
تحلیل هرمنوتیک دیوان سنایی در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحلیل هرمنوتیک دیوان سنایی در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
مقدمه
حکیم ابوالمجد مجدودبن آدم سنایی از شعرا وعرفای قرن ششم بود. وی ازجمله شعرا و نویسندگانی است که بر قرآن و حدیث تسلط کامل داشت و استفادههای شایانی به خصوص در کتاب « حدیقه الحقیقه و شریعه الطریقه» خود از این منابع برده به طوری که اگر این کتاب را در برخی موارد خاص ترجمه وتفسیر قسمتی از قرآن بدانیم سخنی گزاف نخواهد بود.
ادبیّات آینه ی اجتماع است،این سخن به این معنی است که واقعیّات وتحوّلات اجتماعی و فرهنگی ، بصورت نماها و بازتابهای عینی و واقعی ،اما جزئی وپراکنده ،درآثار ادبی کم و بیش یافت می شود .با جمع آوری، تنظیم ،توصیف وتحلیل این بازتاب ها ،می توان سیمایی دقیق ،جامع و واقعی را از حیات اجتماعی هر دوره از تاریخ ارائه نمود . از سوی دیگر،درک معانی و دقایق آثاری ادبی ، خصوصا شاهکار ها و شناخت شخصیّت و زندگی آفرینندگان این آثار ،بدون آشنایی با محیط و اجتماعی که در آن پدید آمده وبه کمال رسیده اند ،امکان پذیر نیست ،زیرا بدیهی است که طرز نگرش و ذوق و شعور خالق هر اثر ادبی ،تاحدّ زیادی تابعی از اوضاع فرهنگی واجتماعی محیط زندگی اوست ؛ بنابراین، اوّلاً هر اثر ادبی درهر دوره ای از زمان می تواند شاهراهی باشد که محقّق را به مقصد شناخت اجتماع و فرهنگ آن می رساند چون آثار ادبی تصاویری از واقعیّات اجتماعی و فرهنگی را در خود نهفته دارند ، تصاویری که بایدبه آنها به چشم اسنادی ارزشمند ،موثّق ومنحصر به فرد نگریست ، آنها را را گرد آورد ودر کنار هم نهاد تا به پیکری زنده وبا نشاط ازحیات اجتماعی روزگار خویش بدل گردند .ثانیاً شناخت اجتماع و فرهنگ آن که محصول این تحقیق است ، خود راهی می گشاید بسوی درک دقایق و معانی آثار ادبی و شناخت شخصیّت و زندگی آفرینندگان آنها .از آنچه گفتیم روشن می شود که تحقیق در جنبه های اجتماعی و فرهنگی آثار شعرا و نویسندگان بزرگ ،کاری است مفید و ارزشمند .
در میان شعرای بزرگ تاریخ ایران ، سنایی غزنوی ، شاعر مشهور قرون پنجم و ششم هجری ، موقعیّتی ممتاز دارد ؛ نه تنها از این جهت که میراث ذوق و قریحه او طیّ قرن های متمادی بر تحوّل و تکامل شعر عرفانی فارسی،تأثیری عمیق و قاطع بر جای نهاده است ، بلکه از این جهت که او نماینده برجسته شعر اجتماعی در ادبیات کلاسیک فارسی نیزهست ،کسی که شعر فارسی خصوصا قالب قصیده را تجلّی گاه عالیترین و هنر مندانه ترین نمونه های نقد اجتماعی ساخت . این بخش از آثار او حقیقتاً مانند آینه ای است که اوضاع و احوال سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی جامعه را به وضوح نشان می دهد . آثارسنایی درعرصه گسترده ادبیات فارسی ،از نظر تصاویر و بازتابهای اجتماعی و فرهنگی ،از چنان غنا و جامعیّتی بر خوردار است که درمیان صد ها اثر ادبی نگارش یافته درطول بیش از ده قرن تاریخ ادبیات ایران ، بزحمت می توان نظیری برای آن یافت . آثار سنایی را باید دایره المعارف اجتماعی و فرهنگی مشرق ایران در قرون پنجم و ششم هجری دانست.
نگارنده این رساله تمام این بازتابها را از عرصه گسترده آثار این شاعرجمع آوری و با توجّه به مهمترین ابعاد و مقوله های اجتماعی و فرهنگی ،دسته بندی کرده است ،وبا توصیف و تحلیل این بازتابها و تصاویر،با استفاده از دهها منبع و مأخذ معتبر،سیمایی دقیق وجامع از اشعارسنایی را در معرض دید خوانندگان نهاده است .به تصوّر نگارنده این رساله نه تنها برای تحقیقات تاریخی و جامعه شناسی در قرون پنجم و ششم هجری ، منبعی غنی و موثّق است ، بلکه به فهم معانی و دقایق سخن سنایی و شناخت ابعاد مختلف زندگی و شخصیّت او نیزکمک شایانی میکند.
بیان مسأله
سنایی در آثار خویش به اقتضای سخن آیاتی از کلام اله مجید را تفسیر کرده است. در این تفاسیر او نیز مانند عارفان دیگر بیش پیش از اینکه در پی تفسیر آیه باشد در صدد بیان دیدگاه خویش است و در عین حال در برخی موارد تفسیر او با تفاسیر دیگران تفاوت دارد و از نکته سنجیهای دقیق و تصویرسازیهای بدیع برخوردار است که ارزش عرفانی و ادبی خاص به آن می بخشد.
ادبیات در هر شکل و قالبی که باشد، نمایشگر زندگی و بیان کننده ارزشها و معیارها و ویژگی هایی است که زندگی فردی و جمعی بر محور آن ها می چرخد، نقد و بررسی و ارزیابی آثار ادبی نیز چنین است و نمی تواند به دور از آن ارزشها و معیارها باشد و بی توجه از کنار آنها بگذرد، به عبارت دیگر نقد و بررسی آثار ادبی را از دیدگاهی می توان درس زندگی نامید.
با همه این اوصاف و پیشین? ادبیات ما، نمی توان رد پای بحث های دامنه دار ادبیات برون مرزی را از آیین? ادبیات خودمان محو کنیم چرا که همه ادبیات جهان، آنهم در عصر جدید با گسترش علم مدرن دقیقاً موازی هم هستند و بر این مبنا تعاریف مختلفی می توان از بن مایه های ادبیات گذشته و حال بیرون کشید و از نظریات اساتید فن در حوزه ادبیات و هنر بهره برد.
علم هرمنوتیک طی چند قرن اخیر توانسته است در قامت یک دانش یا فن مستقل، جایگاه ویژه ای در حوز? تفکر بشری پیدا کند. در بررسی علم هرمنوتیک حوزه های مختلفی قابل بحث است. یکی از مهم ترین حوزه های علم هرمنوتیک، تأویل شعر است.
آثار سنایی غزنوی در سبک عراقی علاوه بر اینکه جایگاه ویژه ای در شعر فارسی دارند، بستر مناسبی برای تأویل به شمار می آیند. حضور گسترده، مستقیم و غیر مستقیم آیات و احادیث از یک سو و مشرب عرفانی این حکیم از سوی دیگر توانسته است زمینه را برای استفاده از این متون به عنوان نمونه هایی از متون غنی شعر فارسی در حوز? تأویل فراهم سازد.
تعریف و اهداف هرمنوتیک
«هرمنوتیک (به انگلیسی) Hermeneutics یا علم تأویل، تأویلشناسی یا زَندشناسیدانشی است که به «فرایند فهم یک اثر» میپردازد و چگونگی دریافت معنا از پدیدههای گوناگون هستی اعم از گفتار، رفتار، متون نوشتاری و آثار هنری را بررسی میکند. دانش هرمنوتیک با نقد روششناسی، میکوشد تا راهی برای «فهم بهتر» پدیدهها ارائه کند؛ اگرچه گروهی از نظریهپردازان هرمنوتیک، با ایجاد و تبیین «روش» در مسیر فهم مخالفند و «فهمیدن» را یک واقعه میدانند که قابل اندازهگیری و روشمندسازی نیست. به زبان سادهتر، تأویلشناسی به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش است که آیا روش و راهکاری وجود دارد تا خوانندگان یک متن و یا بینندگان یک اثر هنری، با بهکارگیری آن روش، به دریافت معنای ثابت و مشخصی از آن اثر یا متن دست یابند؛ یا این که درک و فهم هر مخاطبی مختص اوست و با دیگری تفاوت دارد.
در برابر واژه هرمنوتیک، بیشتر از کلمه تفسیر و یا «تأویل» استفاده میشود، هرچند که این دو لفظ، ترجمههای مناسبی برای واژه هرمنوتیک نیستند.» (ریکور،???8: ???-???)
«هرمس وهرمنوتیک علاوه بر ریشه لغوی مشترک، دارای پیوندهای قویم تاریخی با یکدیگر هستند. به گونه ای که برای فهم مفهوم هرمنوتیک و بار معنایی که در گذر اعصار به خود گرفته بایستی به عقاید و باورهایی که برگرد هرمس هاله افکنده توجه نمود. بیشتر پژوهشگران تنها به جستجوی ریشه این باورها در میان اساطیر یونان باستان بسنده کردند و یونانی زدگی این مباحث سبب شده که به ریشه های حِکمی و دینی آنها توجه شایسته و بایسته مبذول ندارند.
هرمس در اساطیر یونانی، خدایی به شمار می رود که فرزند زئوس است. او کسی است که پیامهای خداوند را گرفته و به انسان ها می رساند. هرمس در حقیقت آنچه را که ورای شناخت و اندیشه بشر است به حوزه تفکر او منتقل می سازد و باعث کشف رموز و معنای نهفته در هر چیز می شود.»(همان:300)
اماچنان که سقراط گفت، معنای آن سر راست نبود و به برداشت های گوناگون راه می داد. هرمس جلوه جاودانه دانش است که آن رابا انتقال معنا و تاویل تحقق می بخشد.چنین برداشتی از هرمس دریکی از جملات شیخ الاشراق سهروردی به خوبی منعکس است: «هرمس گفت من به دیدار موجودی روحانی نائل شدم و آن علم اشیاء را به من آموخت .از او پرسیدم توکیستی ؟گفت من همان حیات ِ باطن ِ هر چیزم »(ریکور، 1368: ???)
مسکویه رازی در کتاب الحکم ه الخالده، هرمس را واسطهء عالم خلق و حق، هم از بعد وجود شناسی و هم از بعد معرفت شناسی ذکر می کند( رازی ،????:???)و شهرستانی عقیده دارد، خلق به آن عالم حق دست نمی یابد، مگر به واسطه مقربانی که در جوهر، فعل و حالت مقدس اند( شهرستانی، ????:??-??) هرمتیسم در تاریخ به یک نحله دینی، عرفانی و با کمی اغماض فلسفی نیز بدل شد که ریشه های شرقی نیز داشت. اساتید آن پیشینه ای اسطوره ای تاریخی داشتند.
پس از هرمس یونانی، دومین شان هرمس مصری بود که او را با شخصیتی انسانی، طبیب، فیلسوف و کیمیاگر و با هویتی اساطیری از هیاکل (که در بعضی از فرهنگ ها ایشان را با نام فرشتگانی نیز می خوانند) و خدایانی که دانش را از عوالم اثیری به دنیای زمینی منتقل ساخت و همچنان جاودانه حفظ و پاسداری می نماید، معرفی می کردند. او را طاط ? منظور همان تُت است، از خدایان اسطوره ای مصر باستان یا پدر طاط دانسته اندکه به تریس مجیستوس [Trismegistus] مشهور شد. حتی آفرینش اهرام مصری را نیز به اونسبت می دهند.برخی آن را با هرمس یونانی یکی پنداشته اند(فرک،????:?-?? و ??-??)کهن ترین متون معتبر هرمتیکا را نیز باید در مصر باستان جست که برخی از آن ها هنوز برایمان باقی مانده اند و رگه های عرفانی، مذهبی، ساحری و کیمیاگری در آن قابل تشخیص است.
دیگری هرمسی بابلی است که اعتقاد براین بوده که بعد از طوفان نوح دربابل به فلسفه و پزشکی می پرداخته واحیاگر علوم بوده است.او را از هفت نفر مقدّسان علم نجوم دربابل وهمان عطاردِ کلدانیان شمرده اند. معروف است که علوم پس از طوفان را او زنده ساخته است(کاویانی، ????:??)شخص دیگر هرمس مصری دیگری است که برخلاف هرمس مصری پیشین، پس از طوفان می زیست و تمامی علوم مربوط به دو هرمس پیش از خود را گرد آورد و هموست که از منظر مسلمانان، المثلث العظمه و المثلث بالحکمه را کامل می سازد و به سبب شباهت های دو هرمس مصری، برخی از مورخان، آن ها را یکی پنداشته اند( ریکور ، 1368: ???)
خلاصه، پنجمین هرمس الهرامسه است که عقیده بر آن بوده که پس از طوفان نوح می زیسته است. او را از پیروان کیومرث دانسته و برخی وی را با ادریس نبی مسلمانان (که ارمیس یا هرمیس یا طرمیس نیز ثبت شده) و اخنوخ یهودیان و یکی از پیامبران صابئین یکی می دانند و بعضی او را نخستین کسی می دانند که علم آسمانی را کسب کرد( فرک ؛1384: ???)اما آنچه مهم است روح نهفته در اساطیر و روایت هاست که جملگی شان تأویل را طریقی می دانند که واژگان را در قالب روح معانی به انسان ها برمی گرداند.
منابع
1- . اشرفزاده، رضا،1387، آب آتش افروز، چ 9، تهران؛ جامی،
2- بلاشر، ژوزف. (????)؛ گزیدهی هرمنوتیک معاصر، ترجمهی سعید جهانگیری، نشر پرسش، آبادان، چاپ اول.
3- پالمر، ریچارد ا. (????)؛ علم هرمنوتیک، ترجمهی محمد سعید حنایی کاشانی، نشر هرمس، تهران، چاپ دوم.
4- رازی، مسکویه.1358، الحکمه الخالده، به اهتمام عبدالرحمن بدوی، دانشگاه تهران: ????
5- ریختهگران،محمد رضا. (????)؛ منطق و بحث علم هرمنوتیک، نشر کنگره، تهران، چاپ اول
6- ریکور، پل.1368، «رسالت هرمنوتیک»مجله فرهنگ،موسسه مطالعات وتحقیقات فرهنگی، تهران
7- سنایی غزنوی؛ دیوان سنایی غزنوی،به تصحیح مظاهر مصفا، چ1، تهران، امیرکبیر، 1336.
8- شفیعی کدکنی، محمدرضا؛ تازیانههای سلوک، چ 5، تهران: آگاه، 1385.
9- شهرستانی،عبدالکریم.1361، الملل و النحل ?،ترجمه مصطفی خالقداد هاشمی، به اهتمام جلالی نائینی، چاپ نشر
10- فرک، تیموتی وپیتر گندی.هرمتیکا؛1384، گزیده ای ازمتون هرمسی،ترجمه فریدالدین رادمهر، انتشارات مرکز، تهران
11- کاویانی، شیوا.1378،روشنان سپهر اندیشه؛فلسفه و زیباشناسی در ایران باستان،انتشارات کتاب خورشید، تهران
12- کوزنز هوی، دیوید. (????)؛ حلقهی انتقادی، ترجمهی مراد فرهادپور، انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، تهران، چاپ دوم.
13- هنری ماسن، پاول و دیگران. (????)؛رشد و شخصیت کودک،ترجمهی مهشید یاسایی، نشر کتاب ماد (وابسته به نشر مرکز)، تهران، چاپ دهم.
14- هولاب، رابرت. (????)؛یورگن هابرماس(نقد در حوزهی عمومی)،ترجمهی حسین بشیریه، نشر نی، تهران، چاپ دوم.
15- واعظی، احمد. (????)؛درآمدی بر هرمنوتیک،مرکزنشر پژوهشگاه فرهنگ واندیشهی اسلامی، چاپ اول


مقاله مروری برروشهای فرمولاسیون میکروکپسول آفت کشهای میکروبی در pdf دارای 6 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله مروری برروشهای فرمولاسیون میکروکپسول آفت کشهای میکروبی در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مروری برروشهای فرمولاسیون میکروکپسول آفت کشهای میکروبی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله مروری برروشهای فرمولاسیون میکروکپسول آفت کشهای میکروبی در pdf :
سال انتشار: 1391
محل انتشار: اولین کنفرانس ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار
تعداد صفحات: 6
چکیده:
امروزه کنترل آفات محصولات کشاورزی اجتنابناپذیر است و عمده ترین راه موجود برای کنترل افات سموم شیمیایی می باشد که علیرغم کارایی آن موجب بروز مسائل زیست محیطی و بهداشتی میگردد درایران سالانه حدود 20هزارتن سموم شیمیایی مصرف میشود که مقدار زیادی از این سموم برای کنترل افاتی بکارمیرود که می توان آنها را به وسیله افت کشهای میکروبی کنترل نمود استفاده ازآفت کشهای میکروبی به تنهایی یادرترکیب باعوامل دیگر دریک نظام مدیریت افات مطالعه شده است و میتواند به عنوان جایگزینی برای افت کشهای با طیف وسیع باشد دراین افت کشها ازمیکروارگانیسمهایی مانند باکتریها قارچها و ویروسها که درحشرات ایجاد بیماری میکنند استفاده میشود جهت استفاده اقتصادی ازاین عوامل تهیه فرمولاسیون مناسب دارای اهمیت بسزایی است فرمولاسیونی که قادر باشد دوام افزایش و کارایی افزایش مقاومت دربرابر شرایط محیطی ازقبیل اشعه ماورا بنفش را تامین نماید. بهمین سبب دستیابی به تکنولوژی فرمولاسیون میکروکپسول برای افزایش مدت اثرآفت کشهای میکروبی اهمیت بسزایی دارد.


مقاله بررسی عملکرد سیستم مهاربندی ضربدری در زلزله های شدید در pdf دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی عملکرد سیستم مهاربندی ضربدری در زلزله های شدید در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی عملکرد سیستم مهاربندی ضربدری در زلزله های شدید در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی عملکرد سیستم مهاربندی ضربدری در زلزله های شدید در pdf :
سال انتشار: 1386
محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
تعداد صفحات: 7
چکیده:
این مقاله به بررسی رفتار مهاربندهای ضربدری در ساختمانهای متداول پرداخته شده است. قابهای با نسبت دهانهو ارتفاع متفاوت تحت آنالیز استاتیکی غیرخطی مورد بررسی قرار گرفته اند. برای آنالیز این قابها از نرم افزار Ansysاستفاده گردیده است. قابهایی با تعداد طبقات 2، 4، 6و8طبقه مورد آنالیز قرار گرفته اند. در قابهای با ارتفاع کمتر اثرات برشی نقش بیشتری داشته و با افزایش ارتفاع شاهد اثر ترکیبی برش و خمش در رفتار سازه می باشیم. با توجه به نتایج بدست آمده، امکان بروز گسیختگی ناگهانی و کمانش در ستونها پیش بینی می گردد و بدین ترتیب مهاربندها قادر نخواهند بود تا به طور کامل در جذب انرژی زلزله مشارکت نمایند. در واقع این سیستم در زلزله های شدید ممکن است نتواند آنگونه که انتظار می رود در استهلاک انرژی زلزله کمک نماید. نتایج مربوط به این آنالیزها در قالب جداول و گرافهایی ارایه گردیده اند.


مقاله Learning Automata Based Artificial Immune System for Data Classification در pdf دارای 6 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله Learning Automata Based Artificial Immune System for Data Classification در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله Learning Automata Based Artificial Immune System for Data Classification در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله Learning Automata Based Artificial Immune System for Data Classification در pdf :
سال انتشار: 1388
محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی سالانه انجمن کامپیوتر ایران
تعداد صفحات: 6
چکیده:
In this paper we propose an artificial immune system in which learning automata are used to adaptively determine the values of its parameters. Learning automata are used for altering the shape of receptor portion of antibodies to better complementarily match the confronted antigen. In order to show the effectiveness of the proposed artificial immune computer experiments have been conducted. The result of experimentations confirms the effectiveness of the proposed model


مقاله چدن خاکستری در pdf دارای 5 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله چدن خاکستری در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله چدن خاکستری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله چدن خاکستری در pdf :
چدن خاکستری
چدن به آلیاژهایی از آهن و کربن که بین 2.1الی 6.2 درصد کربن داشته باشند، گفته میشود. رنگ مقطع شکست این آلیاژ به عنوان شناسه نامگذاری انواع مختلف آن به کار می رود. بیش از 95 درصد وزنی چدن را آهن تشکیل میدهد و عناصر آلیاژی اصلی آن کربن و سیلیسیم هستند. به طور معمول بین 2.1 تا 4 درصد کربن و 1 تا 3 درصد سیلیسیم دارد و به عنوان آلیاژی سه گانه شناخته
می شود. با این وجود، انجماد آن از روی دیاگرام فازی دوتایی آهن-کربن بررسی میشود. جایی که نقطه یوتکتیک در دمای 1154 درجه سانتی گراد و 4.3 درصد کربن اتفاق می افتد که حدود 300 درجه کمتر از نقطه ذوب آهن خالص است. چدنها، به استثنا نوع داکتیل، ترد هستند و به دلیل نقطه ذوب پایین، سیالیت، قابلیت ریخته گری، ماشین کاری، تغییرشکل ناپذیری و مقاومت به سایش به موادی مهندسی با دامنه وسیعی از کاربرد تبدیل شده و در تولید لوله ها، ماشینها، قطعات صنعت خودرو مانند سرسیلندر، بلوک سیلندر و جعبه گیربکس به کار میروند. چدن همچنی
ن به تضعیف و تخریب ناشی از اکسیداسیون (خوردگی) مقاوم است.
تولید چدن
چدن از طریق ذوب مجدد سنگ آهن به همراه آهن و فولاد قراضه بدست می آید و با طی مراحلی برای حذف عناصر ناخواسته مانند فسفر و گوگرد همراه است. بسته به نوع کاربرد، میزان کربن و سیلیسم تا حد مطلوب (به ترتیب 2 تا 3.5 و 1 تا 3 درصد وزنی) کاهش داده می شوند. سایر عناصر نیز حین ریخته گیری و قبل از شکل گیری نهایی، به مذاب افزوده می شوند. چدن به جز موارد خاص که در کوره بلند موسوم به کوره کوپل ذوب میشود، عمدتا در کورههای القای الکتریکی تولید می گردد. پس از تکمیل ذوب، مذاب به کوره نگهدارنده یا قالب ریخته میشود.
انواع چدنها عناصر آلیاژی
خواص چدن با افزودن عناصر آلیاژی مختلف تغییر می کند. بعد از کربن، سیلیسیم مهمترین عنصر محسوب میشود چرا که کربن را از حالت محلول خارج کرده، آن را به فرم گرافیت درمی آورد که تولید چدنی نرمتر، با انقباض کمتر کرده، استحکام و چگالی را کاهش می دهد. گوگرد نیز هنگام اضافه شدن سولفید آهن تولید میکند که مانع تشکیل گرافیت شده
سختی را افزایش میدهد. مشکل گوگرد اینست که گرانروی چدن را در حالت مذاب بالا برده و عیوب ساختاری را افزایش میدهد. برای خنثی کردن اثرات گوگرد از منگنز استفاده میشود تا به جای سولفید آهن، سولفید منگنز تشکیل شود. سولفید منگنز از مذاب سبکتر است بنابراین برروی سطح مذاب و درون سرباره شناور میشود. مقدار منگنز مورد نیاز برای خنثی کردن گوگرد برابر است با 1.7*مقدار گوگرد+0.3%. افزودن منگنز بیش از این مقدار باعث تولید کاربید منگنز میشود که خود به بالا رفتن سختی و سرعت انجماد منجر میشود. تنها در موسازهای بسی
ار معمول است که ساختار پرلیت و گرافیت را پالایش داده به افزای
ش چقرمگی کمک میکند و گاه حتی تفاوت سختی در ضخامتهای مختلف را از بین میبرد. کروم به مقدار جزیی به ملاقه مذاب افزوده میشود تا گرافیت آزاد را کاهش داده، مذاب را سرد کند و از آنجا که تثبیت کننده قوی کاربید به شمار میرود عمدتا همراه با نیکل افزوده میشود. مقدار بسیار اندکی قلع را نیز می توان به جای 0.5درصد کروم افزود. بین 0.5 تا 2.5درصد مس هم در ملاقه یا کوره به مذاب اضافه میشود تا انجماد را کاهش، گرافیت را پالایش و سیالیت را افزایش دهد. افزودن 0.3 تا 1 درصد مولیبدن باعث افزایش انجماد، پالایش گرافیت و پرلیت میشود و معمولاً همراه با نیکل مس و کروم افزوده میشود تا خواص استحکامی را بهبود بخشد. تیتانیوم به عنوان گاززدا و اکسیدزدا استفاده میشود اما سیالیت را هم افزایش میدهد. اضافه نمودن 0.15 تا 0.5درصد وانادیوم، سمنتایت را تثبیت کرده سختی و مقاومت به سایش و گرما را افزایش میدهد. همچنین افزودن 0.1 تا 0.3 درصد زیرکنیوم به تشکیل گرافیت، احیا و افزایش سیالیت منجر میشود. به مذاب چدن مالیبل، حدود 0.002 تا 0.01 درصد وزنی بیسموت اضافه میشود تا بتوان سیلیسیم درصد سیلیسیم را افزایش داد. در چدن سفید عنصر بور به منظور تولید شدن چدن مالیبل افزوده میشود تا از اثر زمخت شدن در اثر وجود بیسموت کاسته شود.
چدن خاکستری [ویرایش]
چدن خاکستری ریزساختار گرافیتی خاصی دارد که باعث میشود مقطع شکست آن به رنگ خاکستری باشد. در این نوع چدنها تمامی یا قسمت اعظم کربن بصورت آزاد (گرافیت) رسوب میکند. از نظر وزنی رایجترین نوع چدن و پرکاربردترین ماده ریخته گری محسوب میشود. چدن خاکستری عمدتا حاوی 2.5 تا 4 درصد کربن، 1 تا 3 درصد سیلیسیم و م
ابقی آهن است. این نوع چدن استحکام کششی و مقاومت به شوک کمتری نسبت به فولاد دارد اما از نظر استحکام فشاری با فولاد کربنی کم و میان کربن قابل مقایسه است.
چدن داکتیل [ویرایش]
این چدن دارای زمینه فریتی، پرلیتی یا هر دو با گرافیتهای کروی است . چدن نشکن به هنگام انجماد، کربن آن به صورت گرافیت کروی یا گلوله ای تشکیل می شود.
خواص چدن داکتیل :نقطه ذوب پایین، ریخته گری مناسب، ماشینکاری عا
چدن سفید [ویرایش]
چدن سفید از میزان کربن کمتر و سرعت سرد کردن بیشتر حاصل میشود جاییکه بخش عمده کربن بصورت فاز نیمه پایدار Fe3C (سمنتیت) رسوب میکند تا کربن آزاد (گرافیت). مقطع شکسته شده این نوع چدنها سفید نقرهای رنگ است. سمنتیت رسوب کرده از مذاب ذرات بزرگی در فاز یوتکتیک شکل میدهد. فاز دیگر این نوع چدن آستنیت است که طی فرآیند انجماد به مارتنزیت تبدیل میشود. این کاربیدهای یوتکتیک درشتتر از آن هستند که سخت گردانی رسوبی ایجاد کنند (مانند برخی فولادها که رسوب سمنتیت، با ممانعت از حرکت نابجاییها در فاز زمینه فریت، از تغییر شکل پلاستیک جلوگیری میکند). اما تا حدودی به دلیل سختی خود ذرات سمنتیت که بخشی از حجم ماده را اشغال میکنند، سختی کل افزایش می یابد بطوریکه سختی چدن سفید بر اساس قانون مخلوطها برآورد میشود. در هر صورت سمنتیتها سختی را افزایش و چقرمگی را کاهش میدهند. از آنجا که کاربید بخش بزرگی از ماده را می گیرد، چدن سفید را میتوان نوعی سرمت به حساب آورد. چدن سفید برای بسیاری مصارف بیش از حد ترد است ولی به لطف سختی خوب، مقاومت به سایش بالا و قیمت پایین در ساخت قطعاتی چون سطوح در معرض سایش (مانند پروانه توربین)
در سیستم آهن-کربن پایدار، تمامی کربن بصورت گرافیت ظاهر میشود.
انواع چدنهای خاکستری از نظر شکل گرافیت [ویرایش]
• چدنهای خاکستری با گرافیت کلوخهای یا شکوفهای یا چدنهای مالیبل با چکشخوار
• چدن خاکستری با گرافیت ورقهای یا فلسی یا پولکی
• چدن خاکستری با گرافیت کروی یا چدن داکتیل یا SG و یا چدن ن
شکن
• چدن خاکستری چشم گاوی (این نوع چدن ما بین خاکستری و سفید میباشد که به علت گرافیتهای نسبتاً بزرگ در بین فاز روشن رنگ فریت به این اسم مشهور است
در سیستم آهن کربن پایدار نمیتوان گفت تمام کربن به صورت گرافیت آزاد رسوب میکند چون شرایط تبرید و انجماد در نوع چدن حاصل نقش دارد

لیست کل یادداشت های این وبلاگ