
دانلود مقاله ابنیه و اثار تاریخی ایران بعد از اسلام pdf دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله ابنیه و اثار تاریخی ایران بعد از اسلام pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله ابنیه و اثار تاریخی ایران بعد از اسلام pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله ابنیه و اثار تاریخی ایران بعد از اسلام pdf :
ابنیه و اثار تاریخی ایران بعد از اسلام
سرزمین ایران دارای تاریخی کهن و مردمانی با فرهنگ چندهزار ساله است . پدران و گذشتگان این مرز و بوم میراث فرهنگی خود را با خلق آثار و شاهکارهایی بدیع به نسلهای آینده سپرده اند . ورود اسلام به ایران با اینکه جنگ و خرابی به همراه داشت اما پیوند فرهنگ جدید با ذوق و هنر ایرانی منجر به خلق آثاری گردید که اکنون نه تنها در زمرهی مفاخر ملی بلکه جزء شاهکارهای میراث بشری محسوب می شود . این حقیر مجموعه ای از مشهورترین و دیدنی ترین ابنیه و آثار تاریخی ایران بعد از اسلام را در قالب یک تحقیق به نمایش می گذارم .
مسجد جامع عتیق شیراز :
اصل ساختمان این مسجد از ابنیه دوران صفاریان است که به امر امراللیث صفاری در سال 281هـ.ق بنا شده از مسجد اصلی قسمت مهمی باقی نمانده است بانی خدای خانهی مسجد جامع شاه ابواسحاق اینجو در سال 752 هـ.ق است . سپس در زمان شاه عباس اول صفوی به سال 1034 هـ.ق و همچنان زمان بقیه شهریاران صفوی تعمیر و مرمت شده است . شبستان جنوبی مسجد هم از بناهای قدیمی می باشد . کتیبهی سنگی خدای خانه از نمونه های ارزنده هنری به شمار می رود . این کتیبه به خط یحیی الجمالی السوفی خطاط معروف زمان شاه ابواسحاق و حاوی جملاتی در شأن قرآن کریم است . این مسجد دارای دو سردر شرقی و غربی است . در مجاورت سردر شمالی مسجد و جلوی خان آن
مسجد قدیمی دیگری به نام طبالیان وجود دارد که از نظر معماری و هنری چندان قابل توجه نمی باشد . این مسجد قدیمی ترین اثر تاریخی دوران اسلامی شهر شیراز است .
بازار اصفهان : این بازار از بناهای زمان شاه عباس اول صفوی است که در شمال میدان نقش جهان در فاصله سالهای 1011 تا 1029 هـ.ق ساخته شده است . در سردر بازار شاهی علاوه بر کاشیکاری زیبا نقاشی های بسیار عالی نیز به چشم می خورد که بخشی از آن شامل تصاویر جنگ شاه عباس با ازبکان و مجالس بزم شاهی است .
شهر تبریز : این شهر دارای یکی از زیباترین و بزرگترین مجموعه بازارهای ایران است سبک معماری ، کثرت سراها و تیمچه ها و وجود تعدادی مدرسه و مسجد نیز به این مجموعه اهمیت و امتیازی خاص بخشیده است . اکثر مورخان و جهانگردان که از اواخر قرن چهارم هجری تا عهد قاجار از تبریز دیدن کرده اند دربارهی بازار تبریز مطالب مهم و ارزنده ای ارائه داده اند .
بازار ارومیه :
قدمت بازار ارومیه به دورهی زندیه و قاجاریه می رسد . این بازار یکی از بازارهای دیدنی است که در خیابان امام واقع شده است و مجموعه ای از راسته بازارهای عطارها ، زرگرها ، بزازها ، مسگران ، کفاشان ، نمدمالان ، رنگرزها ، حلبی سازها و چاقوسازان می باشد .
بقعهی شاهچراغ :
این بقعه زیارتگاه مشهور فارس مدفن حضرت میرسیداحمد فرزند امام هفتم (ع) از ابنیه دوران اتابکان و قرن ششم هـ.ق است که در زمان اتابک ، ابوبکر سعدبن زنگی ساخته شده است . این بنا شامل ایوان ، حرم ، گنبدها ، رواق ها و شاهنشینهایی میباشد که با آینه کاری و گچ بری و کتیبه های چندی تزئین یافته است . پس از اتابکان در زمان شهریاران صفوی و قاجار چندین بار مرمت و تعمیر شده است . مرقد حضرت در شاه نشین گنبد و بالاسر قرار دارد . دو منارهی کوتاه در دو انتهای ایوان قرار گرفته معنی صحن آن وسیع است .
کاشیکاری معرق زیبای گنبد آن در سال 1345 خورشیدی با نظارت ادارهی کل باستان شناسی اتمام یافته است سایر تعمیرات ضروری آن ادامه دارد . 30 جزء کلام الله مجید خطی به خط یحیی جمالی متعلق به این بقعه به موزهی پارس شیراز انتقال داده شده است . در مجاورت زیارتگاه شاهچراغ بقعهی سیدمیرمحمدبرادر شاهچراغ واقع شده . این مزار شامل حرم بزرگ و شاهنشین می باشد . مرقد در شاهنشین شمالی آن قرار دارد ساختمان این بنا باید متعلق به قرن 10 هـ.ق باشد که سپس در عهد زندیه و قاجاریه مرمت شده و تزئین یافته است . گنبد آن دارای کاشیکاری و به شیوهی گنبدهای زمان قاجار ساخته شده است .
مدرسهی چهارباغ :
این مدرسه از مشهورترین مدارس تاریخی طلبهنشین اصفهان است . بنای این مدرسه در زمان شاهسلطان حسین و در فاصلهی سالهای 1118 تا 1126 هـ.ق ساخته شده است . دارای صحن وسیع و سردری زیبا ، در منارهی رفیع با کاشیکاری است . این مدرسه شاهکاری از معماری دورهی صفوی و باشکوهترین مدرسهی تاریخی اصفهان است .
کاخ چهل ستون :
کاخ چهل ستون در زمان شاه عباس اول و دوم و به سال 1057 هـ.ق ساخته شده است . این بنا دارای ایوانی رفیع با 18ستون و تالار آینه و اتاقهایی در شمال و جنوب ساختمان می باشد که در کلیه بنا تزئینات فراوانی ائم از آینه کاری ، گچ بری ، نقاشیهای عالی و بی نظیر دیده می شود . تالار بزرگ آن دارای سقف طلاکاری است و به محل موزه اختصاص دارد .
تزئینات آینه کاری و ایوان بزرگ آن که دارای 18 ستون می باشد از بناهای شاهعباس دوم صفوی است .
حافظیه :
بنای اصلی آرامگاه حافظ از آثار کریم خان زند و مربوط به سالهای 1187 هـ.ق است
ایوانی دارای چهار ستون سنگی در وسط قرار داشت که از دو جانب شمال و جنوب گشوده بود و در دو سمت آن دو اتاق بنا کرده بودند . مزار حافظ خارج از این بنا در وسط قبرستان پشت آن قرار داشت که در دوره های بعد نرده ای آهنی در اطراف مزار کشیده اند . از سال 1314 تا سال 1317 هـ.ق بارگاه حافظ به صورتی که الان موجود است درآمده است . سنگ حوض های ابنیه کریم خانی که ضمن امتداد خیابان زند شیراز خراب گردید . به محوطه آرامگاه منتقل و در حوض های آنجا کار گذاشته شد و با حفظ چهار ستون اصلی بنای قدیم 16 ستون یکپارچهی سنگی نظیر آنها تهیه نمودند و ایوان 20 ستونی کنونی را به طول 56 متر با تزئینات نقاشی و گچبری و کاشی تماماً به سبک قدیم و اصیل شیراز ایجاب کردند و اشعاری از حافظ در محلهای مناسب نگاشتند .
مسجد جامع ارومیه :
این مسجد از بناهای نیمه دوم قرن هفتم هجری است . بنای طاق گنبد و شبستان بزرگ آجری آن از لحاظ معماری و ساختمان طاق و قطر پی بنا و استحکام بدنهی سنگی قابل توجه است ، محراب مسجد از نظر گچبری و خطوط در اعداد زیباترین آثار هنری دوران مغول است . در قسمت پایین محراب دو ستون گچبری وجود دارد که در وسط آن درکتیبهای به خط رقاء ، نام و نشان نقاش محراب و تاریخ 676 هـ.ق نوشته شده است .
مسجد جامع اصفهان :
این مسجد دارای مجموعه ای از آثار و ابنیه و تزئینات دوران اسلامی است .این مسجد دارای شبستانی با ستونهای ضخیم ، مدور و مزین به گچ بری است که ساختمان آن به دوران دیلمیان نسبت داده می شود . گنبد خواجه نظام الملک وزیر از ابنیه دوران سلجوقی است و در ضلع جنوبی صحن واقع شده است . چهل ستونهای اطراف این گنبد نیز از دورهی سلجوقی است . گنبد تاج الملک به گنبدخاکی نیز شهرت دارد از ابنیهی دوران سلجوقی بوده و در کتیبهی کوفی آن سال 481 ثبت شده ایوان یا صفهی شاگرد متعلق به دوران سلجوقی است . این صفه دارای تزئیناتی از قرن هشتم هجری بوده و در زمان شاه سلیمان صفوی مرمت شده است . این مسجد با 800 سال قدمت ، جامع تحولات معماری و سبک های هنری در ساخت مساجد ایران است .
کاخ هشت بهشت :
این کاخ در میان باغ بلبل درون مجموعهی دولتخانهی دورهی صفوی در زمان حکومت شاه سلیمان و در نیمه دوم قرن 11 هجری ساخته شده نام هشت بهشت به معنای هشتی یا ورودی بهشت بوده که به منظور نسبت دادن زیبایی این عمارت به ابعاد مافوق مادی و دنیوی انتخاب شده است . معماری هشت بهشت در 200 طبقه و بر روی یک کرسی با ازارهی سنگی ساخته شده و ترکیب احجام و فضاهای معماری به گونهای ماهرانه و متناسب انجام گرفته است .
ساختمان چندوجه ایل گلی :
این ساختمان در استخری به مساحت 54675 مترمربع ساخته شده است . ساختمان این بنا را به دوران آق قیونلوها نسبت می دهند که بعدها در زمان پادشاهان صفوی بست و توسعه یافت . در زمان حکومت فهرمان میرزا فرزند عباس میرزای قاجار تعمیرات اساسیی در این بنا به عمل آمد . ایل گلی در چهار کیلومتری شهر تبریز قرار دارد .
مسجد جامع مرند :
در سال 731 هـ.ق در زمان سلطنت ابوسعید بها در خان از محل خیرات مردم مرند و جزیّه ای که در آن زمان از غیر مسلمین می گرفتند به تولیت حسین بن محمود بن تاج خواجه ساخته شده است . محوطهی اصلی مسجد با سقفی مشتمل بر 6 گنبد فضای اصلی مجموعه را تشکیل می دهد . دالانی به طول 12 متر به سه طاق گنبدی ورودی مسجد را به شبستانها مربوط می سازد . در سمت چپ این دالان شبستان جنوبی با گنبدی کم خیز واقع شده که بر فراز آن کتیبهای از سنگ قرار دارد . محراب مسجد در قسمت جنوب آن واقع شده و مزین به آیات قرآنی به خط کوفی و گچ بریهای زیبا و بدیع می باشد .
مسجد جامع اصفهان :
این مسجد را می توان چکیدهی تجربه ای هزار ساله در بنای مساجد ایرانی دانست . شالودهی این بنا که در کتب عهد صفوی بنام مسجد جامع عباسی معروف شده است در راستای طرح جامع شهر در ضلع جنوبی میدان نقش جهان در سال 1020 هـ.ق و به فرمان شاه عباس اول پیریزی شده و در سال 1025 هجری سردر نفیس کاشیکاری معرق آن به اتمام رسید . کتیبهی سردر به خط استاد رضا عباسی خوش نویسی پرآوازهی عصر صفوی و کتیبهی دیگری که به همان خط ریزتر نوشته شده به خط محمدرضا امامی است . این کتیبه نام استاد علی اکبر اصفهانی مهندس و معمار مسجد محب علی بیک الله ناظر ساختمان را در بر دارد . حیاط این مسجد 4 ایوانه سراسر با رواق های طاقدار متقارن احاطه شده است .
ازاره ها تماماً از سنگ مرمر یکپارچه است و تمامی دیوارها با کاشی خشت هفت رنگ تزئین گردیده است . در این مسجد همچنین دو شبستان زمستانی در شرق و غرب صحن وجود دارد که شبستان ضلع شرقی بزرگتر است ولی دیوارها گچی و فاقد تزئینات کاشیکاری است . تمام دیوارها و سقف شبستان غربی با کاشیهای خشت هفت رنگ پوشیده شده است .
معماری صخره ای روستای کندوان :
معماری صخره ای روستای کندوان با کرانه های طبیعی و مناظر اطراف جهانی از زیبایی را پدید آورده است . مجموعهی ده ها کران جوراجور ، چندتایی ،دوتایی ، مخروطی شکل و دوک مانند منظره ای بدیع را پدید آورده که به واقع یکی از دیدنیترین مناظر ایران است .
آرامگاه سعدی :
بنای کنونی آرامگاه سعدی اعتباصی است از کاخ چهل ستون اصفهان و دیگر بناهای قدیم هر چند بهره گیری از معماری جدید در این بنا کاملاً مشهود است . ایوانی با ستونهای چهارضلعی بلند که درون آنها بتن مسلح و روکاری آنها سنگ است . تزئینات کاشیکاری در جلو بقعه واقع گشته . گنبد کاشی فیروزه فام بر فراز بقعه جلوهی خاصی دارد .درون بقعه هم بدنه های کاشی کاری مشتمل بر کتیبه های حاوی منتخباتی از گلستان و بوستان و لوحه ای که تاریخچهی بنا را معلوم می سازد . زینت بخش دیوارهاست . بنای قدیمی آرامگاه از دوران کریم خان زند شامل دو اتاق بزرگ در دو طرف و ایوان و پله و طاق نما و غرفات کوچک در وسط بود . در یک اتاق بزرگ مقبرهی سعدی و در اتاق دیگر قبر مرحوم شوریده فسیح الملک شاعر معروف شیراز قرار داشت .
مسجد جامع تبریز :
مسجد جامع تبریز یکی از قدیمی ترین بناهای شهر تبریز است ، تاریخ بنا و نام بانی اولیه آن معلوم نیست . عده ای آنرا از مساجد صدر اسلامی می دانند و پاره ای دیگر بنای قدیمی را به دورهی سلجوقی نسبت می دهند . مسجد فعلی با طاقهای رفیع و پایه های استوارش بعد از زلزلهی تبریز در سال 1193 هـ.ق. که چند طاق آن شکست و فرو ریخت توسط احمدخان و پسرش حسن قلی خان مرمت گردید . طول این مسجد از شمال به جنوب حدود 62 متر و عرض آن 15 متر است .
پل خواجو :
این پل که بر روی رودخانهی زاینده رود توسط شاه عباس دوم و به سال 1060 هـ.ق بنا گردیده به طول 132 متر و عرض 12 متر است . ساختمان این پل از سنگ و آجر بوده از نظر معماری و کاشی کاری شهرت جهانی دارد .
مسجد نو شیراز :
مسجد نو یا مسجد اتابکی به امر اتابک سعدبن زنگی در اواخر قرن ششم هـ.ق ساخته شده است . این مسجد عظیم دارای صحن بزرگ و شبستانی وسیع است . در مسجد نو چندین تاریخ تعمیر که متعلق به زمان صفویه و بعد است نیز دیده می شود . شبستان مسجد دارای ستونهای سنگی است و محراب هم در پشت آن ساخته شده است . این مسجد در سالهای 995 و 1183 هـ.ق و این اواخر مرمت شده است .
عمارت عالی قاپو :
عمارت عالی قاپو یا دروازهی عالی به مجموعه کاخ ها و ساختمانهای دولتخانهی صفوی اطلاق شده است . عمارت عالی قاپو در ضلع غربی میدان نقش جهان همزمان با بناهای دیگر میدان طراحی شده . تکمیل آن حدود 70 سال به طول انجامید . سطوح داخلی عمارت عالی قاپو دارای هزاران مترمربع گچبری و نقاشی است که به شیوههای مختلف و با موضوعات متنوع تزئین یافته است . تصویر انسان ، صحنه های تخیلی مینیاتور ، طرح های هندسی و گلبرگی با رنگ های مختلف عالی قاپو را به صورت یک آلبوم هنری و تزئینی در آورده است .
کلیسای طاطاووس «قره کلیسا» :
این کلیسا به نام تادی مقدس هم نامیده می شود . در دهکدهی قره کلیسای دهستان چالدران شهرستان ماکو برفراز تپه ای ساخته شده است . دارای گنبدی هرمی شکل 12 ترک می باشد قسمت شرقی بنا از سنگ سیاه و قسمت وسطی و غربی آن با سنگ سفید تزئین گردیده در بدنهی شرقی و قدیمی بنا محراب و تالار اجتماعات مذهبی احداث شده همچنین در گوشهی این بنا کتیبه ای به زبان ارمنی در روی سنگ هک و نصب شده است . متن کتیبه مربوط به ساختمان اصلی و قدیمی کلیسا است . در سردر اصلی بنا کتیبهی دیگری بر روی سنگ به فرمان عباس میرزاقاجار دیده می شود . مفاد این کتیبه دال بر تعمیر ساختمان کلیسا در سال 1229 هـ.ق است . در خارج بنا نقوش برجسته فراوانی موجود می باشد .


دانلود تحقیق سلجوقیان pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود تحقیق سلجوقیان pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق سلجوقیان pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود تحقیق سلجوقیان pdf :
دولت ترکمانان سلجوقی ، یکی از وسیعترین و قویترین و پایدارترین دولتهای بوده که از سال 429 ه.ق. که سال پیروزی طغرل سلجوقی بر سلطان مسعود غزنویی در دندانقان سرخس است – تا سال 590 ه.ق.- که سال سقوط آخرین پادشاه سلجوقی به دست اینانج است – ادامه داشته است .
تحکیم موقعیت دولت سلجوقی ، به دو دلیل عمده صورت گرفته است : نخست آنکه برای اداره این دولت پهناور – که از ماورای سیحون تا سواحل مدیترانه و از عمان تا تفلیس گسترش یافته بود – از جناح ایرانی فارسی زبان برای تدوین ادارات دواتی ( دواوین ) و تعیین وزیران و همکاران اداری استفاده کردند . طبعا ، مقاومتی در برابر آنان که اصولاترک ( ترکمان ) بودند و به زبان ترکی نیز سخن میگفتند پیش نیامد. وزرای معروف آنان عبارت بودند از : عمیدالملک کندری ، خواجه نظام الملک طوسی، مجد الملک قمی، شرف الملک خوارزمی ، سعد الملک آبی ، شرف الدین انوشیروان خالد کاشانی و امثال آنان . دلیل دوم ، موقیعت دولت سلجوقی بود . البته ، به علت اضطراری که خلیفه عباسی ( القائم لامرالله ) در استفاده از نیروهای ترکمان دچار آن شده بود ، ناچار حکومت آنان را به رسمیت شناخت و بغداد نیز در همه موارد ، آنان رامورد تایید و تجلیل قرار می داد .


دانلود تحقیق نگاهی به مبحث «درزها» در کفسازی pdf دارای 18 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود تحقیق نگاهی به مبحث «درزها» در کفسازی pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق نگاهی به مبحث «درزها» در کفسازی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود تحقیق نگاهی به مبحث «درزها» در کفسازی pdf :
عملکرد پوشش های بتنی تا حد زیادی به عملکرد رضایت بخش درزهای آنها بستگی دارد. طراحی محل درزها که در واقع همراه با پیش بینی محل ترک خوردگی می باشد، نه تنها یک دانش کاربردی بلکه هنر ظریفی می باشد. دال های بتنی در معرض تغییر مکان های دائمی مختلف، از جمله تغییر مکانهای ناشی از خشک شدن، انقباض و خزش می باشند. چنانچه در دالها درزها به درستی تعبیه و طراحی نشوند نیروهای کششی ناشی از انقباض بتن باعث ترک خوردگی خواهد شد. مبحث ترک خوردگی در دالها آنچنان مهم است که بعضی از معماران و مشتریان ترک های انقباضی را نشانه گسیختگی دال می پندارند. بتن نیز مانند سایر مصالج با تغییر حرارت و رطوبت انبساط و انقباض می یابد. این تغییرات حجمی می توانند باعث ایجاد ترک خوردگی شوند. پیش بینی محل ترک و تعبیه درز در آن نقطه، از تمرکز تنش و ترک خوردگی جلوگیری خواهد نمود. این درزها در واقع نیروهای به وجود آمده ناشی از تغییرات حرارتی و رطوبتی را باز توزیع و محو می نمایند. عدم وجود و یا کم تعداد بودن درزهای کنترلی باعث ایجاد ترک های نامرئی و البته مخرب می گردد.
اگر قرار باشد این درزها کارکرد ویژه خود را حفظ نمایند باید به درستی محل یابی و اجرا شوند. چنانچه اجزای یک مخلوط بتنی به درستی و به نحو یکنواختی با هم مخلوط شوند، حجم آن پس از اختلاط دارای بیشترین مقدار است. پس از این مرحله و همراه با تبخیر آب به علت حرارت محیط و نیز به سطح آمدن آب شرکت نکرده در واکنش، به علت پدیده مویینگی، کاهش حجم بتن آغاز می شود. این کاهش حجم برای رسیدن بتن از حالت اشباع به حالت خشک تقریباً معادل 66/0 به ازای هر 100 فوت می باشد. باید توجه داشت اغلب خود پدیده انقباض علت اصلی ترک خوردگی نمی باشد بلکه علت اصلی آن، قیود انقباضی و شرایط مقید بودن بتن می باشد. وجود اختلاف ارتفاع در سطح بتن ریزی، جنس سطح بتن ریزی و وجود دیوار و یا دیگر موانع سازهای همگی از عواملی هستند که در تعریف میزان مقید سازی سطح دخالت دارند. به طور کلی هر قیدی که باعث ایجاد تمرکز تنش در حین انقباض بتن شود، محرکی برای ایجاد ترک می باشد مگر آنکه با تعبیه درزهای مناسب از وقوع ترک خوردگی جلوگیری نمود.


دانلود کودکی و نوجوانی ملک الشعراء بهار pdf دارای 79 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود کودکی و نوجوانی ملک الشعراء بهار pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
کودکی و نوجوانی
محمدتقی ملک الشعراء بهار در 18 آذر ماه 1265شمسی در محله سرشور شهر مشهد به دنیا آمد. پدر او میرزا محمد کاظم، متخلّص به صبوری، ملک الشعراء آستان قدس رضوی بود. خاندان پدری بهار خود را از نسل میرزااحمد صبوری کاشانی (متوفّی به سال 1192 ش) شاعر و قصیده سرای سرشناس عهد فتحعلی شاه قاجار می دانند؛ انتخاب تخلّص صبوری از سوی پدر بهار نیز به همین مناسبت است. در عین حال این خاندان خود را از تبار برمکیان به شمار می آوردند و بهار در شعری به این مورد اشاره می کند (شاید انتخاب نام «نوبهار» از سوی شاعر برای روزنامه اش، که در اوان جوانی تأسیس کرد، به همین علت باشد؛ چرا که برمکیان تولیت معبد بودائی «نوبهار» را در بلخ به عهده داشته اند). مادر بهار از یک خاندان اصیل تجارت پیشه و نیاکانش از معاریف گرجستان و مسیحیان قفقاز بودند، که پس از جنگ های ایران و روس توسط عباس میرزا به ایران آورده شده و دین اسلام را پذیرفتند.
بهار در چنین خانواده ای ابتدا در چهار سالگی نزد زن عمویش تحصیلات ابتدائی متداول (قرآن- فارسی) را آغاز می کند، سپس به مکتب مردانه می رود. کتاب صد کلمه (از آثار نظمی رشید و طواط) را در مکتب و شاهنامه فردوسی را نزد پدر می خواند. اولین شعر خود را در هفت سالگی در بحر تقارب می سراید و از پدر جایزه می گیرد.
تهمتن بپوشید ببر بیان
بیامد به میدان چو شیر ژیان
بین هفت تا ده سالگی در مکتب شعرهایی می گوید؛ از جمله مکتب دار پیر و بعضی هم مکتبی ها را هجا و برخی دیگر را مدح می کند. در ده سالگی در راه سفر به کربلا، همراه با خانواده، در بیستون بیتی می سراید، که پدر غالباً آن را به شوخی در مجالس دوستانه می خواند:
به بیستون که رسیدم یک عقربی دیدم
اگر غلط نکنم از لیفند فرهاد است
تا پانزده سالگی، محمدتقی جوان در شاعری و نیز شعر و نقاش طبع خود را آزموده است. اما پدر که تا این هنگام مربی و مشوق اوست، ناگهان معتقد می شود که زمانه عوض شده و فرزندش با شعر نمی تواند زندگی خود را تأمین کند و باید به دنبال کسب و تجارت برود. بنابراین تحصیل را متوقف می کند و فرزند را برای فراگرفتن راه و رسم کاسبی، به دکّان بلور فروشی دائی اش می فرستد؛ اما بهار در روح خویش شاعر است و برای دل خود همچنان می سراید. در سال1283 ش، در هجدهمین بهار عمر شاعر، پدرش در می گذرد و مسئولیت سرپرستی خانواده یعنی مادر و خواهر و دو برادر کوچک، به عهده شاعر جوان می افتد؛ قصیده ای در مدح مظفرالدین شاه می نویسد و به تهران می فرستد ،به پاداش آن شاه یکصد تومان صله برای بهار می فرستد و لقب پدر- ملک الشعرائی آستان قدس رضوی- را به وی تفویض می کند (بهار این لقب را تا آخر عمر نگه داشت؛ گرچه از سنین میانی عمر خود را به عنوان ملک الشعرای مطلق تثبیت کرده بود). این سخن سرای هجده ساله آنچنان در آثاری که می سراید مهارت به خر می دهد که اغلب فضلای معاصر کارش را باور نمی کنند و اشعارش را از سروده های پدرش می دانند؛ بنابراین بارها در مجامع ادبی با بدیهه سرائی مورد آزمایش قرار می گیرد، تا بالاخره تثبیت می شود. از آن جمله می توان به چند رباعی، که با التزام کلمات خاص فی المجلس سروده شده، اشاره کرد.مثلاً:
با استفاده از چهار واژه تسبیح، چراغ، نمک و چنار، رباعی زیر را فی البداهه ساخت.
با خرقه و تسبیح مرا دید چو یار
گفتا ز چراغ زهد ناید انوار
کس شهد ندیده است در کان نمک
کس میوه نچیده است از شاخ چنار
و بار دیگر با استخدام کلمات گل رازقی، سیگار، لاله و کشک، چنین سرود:
ای برده گل رازقی از روی تو رشک
در دیده مه ز دود سیگار تو اشک
گفتم که چو لاله داغدار است دلم
گفتی که دهم کام دلت، یعنی کشک
اما اگرچه شاعر از نظر همشهریانش تثبیت شده است ماجرای شک به استعداد او سال ها دنبال می یابد؛ چنان که شایعه می کنند که وی اشعار و تخلّص خود، یعنی «بهار» را از دیوان خطّی شاعری گمانم، به نام بهار شیروانی، برداشته است و این شک پراکنی، بی خیال شعرهای تازه ای که بهار به مناسبت اوضاع روز می سازد، با نوعی عناد سالها ادامه می یابد. به هر حال شاعر جوان، که با به دست گرفتن شغل پدر از تأمین معاش آسوده شده، به ادامه تحصیلات ادبی می پردازد؛ اصول عالی ادب فارسی و مقدمات عربی را نزد ادیب نیشابوری و صید علی خان درگزی و سایر فضلای خراسان فرا می گیرد؛ آرزو دارد برای ادامه تحصیل به فرنگ برد و در رشته ای از علوم جدید تخصص به دست آورد، اما مسئولیت سرپرستی خانواده از یک سو و آغاز انقلاب مشروطیت، که قالب های ذهنی او را در هم ریخته موجب تحول عمیقی در اندیشه اش می شود از سوئی دیگر، مانع از اجرای این تصمیم می گردد. بهار وارد در فعالیت های سیاسی می شود، به صف آزادیخواهان و مشروطه طلبان می پیوندد و در بیست سالگی به عضویت انجمن مخفی «سعادت» در می آید.


دانلود مقاله کاربرد مدلهای تصمیمگیری چند معیاره ( ام.سی.دی.ام) در انتخاب راهبرد مناسب جهت اجرای پروژه فناوری اطلاعات pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله کاربرد مدلهای تصمیمگیری چند معیاره ( ام.سی.دی.ام) در انتخاب راهبرد مناسب جهت اجرای پروژه فناوری اطلاعات pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله کاربرد مدلهای تصمیمگیری چند معیاره ( ام.سی.دی.ام) در انتخاب راهبرد مناسب جهت اجرای پروژه فناوری اطلاعات pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله کاربرد مدلهای تصمیمگیری چند معیاره ( ام.سی.دی.ام) در انتخاب راهبرد مناسب جهت اجرای پروژه فناوری اطلاعات pdf :
چکیده
در این مقاله سعی شده است تا از مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه، در انتخاب راهبرد مناسب، جهت اجرای پروژه فناوری اطلاعات، یک شرکت گاز استفاده شود. ابتدا شاخصهای انتخاب راهبرد با توجه به محیط داخلی و خارجی سازمان به دست آمده و سپس انتخاب راهبرد بر مبنای این شاخصها و مقدار کمی به دست آمده از میزان مقاومت سازمانی هر کدام از این راه حلها به کمک این مدلها انجام شده است.
کلید واژهها: ماتریس تصمیم، تابع مطلوبیت، مدل تصمیمگیری چند شاخصه، مدل غیر جبرانی، مدل جبرانی
متن مقاله: فهرست علائم
Xj : شاخص سطر jام ماتریس تصمیم
rij : عنصر سطر iام ، ستون jام ماتریس تصمیم
Am : گزینه mام ماتریس تصمیم
Wj : ضریب وزنی اولیه مربوط به شاخص jام ماتریس تصمیم
Xj* : نقطه برداری بهینه ایدهآل در مدل تصمیمگیری چند شاخصه مربوط به شاخص jام
A* : گزینه ایده آل در مدل تصمیم گیری چند شاخصه
Uj : تابع مطلوبیت (ارزش)از مشخصه jام
1- مقدمه
تصمیم گیری در محیطهای پیچیده ناپایدار یکی از مسائل بسیار مهم در مدیریت نوین به شمار میرود. در این موارد تصمیم گیرنده با گزینههایی متفاوت تحت معیارهای مختلفی که از محیط داخلی و خارجی محیط سازمان متأثر میشوند روبرو است. در این مورد مدلهای تصمیمگیری چند معیاره بهعنوان یکی از ابزارهای کارا جهت اخذ تصمیم مناسب به نظر میرسد.
هنگامی که دادههای یک مسئله بهینهسازی به شکل یک ماتریس آماری در اختیار باشد انتخاب مناسبترین گزینه از بین گزینههای موجود تنها به کمک مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه (MADM) امکانپذیر است. شکل کلی ماتریس تصمیم در این نوع مدلها به صورت زیر بیان میشود:
خروجی مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه یک گزینه A* خواهد بود که ارجحترین ارزش یا مطلوبیت از هر مشخصه موجود را تأمین کند به عبارت دیگر :
A*{x*1,x,…,x*N
X*J = maxi Uj (rij); i =1,2,…,m
به این نکته نیز توجه شود که دسترسی به A* در اکثر موارد غیر ممکن است، اما انتخاب مناسبترین گزینه به طور نسبی در هر صورت امکان پذیر خواهد بود. در نتیجه خروجی مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه ترتیب و اولویت گزینههای موجود در ماتریس تصمیم را نسبت به یکدیگر در دسترس قرار میدهد.
2- ارزیابی و بررسی مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه
مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه به دو دسته مدلهای غیر جبرانی و مدلهای جبرانی تقسیم میشوند.
2-1 مدلهای غیر جبرانی
این مدل شامل روشهایی میشود که در آنها مبادله بین شاخصها مجاز نیست. یعنی نقطه ضعف موجود در یک شاخص توسط مزیت موجود از شاخص دیگر جبران نمیشود. بنابراین هر شاخص در این روشها، به تنهایی مطرح است و مقایسات بر اساس شاخصها صورت میگیرد. ویژگی این مدلها سادگی آنهاست و با محدود بودن اطلاعات تطابق دارد]2-1[.
2-2 مدلهای جبرانی
این مدل شامل روشهایی است که در آنها مبادله در بین شاخصها مجاز است. یعنی تغییری کوچک در یک شاخص میتواند با تغییری مخالف در شاخص یا شاخصهای دیگر جبران شود. این مدلها شامل سه گروه زیر گروه هماهنگ، سازشی و نمره گذاری میشود. از این دسته روشها به ترتیب میتوان روشهای Electre , Topsis مجموع ساده وزین را نام برد.]2[
3- اندازهگیری یک شاخص کیفی به صورت کمی
یک گزینه (Am) در یک مدل تصمیمگیری چند شاخصه میتواند توسط شاخص کمی (مانند هزینه، ظرفیت و سرعت ;.) و شاخص کیفی (مانند راحتی، زیبایی، انعطافپذیری و ;) توصیف شود.
در اندازهگیری یک مقیاس کیفی، ممکن است از مقیاسهای فاصلهای و رتبهای استفاده شود. یک روش عمومی در اندازهگیری یک شاخص کیفی، استفاده از مقیاس دو قطبی فاصلهای بر اساس جدول (1) است]2[.
این اندازهگیری برای شاخصهای مثبت، بر اساس یک مقیاس ده نقطهای است، بهطوری که صفر مشخص کننده مینیمم ارزش ممکن و ده مشخص کننده ماکزیمم ارزش ممکن از شاخص مورد نظر است. همچنین نقطه وسط، نقطه شکست مقیاس بین مساعدها و نامساعدهاست. برای شاخصهای منفی این اندازهگیری هر چه کمتر باشد، مطلوبتر خواهد بود]1[. در استفاده از سیستم اندازهگیری فوق باید به نکات زیر توجه داشت.
1- در این گونه مقیاس فرض بر این است که امتیاز 9 سه برابر مناسبتر از 3 است.
2- فرض بر این گونه است که اختلاف بین زیاد و کم با اختلاف بین خیلی کم و متوسط به یک اندازه است.
3- ترکیب ارزشها برای شاخصهای مختلف مجاز است. زیرا اختلاف بین دو ارزش مخصوص (مثلاً زیاد و کم) برای هر شاخص مفروض یکسان است.
همین طور باید این نکته مورد توجه قرار گیرد که انتساب واژههای فوق به مقیاسهای داده شده اختیاری است و میتوان از واژههایی همچون بد، ضعیف و عالی و غیره استفاه کرد. مقیاس مورد نظر از نظر سازگاری و ثبات قابل بررسی است.
نکته دیگری که در اندازهگیری شاخصها به صورت کیفی و کمی باید مد نظر قرار گیرد، آن است که از آنجا که واحدهای سنجش در هر شاخص متفاوت است، در کلیه روشها مقادیر اندازهگیری شده، بر اساس روشهای یکسان سازی بیمقیاس و قابل انجام عملیات ریاضی با یکدیگر میشوند.
4- ارزیابی اوزان برای شاخصها در مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه
در مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه، نیاز به دانستن اهمیت نسبی شاخصهای تصمیمگیری نسبت به یکدیگر وجود دارد، بهطوری که مجموع آنها برابر واحد میشود و درجه اهمیت هر شاخص را نسبت به شاخصهای دیگر نشان می دهد ]11-6[. معمولاً برای پیدا کردن اوزان چهار روش ]11و3و1[ آنتروپی، Linmap و کمترین مجذورات وزین شده ]5-4[ و روش بردار ویژه ]7[ استفاده میشود. روش آنتروپی و Linmap نیاز به ماتریس تصمیمگیری دارند. در حالی که روش کمترین مجذورات وزین شده و روش بردار ویژه نیاز به ماتریس تصمیمگیری موجود از قبل ندارند.
5- مورد مطالعه
شرکت گاز الف یک شرکت تأسیسات منطقهای است که به بیش از ده میلیون مکان مختلف سرویس میدهد. همانند دیگر شرکتهای بزرگ انحصاری این شرکت شهرت خوبی در زمینه خدمات پس از فروش و روابط عمومی ندارد. یکی از مواردی که به این قضیه دامن زده است، سیستم قدیمی صورت حسابهای شرکت است. صورتهای حساب مشتریان یا دیر میرسد، گم میشود و یا دارای اشتباه است. نمایندگان و مسئولان خدمات مشتری اطلاعات زیادی در مورد صورتهای حساب جاری شرکت ندارند و سوابق نیز در اختیار نیست. با توجه به عوامل فوق، شرکت تصمیم گرفته است که یک سیستم واحد و یکپارچه صورت حساب جایگزین شود. این عامل با استقبال کارکنان و مسئولان مختلف مواجه شده است. اما آنچه به عنوان
مشکل مطرح میشود توقع و انتظاراتی است که هر قسمت سازمان از اجرای این پروژه دارد. مدیرسیستمها و برنامه ریزی قصد دارد واحد خود را گسترش دهد و قدم خود را به سوی سرپرستی بردارد. کاربران نیز فهرستی از توقعات خودتهیه کردهاند و به هیچ وجه حاضر به پس گرفتن توقعات خود نیستند. معاون روابط عمومی که فردی با نفوذ است و همچنین مدیرعامل، میخواهند سریع پیش روند تا مشکل شکایات مشتریان و دیرکرد پرداختها را حل کنند. معاون مالی و اداری که احتمالاً بعداً مدیر عامل خواهد شد، معتقد است که سیستم باید فناوری فوق پیشرفته داشته باشد، چون نه تنها ارتباطات مؤثرتری با مشتریان دارد، بلکه میانگین عمر و دوام آن نیز زیاد خواهد بود. همه بر اساس تجربه می دانند که سیستم باید دوام زیادی داشته باشد.
مدیر سیستمها و برنامهریزی دارای تجربه کمی است، اما این تصمیم را به اتفاق کارکنان خود گرفته است که این پروژه باید به یک کوشش همگانی ساخت در شرکت مبدل شود. به علاوه این تصمیم در این قسمت وجود دارد که تا حدی کوششهای مدیر مالی مختل شود و این اجازه داده نشود که مدیر مالی ایدههای خود را در زمینه فناوری جدید اعمال کند.
6- انتخاب روش
همان طور که گفته شد روشهای متعددی جهت حل مدلهای تصمیمگیری چند شاخصه وجود دارد. از آ نجا
که در حل این مسئله تغییر در یک شاخص میتواند باعث تغییر در شاخص تصمیمگیری شود، مدلهای جبرانی از زیر گروه مدلهای تصمیمگیری چند ش
اخصه که برهم کنش بین تغییرات شاخصهای تصمیم را در نظر میگیرد استفاده شود. یک نمونه از این سری مدلها روش Topsis است که به دلایل زیر برای حل مسئله مورد نظر مناسب است ]3[:
1- معیارهای کیفی و کمی را تواماً در مبحث بهینه سازی دخالت می دهد.
2- خروجی مسئله می تواند ترتیب اولویت گزینهها را مشخص و این اولویت را به صورت کمی بیان کند. به عبارت دیگر تصمیم گیرنده، با بررسی نمره مربوط به هر یک از گزینهها میتواند درک واضحی از میزان تفاوت گزینهها نسبت به یکدیگر داشته باشد]3[.
3- تضاد و تطابق بین شاخصها را در نظر میگیرد.
4- روش ساده و سرعت آن مناسب است.
5- ضرایب وزنی اولیه تصمیمگیری را پذیراست.
6- نتایج حاصل از این مدل کاملاً منطبق با روشهای تجربی است ]3[.
ضرایب وزنی مناسب در حل مسئله بهینهسازی فوق باید طوری انتخاب شود که علاوه بر در نظر گرفتن نظر تصمیم گیرنده، وابستگی و بر هم کنش آماری بین معیارها را نیز دربرگیرد. بدین جهت روش آنتروپی که خروجی آن ضرایب وزنی تعدیل شده را به دست می دهد برای محاسبه ضرایب وزنی ماتریس تصمیم مناسب است.

لیست کل یادداشت های این وبلاگ