد داشتند و فرزندان خود را ملزم به ادامه آن کرده بودند غافل نشد. او در دوران دبستان و دبیرستان بخصوص در زمینه ریاضیات بسیار درخشید و همواره 2 سال از سایر دانش آموزان همسن خود جلوتر بود. سرانجام اقبال مالی خانواده بهبود یافت و جوران توانست اندوخته هایش را برای تحصیلات عالیه خود در یک حساب بانکی پس انداز کند. در سال 1920 در دانشگاه مینه سوتا در رشته مهندسی برق ثبت نام کرد، او اولین فرزند خانواده بود که به کالج رفت.
گرچه تأمین مالی این تحصیلات هر ساله به صورت یک مشکل بزرگ باقی می ماند، اما برای جوران مهمترین چیز حفظ معدل با رتبه C بود. به دلیل اینکه او در دوران اولیه مدرسه به سادگی نمرات خوب کسب می کرد. هرگز یاد نگرفته بود که مطالعه کند و به همین دلیل به کار خارج از کالج ادامه داد. وی همچنین در فعالیت های غیر درسی از قبیل شطرنج –که مشتاق آن بود- و لشکر آموزشی فرماندهان رزرو (ROTC) که آن را فرصتی برای خدمت به کشور خود می دید شرکت می کرد.
علی رغم موانع موجود، جوران سرانجام در سال 1925 توانست فارغ التحصیل شود، تا جایی که 6 شرکت خواهان استخدام وی شد. او سه پیشنهاد از جنرال الکتریک، وسترن یونیون را با سمت مهندس در کارخانه هاثورن در سیسرو پذیرفت. حقوق وی در شروع کار 27 دلار در هفته بود.
سن 20 سالگی برای جوران آغاز 70 سال جدید کاری بود. او در آغاز هیچ ایده ای در مورد کار در زمینه کیفیت نداشت. بعد از یک هفته دوره آموزشی برای آغاز کار در وسترن الکتریک به طور اتفاقی و شاید تصادفی در شاخه بازرسی کارخانه هاثورن مشغول به کار شد. از آن آغاز نه چندان جالب توجه، مسیر زندگی کاری وی به صورت زیر دنبال شد:
– خدمت در یکی از اولین واحدهای بازرسی آماری در صنعت
– ارتقاء به یکی از مناصب مدیرتی و سپس ریاست یک بخش در سن 24 سالگی (سال 1928)
– کسب یک مدرک در زمینه حقوق (به عنوان پشتوانه ای برای استخدام در دوران آشفتگی جنگ جهانی دوم)
– انتقال به دفتر مرکزی ATT وسترن الکتریک برای همکاری با قسمت مهندسی
– اشتغال در بخش های آماری، استخدامی، حسابداری و کنترل شرکت lend-lease که در زمینه فراهم کردن اسلحه، تجهیزات و آذوقه برای متحدین جنگ جهانی دوم فعالیت می کرد.
– آموزش مهندسی صنایع در دانشگاه نیویورک به عنوان پروفسور و رئیس بخش
– کسب مناصب مشاور مدیریت –وسپس مدیریت کیفیت- سخنران، نویسنده و رهبر بین المللی
– تأسیس یک شرکت (انستیتو جوران که هم اکنون بیست و پنجمین سال تأسیس خود را جشن می گیرد) و یک سازمان غیرانتفاعی (مؤسسه جوران) برای ادامه کارهایش.
ژوئن 1928-درست زمانی که فرزندش متولد شد- تا ژوئن 1929 –درست قبل از رکورد- را 12 ماه از شادترین لحظات زندگی خود توصیف کرده است. در یک محاصبه جدید، جوران توضیح داد که او و همسرش روزگار خوب و خوشی را در کنار هم سپری می کردند و دنیا بسیار سخاوتمند شده بود. آنها در حال تجربه اختراعات هیجان انگیز مانند تلفن بودند و شغل او در وسترن الکتریک بسیار خ
وب بود. وی در سلسله مراتب کاری تا مناصب با نفوذ بالا آمده بود. وی می افزاید: زمان صلح بود. آرزوهای ما در حال تحقق یافتن بود. دوران قبل از آشفتگی بود. قبل از آن آشفتگی در اروپا (ظهور نازی ها و جنگ جهانی دوم) و ما بی گناه بودیم. تمامی دهه ها بعد از آن دچار گرفتاری شدند.
با وجود این جوران همواره راهی برای مبارزه با مشکلات پیدا می کرد. راههایی از قبیل استفاده از مهارت های خود و تجربه در تحلیل های آماری و مهندسی برای تقویت خرید. بودجه بندی و انبوه کاغذبازی در شرکت lend-lease او همچنین به طور عمده در فعالیت ها و سازمانهای متفرقه برای تقویت مدیریت در دولت آمریکا شرکت نمود. بعد از جنگ اشتیاق خود به مدیریت را به راهی برای
کمک به شرکتها و دانش آموزان در زمینه رشد صنعت و اقتصاد آمریکا تبدیل کرد. آن کمک، به سرعت به شرکتهای کشورهای دیگر –بویژه ژاپن- و نیز کشورهایی که کشمکشهای پس از جنگ را تجربه می کردند گسترش یافت. با اینحال تغییر کار وی همه از روی نوعدوستی نبودند. هم در وسترن الکتریک و هم lend-lease او با چاقوی تیز تفکر و مهارت های فنی خود برهم رده ها و
مافوقهای خود تاثیر گذاشته بود ولی با زبان برنده خود و نیز ناتوانی خود در قبول درک نیازهای دیگران مشکلاتی را هم ایجاد کرده بود.
او عقیده دارد : من بسیار فردگراتر از آن بودم که در سازمان به آن بزرگی جا شوم.
اضافه کردن ابعاد انسانی به کیفیت یکی از دستاوردهایی است که جوران به خاطر آن به طور گسترده ای اعتبار یافت. او مطمئن نیست که شایسته چنین اعتباری باشد. ولی به این مسئله اعتراف می کند که توسعه کیفیت از منظر آماری، به مدیریت کمک فراوانی کرده است. در طول دوره کاری خود مشکلات ارتباطی افراد را نه تنها به خود بلکه با دیگران نیز بررسی کرد و از نظر وی همه این مشکلات یک دلیل ریشه ای داشتند. مقاومت در برابر تغییر یا چنانکه او آنرا می نامد: مقاومت فرهنگی.
پس از سالها تلاش برای خوب کار کردن با دیگران و سپس مشاهده موراد مشابه زیادی بین مدیریت و کارکنان- در سال 1956 هنگامی که کتاب مارگرت مید “الگوهای فرهنگی و تغییرات فنی” را مطالعه می کرد. در آن مقاومتهایی که گروههای ملل متحده ضمن تلاش برای بهبود شرایط کشورهای در حال توسعه، با آن روبرو شده بودند را دید. تعبیر مید از این مقاومت به “یک برخورد بین دو فرهنگ” را متوجه شد به یک جرقه ذهنی می رسد.
جوران ناگهان آن را به طور مشابه با کار دید. همانند برخوردهای بین مدیریت و کارکنان یا موقعیت هایی که تغییراتی را پیشنهاد داده بود و بدون هیچ دلیل منطقی ای توسط مشتریان رد شده بودند. او در مورد مکاشفه خود “پیشرفت مدیریتی” توسعه داد. امروزه جوران هیچ تفکر بدیعی را در این زمینه نمی بیند و می گوید : شاید من اولین نفری بودم که آن را در مورد کیفیت توسعه دادم.
او در سال 1979 انستیتو جوران را به منظور توسعه افکار خود تاسیس کرد. این موسسه امروزه یکی از بهترین مراکز مشاوره مدیریت کیفیت در جهان است و به انتشار کتابهای آموزشی. فیلم و سایر موارد دیگر در زمینه کیفیت می پردازد.
– جوران با اظهار این مطلب که 80% از مشکلات از 20% از علت ها ناشی می شوند و مدیریت باید بر این 20% “حیاتی” تمرکز کند قانون پارتو که متعلق به ویلفردو پارتو مهندس و اقتصاددان قرن 20 است را در کیفیت توسعه می دهد.
– تریلوژی جوران که سه جزء کلیدی مدیریت را برای کیفیت نشان می دهد: برنامه ریزی، کنترل، بهبود را مطرح می کند.
– کتاب هندبوک کیفیت جوران، یکی از مراجع اصلی کیفیت به شمار می رود. برای اولین بار در سال 1951 تحت عنوان هندبوک کنترل کیفیت (با قیمت 10 دلار) و امروزه پنجاهمین چاپ خود (با قیمت 15 دلار) را پشت سر گذاشته است و بیش از 230000 نسخه از آن را در چاپ چهلم به فروش رفته است.
– صدها نوشته، مقاله، سخنرانی و نیز بیش از 30 کتاب مشتمل بر ویرایش اول و سپس بازنگری بعدی آنها، که حداقل به 12 زبان ترجمه شده است. بسیاری از سخنرانی های وی برای سازمانهای غیرانتفاعی مانند ASQ بوده که به وی کمک می کند تا تمایلش برای خدمت به جامعه را ارضا نماید.
– نقش مهم او در پیشرفت ژاپن به عنوان یک رهبر کیفیت جهانی و قدرت اقتصادی در چند دهه بعد از جنگ جهانی دوم.
– که البته این فقط لیست جزئی از کارهای اوست.
در طی مصاحبه ای در پاسخ به این سئوال که در مورد بزرگترین زمینه مشارکت خود چه عقیده ای دارد. پاسخ داد : “من در زمینه یک دانش جدید مشارکت کردم : مدیریت کیفیت. وی این را یک شاخه از مدیریت عمومی و همچنین یک دانش جدید با نام خودش می داند. “در آن زمان که من نمی دانستم که در آن مشارکت دارم ولی اکنون با نگاهی به گذشته باور دارم که آن چیزی خواهد بود که من پس از مرگم به خاطر آن در یادها خواهم ماند.
” جوران همچنین دوره مورد علاقه شغلی خود را نزدیک به چهل سال مشاوره می داند. او می گوید “من برای بوروکراسی های بزرگ مناسب نبودم. در دو مورد آنها شکست خوردم. بخاطر همین وارد کار مشاوره شدم و ایده آل من بود. من برای کار فردی مناسب بودم
شیگئو شینگو در 1909 در شهر ساگای ژاپن متولد و در 1930 در رشته مکانیک دانشکده فنی یامانشی ، فارغالتحصیل شد . طی سال های 58 – 1956 ، در صنایع سنگین کشتی سازی در ناکازاکی ،مسئول کاهش زمان مونتاژ سوپر تلنکرهای 5 هزار تنی شد و این زمان را از 4 ماه به 2 ماه تقلیل داد . این کار رکورد جدیدی را در کشتی سازی به ثبت رساند و این سیستم به صنایع کشتی سازی سراسر ژاپن گسترش یافت . در 1959 جامعهمدیران ژاپن را ترک کرد و موسسه بهبود مدیریت را تاسیس کرد .
طی سالهای 64 – 1961 شینگو عقاید خود را از کنترل کیفیت به ارایه پوکا- یوک ، خطا یابی یا مفهومضایعات صفر گسترش داد . بعدها این نگرش با موفقیت به سایر کارخانه ها کشیده شد و ظرف دو سال عملیاتعاری از ضایعات مستقر گردید .در 198 سیستم پیش اتوماسیون را بنا نهاد و نیز سیستم تعویض قالب در یکدقیقه را توسعه داد ، که بخشی از سیستم تولید بموقع است . تولید به موقع ، سیستمی است که در آن ورودی ها ،همان زمانی که مورد نیاز است به سیستم تولید وارد می شوند . از مزایای این روش جلوگیری از هزینه هایسنگین انبارداری است .
ایشی کاوا در سال 1915 در ژاپن متولد و در سال 1939 از دانشک
ده مهندسی دانشگاه توکیو فارغ التحصیلشد . پروفسور ایشی کاوا طلایه دار نهضت هسته های کنترل کیفیت در ژاپن در اوایل دهه 50 است ، ایننهضت بعدها به غرب صادر شد . او در سخنرانی خود در هزارمین کنوانسیون هسته های کنترل کیفیت در ژاپن(1981) چگونگی قرار گرفتن خود در این مسیر را اینگونه بیان داشت : ابتدا سعی کردم کارگران وجین کن ،کنترل کیفیت را بفهمند و به آن عمل کنند ، اندیشه من این بود که تمام کارکنان کارخانه های سراسر کشور را آموزش بدهم ، البته این موضوع کار زیادی می طلبید در نتیجه ، فکر کردم اول سرپرستان یا آن هایی را کهمستقیما” با مسئله سرو کار دارند ، آموزش بدهم .
هسته های کنترل کیفیت با اهداف و فعالیتهای ذیل بوجود آمدهاند :
مشارکت در ارتقا و توسعه
احترام به روابط انسانی و ایجاد محیط شاداب برای بوجود آوردن رضایت شغلی
– استفاده از تمام تواناییها و ظرفیتهای کارکنان
ایشی کاوا به عنوان پدر حلقه های کنترل کیفیت و رهبر جنبش کیفیت ژاپن و تدوین کننده استراتژی کیفیت ژاپن شناخته شده است. در نظر ایشی کاوا به لحاظ حلقه ای بودن کنترل کیفیت ، مفهوم کیفیت در سازمانموضوعی سراسری است که همگان در آن مشارکت دارند.
مفهوم کیفیت سراسری شامل همکاریهای افقی و عمودی است. در همکاریهای عمودی موضوع کیفیت بهروابط درون سازمانی از کارکنان جزء تا مدیران ارشد را شامل می شود. در همکاریهای افقی روابط و مناسباتبرون سازمانی مورد نظر ایشی کاوا است.
بزرگترین نقش ایشیکاوا در امر کیفیت ، ساده کردن فنون آماری برای کنترل کیفیت در صنعت است. او درساده ترین سطح فنی ، بر گردآوری اطلاعات و عرضه آنها تأکید داشت و کاربرد نمودار پارتو را برای اولویتگذاری آنچه باید بهبود یابد و نمودار ایشی کاوا ( علت و معلول ) را برای تشخیص دلایل ممکن تجویز کرد.ایشی کاوا نمودار علت و معلول را مشابه سایر ابزارهای کیفی ، وسیله ای برای کمک به گروهها یا هسته هایکنترل کیفیت در نهضت کیفیت می داند ، به این ترتیب وی ، ارتباطات باز کاری را برای درست کردن ایننمودارها امری حیاتی می شمرد . نمودار ایشی کاوا ابزار سیستماتیک مناسبی برای پیداکردن ،دسته بندی و مستند سازی دلایل تغییرات کیفیت در تولید و سازمان دهی روابط بین آنهاست . سایر فنونی که ایشی کاوا برآن تاکید دارد ، هفت ابزار کنترل کیفیت است .
هفت ابزار کنترل کیفیت از نظر ایشی کاوا :
1 ـ ورقه جمع آوری داده ها
2 ـ نمودار جریان فرایند
3 ـ نمودار کنترل
4 ـ نمودار پارتو
5 ـ نمودار علت و معلول
6 ـ نمودار هیستوگرام
7 ـ نمودار پراکندگی
آقای کاآروایشیکاوا روشهای دگرگونی در سازمان ها و حرکت به سوی مدیریت جامع کیفیت را در موارد ذیلخلاصه می کند .
1 – اول کیفیت ، نه سود کوتاه مدت
2 – مشتری مداری و نه تولید مداری
3 – صاحبان فرایند بعدی کار ، مشتری شماست
4 – استفاده از روشهای آماری
5 – احترام به شخصیت انسان به عنوان فلسفه مدیریت
6 – تشکیل تیمهای با وظیفه متقابل
او اظهار می دارد که مدیریت عمودی تارهایی ایجاد نموده است که به خودی خود جز رشته های نخ نیستند و تنها هنگامی که پودها به آنها اضافه شده و درهم تنیده شوند ، سازمان مستحکم ایجاد میشود . با تشکیل تیمهای با وظیفه متقابل در میان تارهای عمودی مدیریت ، پودهایی پیدا شده و به تحرک عرضی سازمان کمکمی کند . آقای ایشی کاوا اظهار می نماید که کنترل کیفیت با آموزش آغاز می شود و با آموزش پایان می پذیرد .در مدیریت جامع کیفیت باید به همه کارکنان از مدیر عامل گرفته تا کارکنان صف آموزش داده شود . باید نحوهنگرش همه کارکنان تغییر یابد . برای انجام این کار می بایست آموزش ها تکرار و تکرار شوند .
آقای ایشی کاوا اعتقاد دارد که کار یک مدیر میانی در درون سازمان به یک معنا بسیار شبیه به پلیس راهنماییاست . او در نقاطی ایستاده که مسیرهای افقی و عمودی همدیگر را قطع می کنند و باید بعنوان کانال اطلاعاتیبرای بالایی ها و پایینی ها و نیز کسانی که در دیگر واحدها مشغول به کارند عمل نمایند .
از نظر ایشی کاوا کنترل کیفیت فراگیر شرکتی به این معنی است که کیفیت فقط به محصول مربوط نمی شود ،بلکه خدمات بعد از فروش ، کیفیت مدیریت ، کیفیت خود شرکت و کیفیت زندگی نیروی انسانی را نیز شاملمیگردد . در نظر ایشی کاوا ارتقای کیفیت به ویژه در مناسبات درون سازمانی بر مشارکت کارکنان در مسئلهیابی و حل آن تأکید دارد. در این باره وی با استفاده از نمودارهای علت و معلول و به ویژه نمودار استخوان ماهی، به دنبال شناسایی عوامل مؤثر بر دگرگونی های کیفیتی است.
وی برای ارتقای کیفیت دو ابزار اساسی معرفی میکند .
1 – استاندارد
2 – کنترل کیفیت.
این دو ابزار محصول اطلاعات علمی و روشهای علمی است. وی می گوید ” یک تن علاقه ،بدون نتیجه است مگر با یکاونس اطلاعات علمی آمیخته شود ” ، به عبارت دیگر ایشان برای موفقیت واقعی در امر کیفیت، داشتناطلاعات علمی ، فنی و تخصصی را اجتناب ناپذیر می داند.
از نظر ایشی کاوا به منظور دستیابی به کیفیت لازم است 10 اصل ذیل را که جنبه ها و روشهای دستیابی بهکیفیت را فراهم می کند رعایت نمود.
1 – بررسی بهبود کیفیت قبل از هر چیز دیگر
2 – تدوین سیاستهای ارتقای کیفیت
3 – شناسایی اولویتها در ارتقای کیفیت
4 – مشخص کردن رهبری فرایند کیفیت
5 – دادن آموزش
6- بازنگری فرایند بهبود
7 – مشخص کردن مسئولیت مدیریت ارشد
8 – طراحی سیستم مدیریت چند وظیفهای
9 – توجه به این اصل که ستاده سیستم شما، داده مشتری شماست.
10 – رهبری کل فرایند.
او همچنین مفاهیم ارائه شده توسط پیشگامان کیفیت را بسط داده است. به عنوان مثال او چرخه چهار مرحله ای دمنیک را به 6 مرحله گسترش داده است.
1 – تعیین اهداف
2 – تعیین راهکارها
3 – درگیر شدن در آموزش
4 – برنامه اجرایی
5 – ارزیابی اجرا
6 – اقدام مناسب
دانلود این فایل

لیست کل یادداشت های این وبلاگ