سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هرکس دانشی را که خداوند آن را برای امور دینی مردم سودمند قرار دادهاست پنهان کند، خداوند روز قیامت او را با لگامی از آتش لگام زند . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
 
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:55 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود مقاله بازیابی روغن پایه از روغن مستعمل به روش استخراج با حلال pdf دارای 450 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله بازیابی روغن پایه از روغن مستعمل به روش استخراج با حلال pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله بازیابی روغن پایه از روغن مستعمل به روش استخراج با حلال pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله بازیابی روغن پایه از روغن مستعمل به روش استخراج با حلال pdf :

واژه روغن از دو قسمت «رو» و «غن» تشکیل شده است. «رو» از مصدر رفتن و روان شدن و «غن» به سنگ عصاری گفته می‌شود. این برمی‌گردد به گذشته دور، زمانی که دانه‌های روغنی را در زیر سنگ عصاری (سنگ فشارنده و عصاره‌گیر) که توسط اسب عصاری چرخانده می‌شد، له کرده و آنچه را که از زیر سنگ خارج و جاری می‌شد «روغن» می‌گفتند بنابراین روغن یعنی «روان شده از غن».
خشک شونده
الف: روغن ثابتFixed Oils نیمه خشک شونده غیر خشک شونده
1-روغن‌های طبیعی: ب: اسانس‌ها: (عصاره‌ گیاهان) انواع روغن ج: روغن‌های معدنی (مهمترین آن روغن حاصل از نفت است )

2- روغن‌های مصنوعی (سنتتیک)

روغن‌های صنعتی:
گر چه بیشتر کاربرد روغن‌های صنعتی، روانسازی قطعات متحرک در ماشین آلات و حفاظت از قطعات در برابر سائیدگی و گرد و خاک و دما می‌باشد. اما چون روغن به عنوان یک ماده شیمیائی دارای خواص مطلوبی از نظر مکانیکی، ترمو دینامیکی و غیره است، در بعضی از کاربردهای صنعتی، روغن وظایفی غیر از روانسازی از خود ایفا می‌نماید. مثلاً قدرت هیدرولیکی روغن، مقاومت دی‌الکتریکی، قدرت انتقال حرارت روغن مهم می‌باشد. در هر یک از این کاربرد‌ها، روغن با شرایط خاصی روبرو است.
دامنه کاربردهای روغن‌های صنعتی بسیار وسیع است و می‌توان آن‌ها را به دو دسته کلی تقسیم بندی نمود:
الف) کاربرد روغن‌های صنعتی برای مصارف صنعتی:
در تاسیسات صنعتی، اجزاء گوناگونی وجود دارد که نیاز به روغن‌کاری دارند، مانند انواع یاتاقان‌ها ، دنده‌ها ، کوپلینگ‌ها ، زنجیرها، سیلندرها و غیره. وظیفه روغن در این اجزاء عمدتاً جلوگیری یا کاهش اصطکاک و سائیدگی است. با توجه به اینکه فاکتورهای گوناگونی در روغن‌کاری هر یک از اجزاء ماشین موثر می‌باشد آشنایی با این فاکتورها در شناخت ویژگی‌های روغن مناسبی که برای هر کاربردی باید استفاده شود بسیار ضروری می‌باشد.
ب) کاربرد روغن‌های صنعتی برای مصارف خاص:
منظور از کاربردهای اختصاصی کاربردهایی هستند که در آن‌ها روغن باید دارای ویژگی‌های خاصی باشد، تا بتواند وظیفه و یا مجموعه وظایفی را که عهده دار است انجام دهد. مانند روغن‌های بستر که از نظر اصطکاکی باید دارای ویژگی‌های خاصی باشند. در بعضی از کاربردهای اختصاصی مسئله روانکاری اهمیت چندانی نداشته و وظایف دیگری از روغن مد نظر می‌باشد مانند روغن‌های هیدرولیک برای انتقال نیرو، روغن‌های ترانسفورمر برای ایجاد محیطی عایق، روغن‌های انتقال حرارت برای تبادل حرارت و روغن‌های پروسس به عنوان بخشی از مواد اولیه که در فرآیند تولید بعضی محصولات به کار می‌روند. فهرست مهمترین کاربردهای اختصاصی روغن به شرح زیر می‌باشد ]5[.
روغن‌های توربین: توربین‌های گاز، توربین‌های آب، توربین‌های بخار.
روغن‌های کمپرسور: کمپرسورهای هوا، کمپرسورهای گاز.
روغن‌های انتقال حرارت.
روغن‌های فلز کاری: ماشین ابزار، نورد، آبکاری، فرم‌دهی.
روغن‌های برقی: ترانسفورمر، کابل، کلیدهای برقی.
روغن‌های پروسس: پروسس تولید لاستیک، سم کشاورزی، جوهر، پلاستیک، ضد زنگ و روغن‌های سفید.
روغن‌های هیدرولیک: هیدرولیک معمولی، هیدرولیک ضد آتش.
روغن در حین عمل روغن‌کاری در معرض شرایط گوناگونی قرار می‌گیرد که هر یک روی نحوه کار روغن اثر می‌گذارند. در این قسمت ما به بررسی عوامل مختلفی که در روغن تأثیر می‌گذارند می‌پردازیم.
الف) عوامل عمومی:
در بسیاری از سیستم‌ها، گرما، خصوصاً وقتی مقدار آن زیاد باشد، هم دشمن روغن است و هم دشمن ماشین، باید محیط روغن‌کاری را تا آنجایی که مقدور است در دمای پایین نگاه داشت.
در انتخاب روغن همیشه دو موضوع را باید مورد توجه قرار داد، اول اینکه در همان ابتدای کار، روغن انتخاب شده باید دارای خصوصیات مناسب بوده باشد، و دوم اینکه کیفیت آن مطلوب باشد. برای اینکه مشخص شود روغن انتخاب شده از خصوصیات اولیه لازم برخوردار است، باید مسائل خاصی را مورد بررسی قرار داد. مثلاً اینکه باید دید روغن چه قسمت‌ها یا اجزایی را می‌خواهد روغن‌کاری کند (یاتاقان، دنده، بستر و غیره)، این قطعات چه اندازه ای دارند، حرکت آن‌ها چگونه است، فواصل بین قطعات چه وضعی دارند، میزان بار، سرعت، و درجه حرارت چقدر است در این بررسی گرانروی روغن مسئله مهمی است که باید به دقت مورد توجه قرار گیرد. ضمناً باید دید که روغن چه ویژگی‌های خاصی را باید داشته باشد. برای مثال اگر در معرض تغییرات زیاد دما قرار می‌گیرد، شاخص گرانروی روغن اهمیت زیادی خواهد داشت. اگر روغن‌کاری در شرایط سرد انجام می‌شود، نقطه ریزش روغن اهمیت زیادی خواهد داشت.
بعد از اینکه مشخص شد روغن از نظر فاکتورهای عمومی حائز شرایط لازم می‌باشد، باید کیفیت آن مورد بررسی قرار گیرد. ممکن است نوع روغن از نظر فاکتورهای عمومی در یک سطح باشند، اما از نظر کیفیت کاملاً با هم متفاوت باشند برای مثال اگر در ماشینی که نیاز به یک روغن هیدرولیک دارد و در دمای بالا کار می‌کند، روغن پایه ریخته شود، ممکن است برای مدتی کوتاه کار روغن رضایت بخش بوده و اشکالی هم پیش نیاید، ولی رسوبات ناشی از اکسیداسیون روغن به زودی تجمع خواهد داشت. از طرف دیگر اگر از یک روغن هیدرولیکی که کیفیت آن بالا بوده و حاوی مواد ممانعت کننده از اکسیداسیون باشد استفاده شود، این روغن برای مدت طولانی به طور رضایت بخشی کار خواهد کرد، وقتی صحبت از کیفیت روغن می‌شود، منظور فاکتورهایی است مثل مقاومت روغن در برابر اکسیداسیون، حفاظت قطعات در برابر سائیدگی، قدرت پاک کنندگی روغن، توانایی پراکنده سازی روغن، حفاظت قطعات از زنگ زدگی و خوردگی، جداپذیری از آب، مقاومت در برابر کف و غیره.
ب) سایر عوامل:
عوامل دیگری که باید مورد توجه واقع شود عبارتند از، شرایط ماشین، سازگاری با کلیه مواردی که روغن با آن‌ها در تماس است، شرایط محیط کار روغن، شرایط کار ماشین، روش روغن‌کاری، مدت تعویض روغن، و آثار فیزیولوژیکی روغن .
عوامل تعیین کننده ویژگی‌های روغن‌های صنعتی:
بسیاری از روغن‌ها دارای ویژگی‌های مشترکی هستند، برای مثال می‌توان گفت که خاصیت کاهش اصطکاک، پایداری در مقابل اکسیداسیون و مقاومت در برابر زنگ زدگی در روغن‌های مختلف مشترک است.
در مقایسه روغن‌ها، اگر خصوصیات مشترک را حذف کنیم، آنچه باقی می‌ماند خصوصیاتی است که مختص آن روغن‌ها یا کاربردها بوده، و می‌توان آن‌ها را به پنج گروه تقسیم بندی نمود.
الف) خصوصیات مربوط به سیالیت که عبارتند از:
1) ویسکوزیته.
2) اندیس ویسکوزیته.
3) سیالیت در دمای پائین.
ب) خصوصیات مربوط به کار در دمای بالا که عبارتند از:
1) فراریت روغن.
2) مواد باقی مانده در اثر تبخیر روغن.
3) پایداری حرارتی روغن (در غیاب هوا).
4) پایداری حرارتی روغن (در معرض هوا).
5) مواد باقی‌مانده در اثر تجزیه شدن روغن.
ج) خصوصیات مربوط به اکسیداسیون روغن:
1) عدم اشتعال.
2) مقاومت در برابر اکسیداسیون.
3) آسیب پذیری مواد ممانعت کننده.
4) کیفیت کار موتور.
د) خصوصیات مربوط به هیدرولیز روغن:
1) مقاومت در برابر هیدرولیز شدن به وسیله آب یا بخار.
2) مقاومت در برابر مایعات بازی.
3) مقاومت در برابر اسیدها.
د) خصوصیات مربوط به حلالیت:
1) حلالیت در آب.
2) حلالیت در حلال‌های شیمیایی.
3) حل شدن در مواد نفتی.
برای انتخاب روغن مناسب برای هر کاربردی، لازم است شرایط کاری که روغن در آن قرار می‌گیرد، به دقت مورد بررسی قرار گیرد. شرایط کار روغن در سیستم‌های مختلف به فاکتورهای گوناگونی بستگی دارد. از قبیل طراحی ماشین، شرایط عملیات و کیفیت نگهداری سیستم. مهمترین فاکتورهایی که روی شرایط کار اثر می‌گذارند، عبارتند از: درجه حرارت کار، فشار، فلزاتی که با روغن در تماس هستند. وجود مواد آلوده کننده و نفوذ هوا در روغن‌کاری هر یک از ماشین آلات صنعتی و یا اجزاء آن‌ها که کلیه این موارد باید مورد بررسی قرار گیرد ]5[.
1-2 ) روغن موتور :
یکی از کاربردهای عمده روغن‌های روان کتتده، استفاده از آن‌ها به عنوان روغن موتور است، که در این بخش به نحوه تولید، انواع، کیفیت و طبقه بندی آن‌ها می‌پردازیم.
همان طور که می‌دانیم روغن موتور نوعی روان کننده است که در قسمت‌های مختلف موتورهای احتراق داخلی مصرف می‌شود.
اصولاً وظایف کلی روغن‌های موتور عبارتند از:
1- روانکاری قطعات.
2ـ خارج کردن حرارت حاصله در موتور.
3- ضربه‌گیری قطعات و جلوگیری از ایجاد صدا.
4- آب‌بندی فواصل بین قطعات و جلوگیری از ایجاد صدا.
5- خارج کردن دوده و سایر مواد خارجی و ذرات ناشی از ساییدگی (Engine Detergency)
6- معلق ساختن ذرات باقی‌مانده فوق.
7- پایداری حرارتی و شیمیایی.
8- جلوگیری از زنگ زدن و تخریب شیمیایی قطعات فلزی.
9- روان کننده مناسب در محدوده دمای عملیاتی.
روغن‌های موتور خودرو که غالباً از روغن‌های روان کننده نفتی و بعضاً روغن‌های سنتتیک در شرایط کار سخت و در هر دو مورد با 10 الی 15% مواد افزودنی (Additives) تشکیل شده‌اند را می‌توان به سه دسته عمده تقسیم نمود:
1- روغن‌های مخصوص موتورهای بنزینی.
2- روغن‌های مخصوص موتورهای دیزلی.
3- روغن‌های مخصوص موتورهای گازسوز.
1-2-1) تولید روغن موتور:
تاسیس صنعت روغن سازی در ایران یک سال قبل از ملی شدن نفت، یعنی در سال 1328 شروع شد. شرکت نفت ایران و انگلیس سابق اولین واحد پالایشگاه تولید روغن را در آبادان تاسیس کرد، که پالایشگاه آبادان با ظرفیت حدود 25 میلیون لیتر در سال راه اندازی شد. در حال حاضر ظرفیت تولید این پالایشگاه در حدود 60-50 میلیون لیتر در سال است.
دومین واحد پالایش روغن، شرکت نفت پارس بود که در سال 1342 با ظرفیت 33 میلیون لیتر در سال راه اندازی شد و در حال حاضر ظرفیت تولید آن در حدود 90 میلیون لیتر در سال است.
واحد روغن سازی پالایشگاه تهران در سال 1353 تاسیس شده که ظرفیت تولید آن 120 میلیون لیتر بود که در حال حاضر دارای ظرفیت تولید 203 میلیون لیتر در سال می‌باشد.
واحد روغن سازی پالایشگاه اصفهان که در سال 1371 مورد بهره‌برداری قرار گرفت دارای ظرفیت تولید 203 میلیون لیتر می‌باشد.
در روش معمول و کنونی تولید روغن‌های روانکار که از سال‌ها پیش متداول بوده، روی برش روغن استخراج شده از نفت خام دو فرآیند عمده تصفیه صورت می‌گیرد. این دو فرآیند عبارتند از:
1- واحد استخراج با حلال (عمدتاً فورفورال)جهت حذف مواد آروماتیکی که غالباً عامل پایین بودن شاخص گرانروی می‌باشند.
2- واحد موم زدایی با حلال به منظور کاهش نقطه ریزش روغن.
محدودیت‌های روش فوق شرکت‌های تولید کننده روغن‌های روانکار را بر آن داشت تا تحقیقات وسیعی را به منظور دستیابی به روش‌های دیگر پالایش روغن آغاز نمایند.
حاصل تحقیقات انجام شده، ابداع روش پالایش با هیدروژن می‌باشد. گرچه این روش قادر نیست محصولی با تمامی مشخصات مورد نیاز صنایع امروز را تولید نماید و در موارد خاصی روغن‌های سنتیتیک همچنان بلامنازع می‌باشند اما با توجه به مزیت‌های زیادی که این روش نسبت به روش استخراج با حلال دارد و همچنین قیمت تمام شده بسیار کمتر آن نسبت به روغن‌های سنتیتیک جایگزینی روش کلاسیک استخراج با حلال با روش فوق الذکر کاملاً توجیه اقتصادی دارد.
در سال 1972 کمپانی شل اولین واحد در اندازه صنعتی را جهت تولید روغن پایه از طریق پالایش با هیدروژن فرانسه به ظرفیت 70000 تن در سال با موفقیت راه اندازی کرد.
تولید این واحد شامل روغن‌های پایه با شاخص گرانروی بالا (HVI) و شاخص گرانروی خیلی بالا (VHVI) بود.
احداث این واحد نتیجه انجام سلسله تحقیقاتی بر روی انواع کاتالیزورها و شرایط عملیاتی مختلف در مراکز تحقیق و توسعه شل در هلند، فرانسه و انگلیس بود.
هنگامی که اولین محصول روغن موتور مولتی گرید 10W40 ساخته شده با روغن پایه HVI به بازار عرضه گردید عکس العمل بازار آن قدر مثبت بود که دست اندرکاران را بر آن داشت تا بدون فوت وقت اقدام به توسعه واحد تا ظرفیت 300،000 تن در سال نمایند. همزمان تحقیقات وسیعی جهت بهبود فرآیند و هر چه اقتصادی‌تر کردن آن آغاز گردید.
نتیجه این تحقیقات ساخت انواع روغن‌های موتور و صنعتی با ویژگی‌های منحصر به فرد و کاربردهای خاص و دستیابی به بازارهای صادراتی در سال 1977 بود.
1-2-1-1) فرآیند هیدروتریتینگ (HT)
گرچه فرآیند (HT) و تولید روغن‌های پایه را می‌توان از نظر تئوری به سه فرآیند مجزا تقسیم نمود اما جنبه‌های اقتصادی ایجاب می‌نماید تا این فرآیندها در یک واحد همزمان صورت پذیرد.
سه فرآیند یاد شده عبارتند از:
1- پالایش با هیدروژن
2- شکست مولکولی و پالایش با هیدروژن به منظور تبدیل مواد ناخواسته سنگین به مواد نفتی سبک با کیفیت بالا.
3- ایزومری کردن و پالایش با هیدروژن جهت تبدیل خوراک با نقطه ریزش بالا به روغن‌های پایه با شاخص گرانروی خیلی بالا.
با انجام سه فرآیند فوق در یک واحد ضمن اینکه روغن پایه مناسب به دست می‌آید محصولات جانبی که در روش کلاسیک پالایش با حلال به عنوان موم یا اکسترکت تولید می‌گردند به سوخت‌های سبک با کیفیت بالا و روغن‌های VHVI تبدیل می‌شوند. اختلاف و مزیت عمده روش HT نسبت به روش استخراج با حلال، (SE) در همین است. در روش SE مواد ناخواسته صرفاً جداسازی می‌گردند. بنابراین دستیابی به روغن با کیفیت مطلوب منجر به کاهش بازده تولید و ایجاد مواد ناخواسته می‌گردد. اما در روش HT که یک روش تبدیل شیمیایی است، این مواد ناخواسته ضمن تبدیل به روغن پایه مطلوب، می‌تواند از طریق شکست مولکولی نیز تبدیل به مواد سبک دلخواه با کیفیت بسیار خوب (سوخت‌های هیدروکربنی) گردند. علاوه بر این به دلیل تبدیلات شیمیایی، روغن پایه حاصله در مقایسه با روغن پایه معمولی از کیفیت بالاتری برخوردار بوده و ویژگی‌های بیشتری را داراست. به عبارت دیگر با این روش روغن پایه‌ای به دست می‌آید که از روش SE دستیابی به آن امکان پذیر نیست.
واکنش‌هایی که طی فرآیند HT منجر به بهبود کیفیت روغن از نظر خواص ویسکومتریک و پایداری شیمیایی و حرارتی می‌گردند عبارتند از:
حذف هترو اتم‌ها (گوگرد، نیتروژن، اکسیژن). واکنش‌های شکست مولکولی، دی‌ آلیکلاسیون، شکسته شدن آروماتیک‌های چند حلقه‌ای و باز شدن حلقه‌های آروماتیک و نفتنیک و بالاخره اشباع حلقه‌های آروماتیک.
تنها محصول فرعی فرآیند HT‌ لجن مومی شکل است که از طریق برگشت به واحد و انجام واکنش‌های هیدروایزومریزاسیون (HI) و هیدروکراکینگ (HC) تبدیل به روغن پایه با شاخص گرانروی بسیار بالا (HVI) می‌گردد.
انتخاب کاتالیزور مناسب در روش‌های HT از اهمیت زیادی برخوردار است. انجام سه روش فوق در یک واحد مستلزم استفاده از کاتالیزورهای دو منظوره می‌باشد. برای این منظور می‌بایست از کاتالیزورهای فلزی که به وسیله کاتالیزورهای اسیدی تقویت گردیده‌اند استفاده شود. واکنش‌هایی نظیر هیدروژناسیون آروماتیک‌ها و حذف نیتروژن و گوگرد از طریق کاتالیزورهای فلزی امکان پذیر است در حالی که واکنش‌های دی الکیلاسیون و هیدروایزومریزاسیون نیاز به کاتالیزورهای اسیدی دارند.
این کاتالیزورها همچنین می‌بایست مقاومت خوبی در مقابل گوگرد از خود نشان دهند. با توجه به این نکات، کاتالیزور مناسب می‌تواند مخلوطی از سولفیدهای نیکل، مولیبدن، کبالت و تنگستن باشد که بر بستری از آلومینا و سیلیکا قرار گرفته و مواد تسریع کننده اسیدی نیز به آن افزوده شده است.
کاتالیزور مصرفی ضمن اینکه می‌بایست مقاومت خوبی از نظر مکانیکی داشته باشد. از نظر قابلیت احیاء شدن نیز می‌بایست در حد مطلوب باشد.
کاتالیزور مصرفی از نظر سازگاری با انواع خوراک اعم از واکس DAO و برش روغن می‌بایست در حد مطلوب باشند.

واحد HT از سه بخش عمده تشکیل می‌یابد :
(A‌ بخش تهیه خوراک شامل واحدهای تقطیر در خلاء و آسفالت گیری با پروپان (PDU) و (HTU)
(B بخش هیدروژناسیون و تقطیر مجدد
(C بخش موم زدایی با حلال (SDU)
از HTU دو خوراک سبک و سنگین با گرانروی‌های به ترتیب (6-5) و (15-14) سانتی استوک در به دست می‌آید.
جهت دستیابی به محصولاتی با دامنه گرانروی و نقطه اشتعال دقیق‌تر می‌توان تعداد خوراک‌های به دست آمده از HTU را فزایش داد.
باقی‌مانده HTU در PDU آسفالت‌گیری گردیده و جهت تهیه برایت استاک به بخش‌ بعدی منتقل می‌گردد. در HTU خوراک مایع با گاز هیدروژن مخلوط گردیده و تحت فشار و دمای بالاتر از بستر کاتالیزور عبور داده می‌شود. خروجی راکتور هیدروتریتینگ سرد گردیده و هیدروژن آزاد شده مجدداً به سیستم عودت داده می‌شود.
محصول به دست آمده ابتدا توسط کاهش فشار و سپس از طریق جداسازی با بخار، عاری از گازهای حاصل از هیدروژناسیون نظیر می‌گردد.
مرحله بعدی جداسازی هیدروکربن‌های سبک تولید شده در مرحله HT به دلیل واکنش‌های شکست مولکولی است.
این عمل در واحد تقطیر مجدد (RDU) صورت می‌پذیرد. در برج تقطیر مجدد هیدروکربن‌های سبک به یک یا چند برش سبک جداسازی گردیده و از بالای برج خارج می‌گردند. باقی‌مانده که در حقیقت همان محصول روغنی مطلوب است در مخازن نگهداری مواد حد واسط جهت مرحله بعدی ذخیره می‌گردند.
این محصول در واحد SDU موم زدایی گردیده و موم حاصل از این مرحله مجدداً به واحدهای HTU/RDU منتقل می‌گردد و از طریق واکنش HT به روغن VHVI با شاخص گرانروی بسیار بالا (130-145) تبدیل می‌شود.
1-2-1-2) بهینه سازی فرآیند :
به منظور اطمینان از کیفیت محصول به دست آمده خواص فیزیکی و شیمیایی محصول به شرح ذیل می‌بایستی مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
گرانروی، شاخص گرانروی، نقطه اشتعال، نقطه ریزش و میزان و نوع آروماتیک‌ها، پایداری در نور آفتاب و در مقابل اکسیداسیون جهت دستیابی به مقادیر قابل قبول برای خصوصیات فوق الذکر، در تعیین شرایط عملیاتی واحد، پارامترهای ذیل می‌بایستی مورد توجه قرار گیرند:
انتخاب کاتالیزور مناسب، گرانروی خوراک، فشار جزیی هیدروژن، سرعت عبور خوراک از کاتالیزور، دمای عملیاتی و بالاخره دامنه دمای برج تقطیر مجدد(RDU) .
انتخاب کاتالیزور، سرعت عبور خوراک از راکتور و فشار جزیی هیدروژن در دستیابی به کارایی مناسب فرآیند و پایداری آن نقش موثری دارند در حالی که گرانروی خوراک، دمای عملیات و دامنه دمای برج تقطیر مجدد، در کنترل کیفیت محصول به دست آمده نقش اساسی را بازی می‌نمایند. دمای عملیات در ضمن اینکه در کنترل شاخص گرانروی محصول و خواص شیمیایی آن موثر است به تولید کننده این اجازه را می‌دهد که کنترل‌های اضافی بر تعیین خواص شیمیایی داشته باشد.
فرآیند HT عمدتاً در دو مرحله صورت می‌پذیرد. اولین مرحله که در دمای بالاتر صورت پذیرفته و با واکنش شکست مولکول‌ها همراه است، تغییرات عمده خوراک را سبب می‌گردد. در این مرحله شاخص گرانروی محصول و بازده تولید تعیین می‌گردد.
در مرحله دوم دمای عملیات کاهش یافته و واکنش اصلی، هیدروژناسیون می‌باشد. در این مرحله هدف عمده تنظیم میزان کل آروماتیک‌ها و انواع آن‌ها می‌باشد. (یک، دو یا چند حلقه). در بخش RDU با جدا سازی مناسب ترکیبات سبک گرانروی و نقطه اشتعال محصول تنظیم می‌گردد.
با علم به اینکه در مرحله اول فرآیند HT، به دلیل شکست مولکولی گرانروی خوراک کاهش می‌یابد، با انتخاب خوراکی مناسب برای محصول معین می‌توان به حداکثر بازده دست یافت. نقطه ریزش محصول نهایی نیز از طریق واحد SDU کنترل می‌گردد.
نکته مهمی که در HT می‌بایست مورد توجه قرار گیرد حذف بعضی از ترکیبات موجود در خوراک است که نقش آنتی اکسیدان‌های طبیعی را بازی می‌نمایند. با حذف این موارد که عمدتاً ترکیبات آروماتیک یک حلقه‌ای و بعضی از ترکیبات گوگردی و نیتروژنه هستند پایداری ذاتی روغن در مقابل اکسیداسیون به شدت کاهش می‌یابد.
این مشکل سبب گردیده است که تحقیقات وسیعی جهت توسعه تکنولوژی فرآیند HT به منظور جلوگیری از حذف این موارد تا حد امکان صورت پذیرد بخشی از این تحقیقات متوجه ابداع و توسعه روش‌های آنالیتیک جهت تعیین ترکیب شیمیایی محصول می‌باشد. استفاده از اسپکتروسکوپی ماوراء بنفش (UV) به خوبی قادر است نوع آروماتیک‌های موجود در محصول را تعیین نماید.
استفاده از روش HT نه تنها قادر است در کنترل شرایط فرآیند نقش موثری ایفاء نماید بلکه در موقع تغییر خوراک، با توجه به ترکیب شیمیایی خوراک جدید، تولید کننده را قادر می‌سازد جهت دستیابی به محصول مورد نظر سریعاً اقدام به تغییر شرایط عملیاتی نماید. از طریق انتخاب صحیح و منطقی کاتالیزور و نحوه قرار دادن آن در راکتور می‌توان محصولی با تمامی خصوصیات مورد نظر در دمای عملیاتی مابین ( تا ) و فشار جزیی هیدروژن مابین (100 تا 150) Bar معادل (MPa 15-10) به دست آورد. تحت چنین شرایطی کاتالیزور پایداری خوبی را از خود نشان می‌دهد.
1-2-1-3) مقایسه فرآیندهای HT و SE :
همان طور که از یک فرآیند تبدیل انتظار می‌رود، در روش HT بازده تولید در مقایسه با روش استخراج با حلال، برای شرایط یکسان، بالاتر است. در مرحله تقطیر اتمسفر یک نفت خام جهت تهیه خوراک واحد روغن سازی، نظر به اینکه حساسیت‌های جداسازی جهت خوراک واحد HT در حد واحد استخراج با حلال نیست، بازده خوراک 70% افزایش می‌یابد.
همچنین در واحد HT ظرفیت واحدهای تقطیر در خلاء (HVU) و آسفالت زدایی با پروپان در مقایسه با واحد استخراج با حلال کوچک‌تر خواهد بود. از طرفی به دلیل واکنش‌های شیمیایی و تبدیل مواد در واحد HT میزان موم موجود در روغن هیدروژنه، کمتر از میزان آن در واحد SE بوده که این امر منجر به طراحی واحد SE با ظرفیت کمتر خواهد شد.
علاوه بر مزیت‌های فوق به دلیل وجود واکنش‌های تبدیل در HT امکان استفاده از خوراک‌های با دامنه نقطه جوش پهن‌تر وجود دارد مقدار روغن‌های پایه حاصل از برش روغنی به دو نوع کاهش می‌یابد. این امر نه تنها باعث ساده‌تر شدن طراحی برج تقطیر در خلاء خواهد شد بلکه تعداد مخازن نگهداری محصولات حد واسط را نیز کاهش می‌دهد.
روش HT امکان تولید برایت استاک از نواع DAO با گرانروی‌های خیلی بالا را نیز به دست می‌دهد در نتیجه نه تنها بازده تولید روغن از نفت خام در این روش بالاتر خواهد بود بلکه بازده واحد آسفالت‌گیری نیز به دلیل استفاده از برش‌های سنگین‌تر بالاتر خواهد بود.
همان طور که قبلاً توضیح داده شد بهترین مزیت روش HT امکان استفاده از خوراک‌های مختلف با کیفیت‌های متفاوت است که این امر به دلیل تبدیلات شیمیایی در واحد است.
در یک تجربه عملیاتی با استفاده از دامنه وسیعی از نفت‌های خام خاورمیانه شامل نفت بصره، قطر، کویت، ابوظبی، سنگین ایران، سبک ایران، سنگین عربستان، سبک عربستان، بازده تولید روغن پایه با کیفیت یکسان بیش از 10% نبود ]5[
این قابلیت انعطاف در تولید روغن پایه از انواع خوراک، حتی استفاده از خوراک‌هایی را امکان پذیر می‌سازد که امکان استفاده از آن‌ها در واحد SE اصولاً وجود ندارد. از نظر تجربی استفاده از خوراک‌هایی که به روش SE منجر به تولید روغن پایه با شاخص گرانروی 50 و کمتر می‌گردند اقتصادی نیست. نظیر نفت سنگین سوماترا(VI=36) نفت شمال آلاسکا (VI=15) و نفت سبک و سنگین کالیفرنیا (VI=15.VI=28).
به استثناء مورد آخر سایر مثال‌های فوق می‌تواند در واحد HT به عنوان خوراک، مورد استفاده قرار گرفته و روغن پایه مناسب با گرانروی بالا به دست دهد.
اختلاف عمده دیگری که مابین HT و SE وجود داشته ماهیت محصولات فرعی می‌باشد. در روش HT محصول فرعی به نام پارافین واکس وجود ندارد. علاوه بر آن از طریق شکست مولکولی و هیدروژناسیون (HC) بخش بزرگی از مواد ناخواسته تبدیل به سوخت با کیفیت بالا می‌گردد.
تجربه نشان داده است که 30 تا 40% وزنی خوراک اولیه به محصولاتی با نقطه جوش کمتر از تبدیل می‌گردند که در برش گازوئیل قرار دارند ]5[
نظر به اینکه عمده نیاز به روغن‌های پایه مربوط به روغن‌های پایه با گرانروی بالا (HVI) است. تولید روغن‌های VHVI می‌تواند به عنوان یک مزیت مطلق برای روش HT تلقی گردد. همچنین به دلیل اینکه خوراک مورد استفاده برای تولید روغن VHVI صرفاً اسلاک واکس برگشتی از واحد SD است. قیمت تمام شده آن تنها مربوط به افزایش ظرفیت واحد HT و SD خواهد بود.
میزان واکس حاصل از موم گیری روغن‌های HVI در حدی است که می‌توان به ازاء هر تن HVI تولیدی مقدار 15/0 تن روغن VHVI تولید گردد. به عبارت دیگر مقدار روغن تولیدی در کل به مقدار خوراک اولیه در باقی‌مانده تقطیر آتمسفر یک 30% افزایش خواهد داشت ]5[

1-2-1-4) مقایسه اقتصادی روش‌های HT و SE :
طبیعی است که مزیت‌های یاد شده در فوق بدون سرمایه گذاری حاصل نخواهد شد. پیچیدگی طراحی واحد HT از یک جهت از بابت وجود واحدهای تولید هیدروژن، بازیابی گوگرد و دفع فاضلاب آب‌های اسیدی است و از جهت دیگر به دلیل سیستم‌های پیچیده کنترل فرآیند است.
هزینه‌های پرسنلی و کنترل کیفیت محصول نیز بر هزینه‌های فوق اضافه می‌گردد. کنترل کیفیت محصولات HT نیاز به بررسی‌های آزمایشگاهی بیشتری نسبت به فرآیند SE دارد. مجموعه عوامل فوق باعث می‌شود تا سرمایه کل مورد نیاز احداث واحد HT حدود 20 الی 30 درصد بیشتر از واحد SE با همان ظرفیت باشد. باید به این نکته توجه داشت که نیاز به سرمایه گذاری بیشتر مربوط به تمامی بخش‌های واحد نمی‌شود به عنوان مثال گرچه هزینه‌های تعمیرات، نگهداری و کنترل در واحد بالاتر است اما هزینه‌های تدارکات (Utility) نظیر بخار، برق، سوخت و غیره حدوداً معادل واحد SE می‌باشد.
قیمت خوراک مورد نیاز با توجه به قابلیت انعطاف فرآیند HT در مصرف انواع خوراک (که قبلاً توضیح داده شد) در مقایسه با SE کمتر خواهد بود. استفاده از اسلاک واکس جهت تولید روغن‌های VHVI نیز این اختلاف را تشدید می‌نماید.
هنگامی که با دقت بیشتر به اختلاف کیفیت محصولات حاصل از SE و HT توجه گردد، به عنوان مثال موارد کاربرد VHVI در قیاس با HVI در ساخت روغن‌های مولتی گرید مشاهده می‌شود که بالاتر بودن سرمایه اولیه جهت احداث واحد HT به هیچ وجه نمی‌تواند در بلند مدت به عنوان یک مانع (از جنبه‌های اقتصادی) مطرح باشد. موارد کاربرد VHVI به جای روغن‌های سنتتیک در موارد متعدد نظیر روغن‌های صنعتی مخصوص، با توجه به اختلاف فاحش قیمت مابین VHVI و معادل‌های سنتتیک آن از دیگر مزیت‌هایی است که از نظر اقتصادی باید به دقت مورد توجه قرار گیرد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:55 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود بررسی تاثیر نظام سیاسی بر توسعه اقتصادی ایران pdf دارای 150 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود بررسی تاثیر نظام سیاسی بر توسعه اقتصادی ایران pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 


فهرست
فصل اول : 6
در ابتدا تعاریفی از توسعه Development 6
در تقسیم بندی توسعه ابتدا به تعریف توسعه سیاسی می پردازیم : 8
نمود توسعه سیاسی در سه سطح قابل تشخیص است : 8
الف ) شاخصهای مثبت توسعه : 10
نقش مثبت نظام سیاسی در روند توسعه : 16
فصل دوم : 17
فصل سوم : 25
فصل چهارم 29
فصل پنجم 32
وضعیت متفقین پس از پایان جنگ : 34
اقتصاد ایران در زمان دکتر محمد مصدق : 36
فصل ششم 42
زنان و اقتصاد در ایران : 47
ساختار طبقاتی ایران : 48
طبقه کارگر : 49
سیاست تسلیحاتی و عدم توسعه سیاسی : 50
فصل هفتم 54
توسعه ا قتصادی ایران  : 54
فصل هشتم 58
دستیابی به تمدن بزرگ شاه : 63
برنامه ریاضت آموزگار : 66
ضعفهایی که توسعه اقتصادی نمود پیدا کرد : 68
موانع توسعه اقتصادی ایران : 68
استراتژی نوسازی شاه و نارسایی ها : 69
مشارکت سیاسی : 72
سیاست حقوق بشر کارتر و برنامه آزاد سازی سیاسی 75
فصل دهم : 80
منابع و مآخذ : (کتابها ) 89
منابع و مآخذ : (مقالات ) 92
 

موضوع :
«بررسی تأثیر صورتبندی قدرت سیاسی بر توسعه سیاسی واقتصادی  ایران طی سالهای 1320 تا 1357 »

متغیر مستقل
صورتبندی قدرت سیاسی
متغیر وابسته
توسعه سیاسی و اقتصادی ایران

سؤال اصلی :
آیا صورتبندی قدرت سیاسی بر فرآیند توسعه سیاسی واقتصادی ایران طی سالهای 1320 تا 1357 تاثیر گذار بوده است ؟

فرضیه اصلی :
با توجه به اینکه ما صورتبندی قدرت سیاسی را طی این دوران با ماهیتی رانتیردر نظر می گیریم ، لذا  بر توسعه چه سیاسی و چه اقتصادی تاثیرات بسزایی داشته است و هرچه از سال 1320 به جلو می رویم و به دهه 1350 می رسیم به لحاظ اقتصادی شاهد رشد اقتصادی و البته بسته شدن فضای سیاسی هستیم که این دو در کنار هم ضمن ناموزون بودن، انتظارات را هم برآورده نساخته و باعث فروپاشی ساختار سیاسی و نظم موجود می گردد.
 فصل اول :
با توجه به اینکه ما می خواهیم توسعه را طی این سالها مورد بررسی قرار دهیم ، لذا لازم است مقدمه ای راجع به مفاهیم  و کلیات توسعه ارائه دهیم .
در ابتدا تعاریفی از توسعه Development
1 . بهبود ، رشد و گسترش همه شرایط و جنبه های مادی و معنوی زندگی اجتماعی .
2 . گسترش ظرفیت نظام اجتماعی برای برآوردن احتیاجات محسوس یک جامعه (امنیت ملی ، آزادی فردی ، مشارکت سیاسی ، برابری اجتماعی ، رشد اقتصادی ، صلح و موا زنه محیط زیست ) ، مجموعه ای از این  احتیاجات است .
3 . فرآیند بهبود بخشیدن به کیفیت زندگی  افراد جامعه .
 با توجه به تعاریف و  ویژگیهایی که ذکر شد می توان تعریفی کلی و جامع تر از توسعه مطرح ساخت .
توسعه عبارت است از رشد هماهنگ و متوازن میان بخشهای اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی و فرهنگی به گو نه ای که استفاده مطلوب از منابع و امکانات جهت بهبود کیفی و کمی زندگی مردم را فراهم آورد .
حال  که به مفهومی از توسعه دریافتیم لازم است با کلیاتی پیرامون توسه آشنا شویم .
توسعه بر خلاف نوسازی که دارای حد و غایتی نیست ، اهداف مشخصی را در مدتی معین دنبال می کند و اهداف کیفی را در نظر می گیرد . توسعه در ابتدا در علوم اقتصادی مطرح شد اما به مرور در جامعه شناسی و علوم سیاسی هم مورد توجه قرار گرفت ، چنانکه امروزه  همگان به این نتیجه رسیده اند که توسعه چیزی بیش از نوسازی و رشد اقتصادیست و گذشته از بهبود  سطح مادی زندگی ، عدالت اجتماعی ، آزادیهای سیاسی و بزرگداشت ارزشها و سنتهای بومی را هم در بر می گیرد .
باید نخستین پژوهشگر برجسته ای که مفهوم توسعه را عمیقاً تحلیل کرد لوسین پای دانست . وی نخستین گام را در توسعه سیاسی تکامل نظام دولت ملی می د اند .
از دیدگاه او  توسعه سیاسی دارای 3 ویژگی است :
1 . برابری : مشارکت توده ای ، که در آ ن مردم تبدیل به شهروندان فعال می شوند.
(دستیابی به  مقامات سیاسی با توجه به دستاوردها ، لیاقتها و صلاحیتهاست نه به شکل روال انتصابی در نظامهای اجتماعی سنتی ) .
2 . ظرفیت : توانایی نظام سیاسی در برون داده ها و تأثیر آ ن بر جامعه و  اقتصاد .
(منظور همان شرایط تأثیر گذار بر  اجرای وظایف حکومتی  ، تخصصی کردن حکومت ، عقلانی کرن مدیریت ، و ستمگری دنیایی در جامعه است . )
3 .  تغییر تدریجی : تقسیم کار متعادل در جامعه ، بطور  عمده تغییر تدریجی به ساختار های غیر ا قتداری مرتبط است . جابجایی نخبگان از ویژگیهای تغییر تدریجی است .

در تقسیم بندی توسعه ابتدا به تعریف توسعه سیاسی می پردازیم :
توسعه سیاسی را مطالعه رژیم های جدید ، نقش گسترش یافته حکومتها ، بالا بردن مشارکت سیاسی و توانایی رژیمها برای حفظ نظم در شرایط تحولات پر شتاب ، همچنین رقابت بین دسته های سیاسی ، طبقات و گروههای قومی بر سر قدرت و نیز رقابت در منزلت اجتماعی و ثروت تعریف می کنند .

نمود توسعه سیاسی در سه سطح قابل تشخیص است :
1 . جمعیت  ، 2 . انجام منظم کارهای حکومتی و عمومی ، 3 .  سازمان جامعه مدنی ،
برخی معتقدند پیش شرط  توسعه اقتصادی ،نوسازی سیاسی ، کارکرد دولت ملی ،  توسعه اداری و حقوقی ، مشارکت ودموکراسی است .
لازم به ذکر است توسعه سیاسی دو جنبه دارد ، همچنان که به رشد نهادهای سیاسی و اجتماعی نظر دارد به سیر قهقرایی آ ن نیز می پردازد . از یکسو روند اجتماعی بوجود آمده ، تقویت و تثبیت می گردد و از سوی دیگر بی ثباتی ساختارها افزونتر می شود . اگر نظام سیاسی به دموکراتیزه کردن شتاب بخشد در راستای تحقق توسعه سیاسی پیش رفته وجنبه مثبت دارد . اما  اگر نتواند نهادهای دموکراتیک را مشخص کند در یک سیر قهقرایی فرو خواهد رفت .
اساساً از پایان جنگ دوم جهانی به بعد مفهوم توسعه برای کشورهای مختلف آفریقایی ، آسیایی و آمریکای لاتین و ممالک دریای حوزه کارائیب و جنوب  اقیانوس آرام  اهمیت فراوان یافته و همواره مترادف با تغییرات سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی  ارزیابی شده است .
در ابتدا پیدایش مفهوم توسعه و تمرکز آن بر رشد اقتصادی و دفاع از ضرور ت اهمیت بیشتر بر ا قتصاد قرار داشت اما در چهار دهه نخست قرن بیست حوزه شمول این مفهوم گستردگی زیادی یافته و مسا ئل سیاسی و اجتماعی بویژه اهداف رفاهی را در بر می گرفت .
فرآیند توسعه در تمامی جوامع توسعه یافته نخست در بخش اقتصادی و با رشد  اقتصادی آغاز گردید . چنین رشدی با افزایش مداوم تولید سرانه و طبیعتاً با فزونی مستمر درآمد سرانه توأم بود و این جوامع توانستند با افزایش متوالی تولید از مرحله رشد گسترده به مرحله رشد متراکم برسند . به موازات ایجاد توسعه اقتصادی برداشتهای  افراد جامعه نیز از نحوه زندگی تغییر می کند . همچنین برای استحکام و تداوم توسعه اقتصادی لازم است که در گرایشها و عقاید عمومی نیز دگرگونیهایی حاصل آید که چنین امری تغییر در مؤسسات و نهادهای  اجتماعی را برای همسو نمودن آ نها با پیشرفتهای اقتصادی در پی ، و بدین صورت توسعه اجتماعی هم  تحقق می یابد . اما پویش توسعه در اینجا متوقف نمی گردد بلکه جهت مستحکم تر شدن و ادامه بقای توسعه  اقتصادی و اجتماعی ،تسری آن به بخش سیاسی هر جامعه لازم می باشد . در این بخش استکه برداشتهای عمومی نسبت به قدرت سیاسی و نحوه  اعمال و تقسیم آ ن و همینطور چگونگی رابطه میان گروههای صاحب قدرت سیاسی با توده های فاقد قدرت و نحوه مشروعیت یافتن نظام سیاسی و میزان آن دگرگون شده و با زمینه های اجتماعی و اقتصادی همخوانی یافته و بدین ترتیب جامعه ای توسعه یافته را به منصه ظهور می رساند .
با توجه به اهمیت توسعه اقتصادی جا دارد تعریفی ساده اما کلی از مفهوم توسعه اقتصادی ارائه دهیم .
توسعه اقتصادی روندیست که طی آن تولید یا درآمد ملی واقعی یک کشور در یک دوره دراز مدت از طریق افزایش بازدهی سرانه افزایش پیدا کند و باعث بالارفتن سطح رفاه مردم گردد .
منظور از تولید ملی واقعی : مجموع ارزش کالاها و خدمات تولید شده در اقتصاد کشور که بر اساس قیمتهای ثابت ارزیابی شده اند . توسعه اقتصادی غالباً با روند صنعتی شدن و شهرنشینی همراه است که از شاخصها و معیارهای توسعه اقتصادی محسوب می شود . توسعه اقتصادی نه تنها به معنی افزایش تولید و  درآمد ملی در درازمدت است ، بلکه شامل تغییراتی از قبیل تغییر در ساختار تولیدات ، تغییر در تکنولوژی تولید و تغییر در طرز فکر اجتماعی و فرهنگی جامعه هم می شود .
حال باید دید شاخصهای مثبت و منفی توسعه چیست ؟
الف ) شاخصهای مثبت توسعه :
1 . یکپارچگی سرزمینی  ، 2- یکپارچگی ملی  (شکل گیری ملت ) ، 3- انتخابات آزاد ، 4- مشارکت بیشتر مردم در روند های سیاسی ، 5- مشارکت مردم در هیئتهای تصمیم گیری ، 6- ثبات دموکراتیک ، 7- آزادی و رشد مطبوعات ، 8- تمرکز زدایی سیاسی و اداری ، 9- گسترش  امکانات آموزشی ، 10- تعهدات عمومی ، 11- کنترل جنبشهای مخالف (بردباری –ناراضیان)، 12- مسئولیت حاکمان در برابر مدرم ، 13- استقلال قوه قضاییه و حاکمیت قانون
ب ) شاخصهای منفی توسعه که البته منجر به فروپاشی سیا سی نیز می گردد .
1- عدم رعایت قوانین و انتخابات تقلبی ، 2- تظاهرات اعتراض آمیز همراه با خشونت ، 3- فعالیتهای مسلحانه و زیرزمینی و آشوبهای مخالفان ، 4- فساد سیاسی بخاطر منافع شخصی ، 5- سرکوبی ناراضیان ، 6- بت شدن فرمانروایان ، 7- تکریم ایدئولوژی رسمی و حاکم ، 8- سوء قصد های سیاسی ، 9- فساد و سوء مدیریت ، 10- مداخله خارجی در امور داخلی کشور .
هدف از ذکر تمامی مباحث بالا ، دستیابی به توسعه است . اما این توسعه خود دارای چه اهدافیست ؟
1 . دستیابی به رشد اقتصادی : یعنی رشد تولید سرانه جمعیت و در شکل کلان رشد سالانه تولید ناخالص ملی . این امر هدف اولیه برنامه ریزان اقتصادی طی دهه های پیش بود که بدلیل لاینحل ماندن مشکل فقر اجتماعی ، مسئله توزیع درآمد و وعدالت نیز مورد توجه قرار گرفت .
2 . کاهش فقر مطلق : کاهش میزان جمعیتی که پایین تر از سطح استاندارد رفاه زندگی می کنند . روی دیگر این مسئله کم کردن نابرابری یعنی  اختلاف درآمد و ثروت میان مردم است .
3 . گسترش خدمات اجتماعی : همچون دسترسی عمومی به آموزش ، بهداشت ، ارتباطات و اطلاعات .
 4.  گسترش دموکراسی و مشارکت اجتماعی : بعنوان عامل تحکیم بخش و تضمین کننده توسعه اقتصادی .
اما یگانه هدف توسعه حصول جامعه ایست که انسانها در آن اصل اساسی اند و می‌توانند نیازهای مادی و معنوی خود را به نحو رضایتبخشی برآورند .
توسعه دارای ابعاد مختلفی است که جهت یادآوری مختصراً  به ذکر آنها می پردازیم :
1- توسعه اقتصادی  ، 2- توسعه سیاسی ، 3- توسعه اجتماعی ، 4- توسعه فرهنگی
الف ) توسعه اقتصادی : تغییرات و دگرگونی های ساختی در اقتصاد کشور در چهارچوب  نظام ارزشهای سیاسی و اجتماعی حاکم برجامعه می باشد .
شاخصهای توسعه اقتصادی : افزایش تولید ناخالص ملی ، سهم بخشهای عمده اقتصادی (کشاورزی – صنعتی – خدمات ) در تولید ناخالص ملی ، رشد تولید ناخالص داخلی سرانه ، پایین بودن میزان  تورم سالانه ، رشد سالانه  صادرات نسبت به تولید ناخالص داخلی ، افزایش مازاد بودجه دولت نسبت به تولید ناخالص داخلی و . . .

برای دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی دو استراتژی در نظر گرفته می شود :
1- جایگزینی واردات : تشویق صنایع داخلی به امید نرخ رشد اقتصادی و افزایش سطح اشتغال .
2- استراتژی توسعه صادرات :  در این استراتژی به دلیل عدم موفقیت در جایگزینی واردات گرایش اقتصاد از سیاست درون نگری به برون نگری معطوف می شود و گسترش صا درات از طریق استفاده از مکانیسم بازار و افزایش فروش به بازارهای خارجی مد نظر قرار می گیرد .
ب ) توسعه اجتماعی – فرهنگی : به اعمال مجموعه سیاستهایی اطلاق می شود که موجب بهبود کیفی سطح زندگی عموم مردم در یک جامعه می شود . فرآیند جهت گیری ، سیاستگذاری و ایجاد هماهنگی در برنامه هایی که موجبات بهزیستی انسان را فراهم می آورد . مثل آموزش ، پرورش ، بهداشت ، تأمین ا جتماعی ، مسکن ، اشتغال ، ا منیت و . . .
ج ) توسعه سیاسی : روشها و خط مشیهای سیاسی که رشد اقتصادی را در کشورهای در حال توسعه هموار می سازد .
با توجه به اینکه رشد اقتصادی پایه گذار توسعه می باشد لازم است ارتباط میان رشد  اقتصادی و توسعه را نیز مورد بررسی قرار دهیم .
رشد اقتصادی در واقع زمینه ساز پیدایش توسه در جوامع می باشد . علمای اقتصادی معتقدند باید رشد و توسه اقتصادی را مترادف با هم در نظر گرفت . حال انکه در نظر علمای علم سیاست مفهوم توسعه فراگیرتر و جامع تر از مفهوم رشد بوده و از طریق دسیتابی به رشد اقتصادی  می توان شرایط لازم جهت رسیدن به توسعه را فراهم کرد . اما امکان عدم حصول به توسعه پس از تحصیل رشد اقتصادی هم منتفی نبوده و امکان دارد یک جامعه در همان مرحله رشد متوقف شود و هرگز به توسعه نرسد .
آرتور لوئیس 3 اصل را برای دستیابی به رشد و توسعه  اقتصادی مطرح ساخته است :
1 . افزایش کوششها جهت بهره وری اقتصادی از طریق کاهش هزینه ها و افزایش سود و بالابردن بازده تولید .
2. افزایش آگاهیها و فعالیتها بویژه در بخش تولید .
3. ازدیاد مبالغ سرمایه یا دیگر منابع لازم اقتصادی  جز از راه افزایش درآمدها و سپس انباشت و تراکم سرمایه و در مرحله بعد از آن ، سرمایه گذاری جهت افزایش تولید و رسیدن به توسعه اقتصادی .
تجلی نخستین نشانه بارز توسعه همانا رشد  اقتصادی و افزایش درآمد ملی است و از سوی دیگر در تمامی جوامع جهان سومی و در حال توسعه به دلایل متنوع تاریخی و اجتماعی این  عنصر و امر سیاسی است که نقش اساسی و تعیین کننده در تشکیل کشور ، استحکام ملی ، تعیین جایگاه ، تقسیم امکانات و رتبه بندی گروهها و سایر عوامل و  عناصر موجود در جامعه را بعهده دارد .

در پایان مباحث و کلیات توسعه نقش های منفی و مثبت نظام سیاسی در روند توسعه را بر می شماریم . ابتدا نقش منفی نظام سیاسی در روند توسعه .
1 . ضعیف باقی گذاردن و عدم تقویت قانون و نظم در  جامعه . 2- فساد در دستگاههای اجرایی ، 3- چپاول و غارت طبقات مختلف بویژه طبقه سرمایه دار ،
4- استثمار تمامی طبقات و ممانعت از ترقی و پیشرفت مادی و معنوی آنها ، 5- استفاده نادرست و نابودی امکانات و دارایی های خارجی همچون سرمایه ها ، مهارت ها و افکار و آراء جدید ، 6- ضعف در فراهم آوردن انگیزه های لازم و عدم ایجاد حس همکاری و مراقبت از آن بخشهای اقتصادی در روند توسه که ممکن است مورد هجوم قرار گرفته و صدمه ببیند . 7- مقرارت بی دلیل محدود کنند ه فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی ، 8-  تحمیل مالیاتها و عوارض و وظایف سنگین بطور مستبدانه و دلبخواه از سوی حکومت وضع شده ، میزان آن متغیر بوده و نابود کننده انگیزه ...

 کتاب نامه
الف – کتب فارسی
1-    اچ- مای، لودویگ، آشنایی با علم اقتصاد، ترجمه علی اصغر هدایتی، چاپ اول، کتابهای جیبی، 1350.
2-    آملی جوادی، ولایت فقیه، چاپ سوم، قم، نشر اسراء، 1381.
3-    ابوالحمد،عبدالحمید مبانی سیاست، چاپ هفتم، تهران، نشر توس 1376
4-    ابراهامیان یرواند، ایران بین دو انقلاب، ترجمه احمد گل محمدی، محمد فتاحی و لیلایی، چاپ نهم، تهران، نشر نی 1383 
5-    ازغندی علیرضا ، نخبگان سیاسی ایران بین دو انقلاب، چاپ دوم، تهران نشر قومس
6-    ارسطو، سیاست، مترجم حمید عنایت، چاپ اول، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی، 1381.
7-    اقبالی علیرضا ، تفکر اقتصادی احزاب و گروههای سیاسی در ایران، چاپ اول، تهران، چاپخش 1381 .
8-    استریکلند. وی.ا. آر. جانسوت، ال.وید، مقدمه ای بر تحلیل سیاسی، ترجمه علی معنوی، چاپ اول، تهران، نشر اگر، 1380.
9-    آریان پور- ا.ح، آیین پژوهش، چاپ اول، تهران، نشر گستره، 1378.
10-    احمدی امویی بهمن ، اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی، چاپ دوم، تهران، نشر گام نو، 1383.
11-    الرو مارتین ، بوروکراسی در هفت مفهوم، ترجمه ابوالفضل صادق‌پور و حبیب الله بهزادی- چاپ دوم- تهران، انتشارات دانشگاه تهران 1355
12-    بشیریه حسین ، جامعه¬شناسی سیاسی، چاپ چهارم، تهران، نشر نی 1377
13-    بشیریه حسین ، سیری در نظریه¬های جدید در علوم سیاسی، چاپ دوم، تهران مؤسسه نشر علوم نوین 1379
14-    بار رمون ، اقتصاد سیاسی، ترجمه منوچهر فرهنگ، چاپ اول، تهران، انتشارات سروش، 1367
15-    بدیع برتران ، توسعه سیاسی، ترجمه¬ی احمد نقیب¬زاده، تهران، قومس 1383
16-    باربر ویلیام جی، سیر اندیشه¬های اقتصادی، ترجمه حبیب الله تیموری، چاپ اول تهران، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی 1370
17-    بیژنی مریم ، فکر آزادی مطبوعات، چاپ اول، تهران، مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه ها، 1384
18-    پوپر کارل ، اسطوره¬ی چارچوب در دفاع از علم و عقلانیت، ترجمه علی پایا چاپ اول، تهران، نشر طرح نو 1379
19-    پهلوان عاطفه ، آزادی و دموکراسی در اندیشه امام خمینی (ره)، تهران، موسسه نشر و تحقیقات ذکر
20-    پاکدامن رضا ، جنبه‌های کاربردی خصوصی، چاپ اول، تهران، نشر مجد، 1374
21-    پور جعفر اسماعیل ، مانیقست تحولات سیاسی ایران، چاپ اول، تهران، انتشارات مذاکره 1382
22-    تراسبی دیوید، اقتصاد و فرهنگ،  ترجمه کاظم فرهادی، چاپ دوم، تهران، نشر نی، 1385
23-    تاوانی ر.ه.، دین و ظهور سرمایه داری، ترجمه احمد خزاعی، چاپ اول، تهران، نشر مرکز
24-    تاجیک محمدرضا ، تجربه بازی سیاسی در میان ایرانیان، چاپ دوم تهران، نشر نی 1382
25-    تقوی مهدی ، مبانی علم اقتصاد، چاپ دوم، تهران، مرکز آموزش و پژوهش صنایع ایران، 1372
26-    تفضلی فریدون ، انقلاب کینزی از دیدگاه رشد و توسعه اقتصادی، چاپ اول تهران، نشر نی 1372


27-    تافلر آلوین ، جابجایی قدرت، ترجمه شهیندخت خوارزمی، تهران، نشر سیمرغ
28-    چیلکوت رونالد ، نظریه¬های سیاست مقایسه¬ای، چاپ اول، تهران نشر مؤسسه خدمات فرهنگی رسا 1377
29-    خمینی روح ا...، صحیفه نور، ج 14، تهران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
30-    خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم، گفتگوی من با شاه، ترجمه گروه مترجمان، جلد اول، تهران انتشارات طرح نو 1371
31-    خور  مارتین ، جهانی شدن و جنوب، برخی مباحث انتقادی، ترجمه احمد ساعی چاپ اول، تهران، نشر قومس 1383
32-    دوورژه موریس ، جامعه¬شناسی سیاسی، ترجمه ابوالفضل قاضی، چاپ چهارم، انتشارات دانشگاه تهران 1376
33-    دوورژه موریس ، اصول علم سیاست، ترجمه ابوالفضل قاضی شریعت پناهی چاپ اول، تهران، نشر دادگستر 1376
34-    دوورژه موریس ، بایسته¬های جامعه¬شناسی سیاسی، ترجمه ابوالفضل قاضی شریعت پناهی، چاپ دوم، تهران، نشر دادگستر 1378
35-    دورانت ویل ، لذات فلسفه، ترجمه عباس زریاب، چاپ هشتم، تهران  انتشارات علمی و فرهنگی 1383
36-    دفتر همکاری حوزه و دانشگاه، مبانی اقتصد اسلامی،چاپ دوم، تهران، انتشارات سمت، 1382
37-    دوئرتی  جیمز – فالتزگراف رابرت ، نظریه¬های متعارض در روابط بین¬الملل، ترجمه علی¬رضا طیب، وحید بزرگی، چاپ دوم، جلد دوم، تهران نشر قومس 1376
38-    رشیدی علی ، اقتصاد مردم سالار بستر رشد جامعه مدنی، چاپ اول، تهران، نشر آوای نور 1377
39-    رزاقی، ابراهیم نقدی بر خصوص سازی ایران، چاپ اول، تهران، رسا 1376
40-    رزاقی ابراهیم ، الگوی برای توسعه اقتصادی، تهران، نشر توسعه 1370
41-    رفیعی محمدحسین ، توسعه ایران، چاپ اول، تهران، نشر صمدیه، بی‌تا.
42-    روزبهان محمود ، تئوری اقتصاد کلان (2)، چاپ سوم، انتشارات تابان 1380
43-    روزبهان محمود ، مبانی توسعه اقتصادی، چاپ دهم، تهران، انتشارات تابان 1384
44-    روریش ویلفرید ، سیاست به مثابه¬ی علم، ترجمه ملک یحیی صلاحی چاپ دوم تهران انتشارات سمت 1376
45-    رضا قلی علی ، جامعه¬شناسی نخبه¬کشی، تهران، نشر نی، 1377
46-    زاک آن ماژر ، روش های سیاست پژوهی، چاپ اول، تهران، انتشارات بنیان، 1379
47-    زندی حقیقی منوچهر ، اقتصاد، فنون جدید تجزیه و تحلیل اقتصادی، انتشارات دانشگاه تهران 1369
48-    زندی حقیقی  منوچهر ، اقتصاد مالیه¬ی عمومی، چاپ ششم، تهران انتشارات مدرسه عالی بیمه ایران، 1355
49-    زیبا کلام صادق ، سنت و مدرنیته، چاپ اول، تهران، انتشارات روزنه 1377
50-    زیبا کلام صادق ، مقدمه ای بر انقلاب اسلامی، چاپ پنجم، تهران، نشر روزنه 1384
51-    سیلونه اینیا تیسیو ، مکتب دیکتاتوری¬ها، ترجمه¬ی مهدی سحابی، تهران، انتشارات خوارزمی 1362
52-    ستاری فر محمد ، درآمدی بر سرمایه و توسعه، تهران، انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی، 1374
53-    سیف احمد ، اقتصاد ایران در قرن نوزدهم، چاپ اول، تهران، نشر چشمه،1373
54-    سیف احمد ، مقدمه¬ای بر اقتصاد سیاسی، چاپ اول، تهران، نشر نی 1376
55-    ساعی احمد ، مسائل سیاسی- اقتصادی جهان سوم، چاپ دوم تهران انتشارات سمت 1378
56-    ساعی احمد ، درآمدی بر شناخت مسائل اقتصادی- سیاسی جهان سوم، سیاست، قدرت و نابرابری، چاپ دوم، تهران، نشر قومس 1375 
57-    ساعی احمد ، نظریه¬های امپریالیسم، چاپ اول، تهران، نشر قومس 1376
58-    ستاری فر محمد ، درآمدی بر سرمایه و توسعه، تهران، انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی، 1374
59-    سریع القلم محمود ، توسعه جهان سوم و نظام بین الملل، چاپ سوم، تهران انتشارات سفیر 1375
60-    شانه¬چی محسن ، تمرکزگرایی و توسعه¬نیافتگی در ایران معاصر، چاپ اول، تهران، مؤسسه خدمات فرهنگی رسا، 1379
61-    عالم عبدالرحمان ، بنیادهای علم سیاست، چاپ سیزدهم، تهران، نشر نی 1384
62-    عمید زنجانی عباسعلی، مبانی اندیشه سیاسی اسلام، تهران، نشر اندیشه
63-    عمر چپرا محمد، اسلام و چالش اقتصادی ، مترجمین سیدحسین میرمعزی، علی اصغر هادوی نیا، احمدعلی یوسفی، ناصر جهانیان.
64-    عظیمی (آرانی)حسین ، مدارهای توسعه¬نیافتگی در اقتصاد ایران، چاپ اول، تهران نشر نی، 1371
65-    عبدالهاشم یعقوبی، مجموعه قوانین و مقررات سیاسی، چاپ اول، تهران، نشر سلسله، 1378
66-    فوران جان ، مقاومت شکننده تاریخ تحولات اجتماعی ایران، ترجمه احمد تدین، چاپ چهارم، تهران، رسا
67-    فروغی محمدعلی ، اصول علم ثروت ملل، چاپ اول، تهران نشر فرزان 1377
68-    فارسون سمیع –مشایخی مهرداد ، فرهنگ سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، چاپ اول، تهران، نشر فرزانگان 1379
69-    قوام سید عبدالعلی ، اصول سیاست خارجی و سیاست بین¬الملل، چاپ نهم، تهران انتشارات سمت 1383
70-    قُرشی  انور، اقبال ، نظام اقتصادی و اجتماعی اسلام، ترجمه سید علی اصغر هدایتی چاپ اول، نشر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ، 1369
71-    قادری حاتم ، اندیشه¬های سیاسی در قرن بیستم، چاپ اول، تهران، انتشارات سمت 1379
72-    کرونین استفانی، رضاشاه و شکل گیری ایران نوین، ترجمه‌ی مرتضی تاقب فر، چاپ اول، تهران، 1383
73-    کلوانی  عباس ، توسعه اقتصادی و تغییر و تحولات اجتماعی، چاپ اول، تهران انتشارات مانی 1378
74-    کردزاده کرمانی محمد ، اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی ایران، چاپ اول، دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، 1380
75-    گرامشی آنتونیو، دولت و جامعه مدنی، ترجمه‌ی دکتر عباس میدانی، چاپ اول، تهران، نشر اختران، 1383.
76-    گریفن کیت و جیمز جفری، انتقال به توسعه عادلانه، چاپ اول، تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، 1368
77-    لارسون توماس ، اسکیدمور دیوید ، اقتصاد سیاسی بین الملل، ترجمه احمد ساعی، مهدی تقوی، چاپ سوم، تهران، نشر قومس، 1383
78-    لنکستر  لین و. ، خداوندان اندیشه سیاسی، ترجمه علی رامین، جلد سوم، چاپ اول تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، 1376 
79-    فردریک لیست، نظام ملی اقتصاد سیاسی، ترجمه ناصر معتمدی، چاپ دوم، تهران دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372
80-    لیست فردریک ، خطوط کلی نظام آمریکایی اقتصاد سیاسی، ترجمه ناصر معتمدی چاپ اول، تهران، سهامی انتشار 1380
81-    لمتون.  آن . کی. اس. ، نظریه دولت در ایران، ترجمه چنگیز پهلوان چاپ اول، تهران، نشرگیو
82-    لفت ویچ آدریان ، دولت¬های توسعه¬گرا، ترجمه جواد افشار کهن، چاپ اول انتشارات نی نگار 1385
83-    لُش دیتر ، اقتصاد بازار اجتماعی تجربه آلمان، ترجمه علی اکبر نیکو اقبال، چاپ اول انتشارات سمت، 1379
84-    لفت ویچ – اچ – ریچارد، سیستم قیمت ها و تخصیص منابع تولیدی، ترجمه میرنظام سجادی، چاپ سوم، تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، 1372.
85-    مایلی محمدرضا، نظام سیاسی و توسعه، چاپ اول، تهران، نشر ارائه 1378
86-    مدنی سید جلال الدین ، تاریخ سیاسی معاصر ایران، جلد دوم، تهران، انتشارات اسلامی 1361
87-    مایر. جرالد ام، سیزر دادلی، پیشگامان توسعه، ترجمه سیدعلی اصغر هدایتی – یاسری، چاپ اول، تهران، سمت، 1368.
88-    ملکم سرجان ، تاریخ ایران، ترجمه¬ی میرزا حیرت، تهران، انتشارات سعدی
89-    مور برینگتن، ریشه های اجتماعی دیکتاتوری و دموکراسی، ترجمه حسین بشیریه، چاپ اول، تهران، مرکز نشر دانشگاهی ، 1369.
90-    مصباح یزدی محمد تقی، نظریه حقوقی اسلام، قم، انتشارات آموزش و پژوهشی امام خمینی 1380
91-    مصباح یزدی محمد تقی ، حقوق و سیاست در قرآن، قم، انتشارات آموزش و پژوهشی امام خمینی 1379
92-    متوسلی محمود ، خصوصی سازی یا ترکیب مطلوب دولت و بازار، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، 1373
93-    متوسلی محمد ، توسعه اقتصادی، چاپ اول، تهران، انتشارات سمت، 1382
94-    میر جرالد ، از اقتصاد کلاسیک تا اقتصاد توسعه، ترجمه غلامرضا آزاد ارمکی 1375
95-    مؤمنی فرشاد ، کالبد شناسی یک برنامه توسعه، چاپ اول، تهران، موسسه تحقیقات اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس، 1374
96-    نقیب¬زاده احمد ، درآمدی بر جامعه¬شناسی سیاسی، چاپ دوم، تهران، انتشارات سمت
97-    نخعی هادی ، توافق و تزاحم منافع ملی و مصالح اسلامی، چاپ اول، تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، 1376
98-    وود اندروهی ، درآمدی بر ایدئولوژی‌های سیاسی،ترجمه محمد رفیعی مهرآبادی، چاپ اول، تهران، انتشارات وزارت امور خارجه، 1379
99-    والتون جورج، نظام های اقتصادی و اجتماع، ترجمه منوچهر ناهید، تهران، چاپ دانشگاه، تهران 1358.
100-    هابز توماس ، لویاتان، ترجمه حسین بشیریه، چاپ اول، تهران 1380
101-    همایون کاتوزیان محمدعلی ، اقتصاد سیاسی ایران، ترجمه محمدرضا نفیسی و کامبیز عزیزی، چاپ هفتم، تهران، نشر مرکز 1379
102-    همایون کاتوزیان محمدعلی ، دولت و جامعه در ایران، انقراض قاجار و استقرار پهلوی ترجمه حسن افشار، تهران، نشر مرکز 1379
103-    همایون کاتوزیان محمدعلی ، تضاد دولت و ملت، نظریه تاریخ و سیاست در ایران، ترجمه علیرضا طیب، چاپ دوم 1381
104-    هانت. ای. ک. ، تکامل نهادها و ایدئولوژی¬های اقتصادی، ترجمه سهراب بهداد چاپ اول، تهران، نشر آکه 1381

 ب – کتب انگلیسی:
1-    Ali Rahnama, Farhad Namani The Securlar Miracle, Religion, Pilitics and economic Polity in Iran zed Book LTD, London
2-    B.D. Gupta. Walfare State in India (New Delhi: chand and co, 1963)
3-    Cot Tom,Richard  Natonalism in Iran Updated Through 1978 University of pitsburgh press. U.S. 1979.
4-    D. Apter, the politics of modernization, Chicago university press
5-    David Easton An Approach to the Analisis of political system "world politics" 1957
6-    David Ricardo, "Principles of Political Economy and Taxation", Gonner (London: George Bell, 1891)
7-    D. L. Hobman, The walfare state 2nd ed. (London: Allen and Unwin, 1971)
8-    John Stuart Mill; Principles of Political Economy, London, the colonial, 1900
9-    Karl Marx Fredrich Engels, The Communist Manifesto in Arthur P, Mendel, Essential works of Marx is m, New York Bantam, 1965
10-    Robert Solow, Acontrlution to Theory of Economic Growth, Quarterly Journal of Economics, 1956

ج – مقالات و نشریات
1- رزاقی ابراهیم، نقدی بر دیدگاه برنامه دوم توسعه سیاست خصوصی سازی، اطلاعات سیاسی – اقتصادی شماره 84
2- روزنامه دنیای اقتصاد مورخه 1/10/1383 و 25/4/1384
3- روزنامه شرق مورخه 23/5/1384
4- نامه ده استاد دانشگاه به رئیس جمهور خاتمی، جهانی سازی یک هشدار و هشت راهکار شماره نامه 30713، 1382
5- همایون کاتوزیان محمدعلی، حکومت خودکامه، نظریه ای تطبیقی ، اطلاعات سیاسی – اقتصادی شماره 118-117

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:55 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود تحقیق انواع قلمروها pdf دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود تحقیق انواع قلمروها pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق انواع قلمروها pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود تحقیق انواع قلمروها pdf :

رفتار قلمروی انسان و حیوان در زمینه اشیاء و مفاهیم نیز با یکدیگر متفاوت است. در واقع حس مالکیت انسان نسبت به اشیاء به همان اهمیت حس مالکیت او برای مکان هاست. کودکان نه تنها سر میز غذا جای خاص خود و اتاق خواب اختصاصی خود را دارند، بلکه به طور مداوم و پیوسته هر «چیزی» را که به دستشان می رسد جمع می کنند و نگه می دارند. آن ها سنگ و تمبر و کارت بازی و چیزهایی ظاهراً بی استفاده مانند سنگ و چوب و خرده شیشه و حتی خرده های غذا و شیرینی را جمع می کنند. حس مالکیت نسبت به اشیا در بزرگسالان هم نیز وجود دارد. بزرگسالان علاوه بر خانه ی شخصی اتومبیل، قلم، ساعت، کتاب و لباس مخصوص خود را دارند. رفتار قلمروی انسان نسبت به اشیا و مفاهیم نیز از محدوده های جغرافیایی ثابت فراتر می رود. ممکن است خانواده ای از این سوی جهان به آن سو نقل مکان کند، اما فقط به مجرد رسیدن وسایل و اثاثیه شخصی افراد همه ی اعضای خانواده کاملاً احساس راحتی و آرامش کنند. بیماران با همراه داشتن چند شیء شخصی که یادآور خانه باشد در بیمارستان احساس راحتی بیشتری می کنند. البته حیوانات نیز نسبت به ایا حس مالکیت دارند. حیوانات خانگی و اهلی غالباً پتو یا اسباب بازی خاص خود را دارند، اما این رفتار در آن ها چندان فراگیر نیست.
به نظر می رسد حس مالکیت نسبت به مفاهیم و دانش نیز خصوصیتی کاملاً انسانی است. در علوم و هنرها و بسیاری از حیطه های دیگر می بینیم که مسئله حق امتیاز و حق انحصاری و ثبت آثار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در واقع این نوع رفتار قلمروی و مالکانه در اکثر افرادی که زمان قابل توجهی را صرف بسط و گسترش و ترویج دیدگاه ها و ارزش ها و فلسفه های خود و دفاع از آن ها می کنند مشاهده می شود، زیرا در واقع این ها انسان ها را موجوداتی یگانه و منحصر به فرد می سازد.
دیگر وبژگی رفتار قلمروی کیفیت بازدارنده ی آن است. در حیوانات، رفتارهای پیش از تماس با دیگران معمولاً شامل علامت گذاری یک محدوده و مرزهای آن با ادرار و مدفوع، ترشحات غدد و نشانه های صوتی است. انسان ها به طور کلی از این ابزار و روش های ابتدایی استفاده نمی کنند، البته به استثنای نشانه های صوتی و کلامی (به این دلیل که انسان از همان آغاز کودکی می آموزد که مواد زائد بدن خود رادر مکان هایی خاص دفع کند و از آن ها برای علامت گذاری استفاده نکند). در واقع آن ها بیشتر به نمادها، اشیا و مصنوعات خود –مثلاً نشانه ها، حصار و پلاک اسم بر در خانه یا محل کار- برای علامت گذرای قلمروشان متکی هستند.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:55 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود مقاله در مورد تعریف حسابداری از استهلاک چیست؟ pdf دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله در مورد تعریف حسابداری از استهلاک چیست؟ pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله در مورد تعریف حسابداری از استهلاک چیست؟ pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله در مورد تعریف حسابداری از استهلاک چیست؟ pdf :

سرشکن کردن و تخصیص دادن بهای تمام شده دارایی ثابت را به طریقی معقول و منظم به دوره های استفاده از آن را استهلاک گویند.
بهای تمام شده معمولا در طول مدت استفاده از دارایی ، ثابت می ماند، بطوریکه در پایان عمر مفید دارایی، مجموع اقلام استهلاک دوره های استفاده از آن برابر می شود با بهای اولیه منهای ارزشی که برای دارایی اسقاط (Salvage Value) در نظر گرفته شده است.

حسابداری استهلاک چیست؟
با توجه به نکات فوق حسابداری استهلاک به روشی گفته می شود که بر اساس آن بهای تمام شده دارایی ثابت منهای ارزش اسقاط ان، بر مدتی که عمر مفید آن برآورد می شود به طریقی معقول و منظم سرشکن شود.
بنابراین هدف استهلاک، سرشکن کردن بهای تمام شده است و نه تعیین ارزش دارایی.
به تدریج که از عمر مفید اقتصادی دارایی کاسته می گردد، استهلاک آن منظما به صورت هزینه به عملیات واحد اقتصادی تخصیص می یابد.
در صورت سود و زیان استهلاک بر اساس ماهیت و مورد استفاده از مال به یکی از سه عنوان هزینه فروش، هزینه اداری و یا هزینه ساخت کالای فروش رفته ارائه می شود.

در واقع استهلاک از دو طریق بر صورت سود و زیان اثر می گذارد:
1. مستقیما به بدهکار حساب هزینه منظور و سبب افزایش آن میشود. (مانند هزینه استهلاک خودروهایی که مورد استفاده دایره فروش کالا قرار می گیرد) و طبعا به شکل هزینه فروش انعکاس پیدا می کند.
2. دیگر استهلاک استهلاک ماشین آلات کارخانه که بصورت قسمتی از بهای تمام شده کالا ثبت و پس از فروش کالا به بدهکار حساب بهای تمام شده کالای فروش رفته انتقال می یابد.(مانند استهلاک ماشین آلات تولیدی)

انواع استهلاک :
در حسابداری استهلاک را به دو نوع کلی تقسیم می کنند:
1. استهلاک به معنای اعم: حکایت از تخصیص بهای تمام شده داراییها به دوره های مختلف استفاده از انها می کند.
به این ترتیب، هزینه استهلاک در مقابل درآمد هر دوره به حساب منظور می گردد.
استهلاک در این معنا به دو گروه زیر تقسیم می شود:
الف_ استهلاک داراییهای مشهود: یعنی داراییهایی که وجود خارجی دارند مانند اموال، ماشین آلات و تجهیزات
ب_ استهلاک داراییهای نامشهود : که موجودیت مادی ندارند مانند سرقفلی، فرانشیز یا حق امتیاز و حق اختراع و ;
2.استهلاک به معنای کاهش منابع طبیعی:
مانند انواع معادن که در نتیجه استخراج از مقدار ذخیره آنها کاسته می شود و وجه افتراق آن با نوع قبلی در این است که گذشت زمان و کاربرد اموال، ماشین آلات و تجهیزات از ارزش آنها می کاهد در حالی که استهلاک منابع طبیعی با کاهش مقدار ( و نه لزوما کاهش کیفیت) آنها همراه است.
علل استهلاک:
به شرح زیر طبقه بندی می شوند:
عوامل فیزیکی(Physical Factors): عوامل کار بردی(Functional factors):
1. فرسودگی ناشی از استعمال 1. عدم کفایت
2. گذشت زمان 2. نابابی که تعویض زودرس را هم در بر میگیرد
3. پوسیدگی و زنگ زدگی
لازم به ذکر است که عوامل سه گانه فیزیکی مرتبا بر داراییهای مشهود اثر می گذارند و از عمر مفید آنها می کاهند. ولی وقوع عوامل کار بردی کمتر مورد پیدا می کند.
نابابی ممکن است به این علت حادث شود که پیشرفتهای تکنولوژی سبب کهنه شدن ماشین آلات و طرز کار انها و کاهش یا از بین رفتن تقاضا برای محصولات و خدمات گردد.
ارزش آن دسته از داراییها که انتظار نمی رود از انها دیگر بار استفاده شود می باید برابر پیش بینی آنچه از فروش انها حاصل خواهد گردید و آن را اصطلاحا خالص ارزش بازیافتنی می نامند، تقلیل یابد.
اموال بدون استفاده را می باید در حساب خاصی جزو داراییها، نگهداری کرد.

برآورد استهلاک:
اهمیت استهلاک بر حسب نوع موسسه و کمیت داراییهای آن تغییر می کند.
در محاسبه استهلاک دو نوع برآورد ضرورت پیدا می کند:
1 عمر مفید مال
2 ارزش اسقاط آن
افزون بر این دو، ممکن است پیش بینی هزینه پیاده کردن و برچیدن یا تعویض مال لازم شود. طرز برآورد این نوع هزینه ها در موسسات متفاوت موجب آن می گردد که محاسبه استهلاک بسته به مورد و بر حسب روشی که بکار می رود تغییر یابد.

عوامل تعیین هزینه استهلاک:
هزینه استهلاک هر دوره مالی از سرشکن کردن بهای تمام شده (منهای ارزش اسقاط ان ) بدست می آید که بر حسب فایده اقتصادی از کاربرد آن در دوره مالی عاید می گردد به عملیات آن دوره تخصیص می یابد.
متغیرهایی که در محاسبه هزینه استهلاک هر دوره می باید مورد نظر قرار گیرند. عبارتند از :
1. بهای (تمام شده ) واقعی
2. برآورد ارزش اسقاط
3. برآورد عمر مفید
بنابراین محاسبه استهلاک بستگی پیدا می کند به یک عامل واقعی و دو عامل برآوردی یا تخمینی.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:54 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

 دانلود پاورپوینت ساختمان چشم انسان pdf دارای 350 اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل پاور پوینت دانلود پاورپوینت ساختمان چشم انسان pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است


لطفا به نکات زیر در هنگام خرید

دانلوددانلود پاورپوینت ساختمان چشم انسان pdf

توجه فرمایید.

1-در این مطلب، متن اسلاید های اولیه 

دانلوددانلود پاورپوینت ساختمان چشم انسان pdf

قرار داده شده است

 

2-به علت اینکه امکان درج تصاویر استفاده شده در پاورپوینت وجود ندارد،در صورتی که مایل به دریافت  تصاویری از ان قبل از خرید هستید، می توانید با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید

3-پس از پرداخت هزینه ، حداکثر طی 12 ساعت پاورپوینت خرید شده ، به ادرس ایمیل شما ارسال خواهد شد

4-در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل اسلاید ها میباشد ودر فایل اصلی این پاورپوینت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد

5-در صورتی که اسلاید ها داری جدول و یا عکس باشند در متون زیر قرار داده نشده است


بخشی از متن دانلود پاورپوینت ساختمان چشم انسان pdf :

اسلاید 1 :

نقش حیاتی چشم به عنوان یکی از فاکتورهای اصلی یادگیری امروزه بر کسی پوشیده نیست . بی شک یادگیری بیشتر و لذت هرچه بیشتر از طبیعت موجود ، از طریق چشم و حس بینایی قابل درک ولمس است .       

      بنابراین باتوجه به عوامل تهدید کننده این اندام حیاتی از جمله استفاده های نابجا از لنزها ، عینک های آفتابی ، قطره های اشکی، وجود اشعه های حاصل از صفحات مانیتوری، ماوراء بنفش و;;.، نیاز را بر این دیدیم که اطلاعاتی هرچند مختصر به صورت نرم افزار PowerPoint درمورد حفظ ودرمان این اندام در اختیار شما استفاده کنندگان عزیز قرار دهیم .                                          

      امید است که مورد رضایت شما سروران گرامی قرار گیرد .

       در پایان ازکلیه عزیزانی که در تهیه این نرم افزار با ما همکاری نمودندکمال تشکر وسپاس می رود.                                                                         

                رئوف حسینی دبیر وسرگروه درس زیست شناسی منطقه باینگان

 

اسلاید 2 :

کار اصلی چشم آن است که نورهایی را که از خارج دریافت می کند طوری روی پرده شبکیه متمرکز کند که تصویر دقیقی از شیء مورد نظر روی پرده شبکیه ایجاد شود. شبکیه این تصاویر را به صورت پیام های عصبی به مغز ارسال می کند و این پیام ها در مغز تفسیر می شوند. بنابراین برای واضح دیدن، قبل از هرچیز لازم است که نور به طور دقیق روی پرده شبکیه متمرکز شود.

ساختمان چشم شبیه یک کره است. در قسمت جلوی این کره یک پنجره شفاف به نام قرنیه وجود دارد. نور از محیط خارج وارد قرنیه شده پس از عبور از مردمک به عدسی می رسد. عدسی نور را به صورت دقیق روی شبکیه متمرکز می کند تا تصویر واضحی بر روی شبکیه ایجاد شود.

برای آنکه اشیاء به صورت دقیق و واضح دیده شوند لازم است مسیری که نور در چشم طی می کند شفاف باشد و قرنیه و عدسی نور را درست روی شبکیه متمرکز کنند.

 

اسلاید 3 :

وقتی جسم نوک تیزی به چشم ما نزدیک می شود ما بی اختیار پلک ها را می بندیم. پلک ها در حقیقت ساختمان های تمایز یافته ای از جنس پوست و عضلات زیر پوستی هستند که وظیفه محافظت از چشم ها را بر عهده دارند. مژه ها مثل یک صافی از ورود گرد و غبار و ذرات مختلف به داخل چشم جلوگیری می کنند. خود پلک ها دو وظیفه مهم دارند: اول آنکه مثل یک دیوار دفاعی جلوی قسمت عمده ای از کره چشم را می گیرند و از کره چشم محافظت می کنند، دوم آنکه پلک ها هر 5 تا 10 ثانیه یک بار باز و بسته می شوند که این امر به شسته شدن میکروب ها و ذرات خارجی از سطح چشم کمک می کنند و در حقیقت سطح چشم را جارو می کند. به علاوه باز و بسته شدن پلک ها به توزیع یکنواخت اشک بر روی کره چشم کمک می کند.

 

اسلاید 4 :

ملتحمه یک لایه شفاف محافظ است که سطح داخلی پلک ها و روی سفیدی کره چشم را می پوشاند. در ملتحمه رگ های خونی و گلبول های سفید به مقدار زیادی وجود دارد. این رگ ها و سلول های دفاعی تا حد زیادی از ورود میکروب ها و عوامل بیماری زا به قسمت های عمقی چشم جلوگیری می کند. به علاوه ترشحات ملتحمه سطح چشم را نرم و مرطوب نگه می دارد و در حقیقت سطح چشم را روغنکاری می کند که این امر باعث آسان تر شدن حرکات چشم در جهات مختلف می شود

اسلاید 5 :

قرنیه قسمت شفاف جلوی کره چشم است که از پشت آن ساختمان های داخلی تر کره چشم مثل عنبیه و مردمک دیده می شود. قرنیه چشم را می توان به شیشه پنجره تشبیه کرد. همانطور که اگر شیشه پنجره کثیف باشد اشیاء بیرون تار دیده می شوند، اگر بر روی قرنیه کسی لکه یا کدورتی وجود داشته باشد فرد اشیاء را تار می بیند. به علاوه همانطور که از پشت یک شیشه موجدار یا مشجر اشیاء کج و کوله و ناصاف دیده می شوند. در صورتی که سطح قرنیه ناهموار باشد اشیاء  ناصاف و تار دیده می شوند. البته قرنیه انسان یک تفاوت مهم با شیشه پنجره دارد و آن هم اینکه شیشه پنجره یک سطح صاف است در حالیکه قرنیه بخشی از یک کره است. این ساختمان کروی باعث می شود که قرنیه چشم مثل یک ذره بین عمل کند و نورهایی را که از محیط خارج وارد کره چشم می شوند به صورت پرتوهای همگرا درآورد که تصویر واضحی روی شبکیه ایجاد کنند. البته در همه افراد این امر به صورت دقیق اتفاقی نمی افتد. مثلاً اگر انحنای قرنیه کسی بیشتر از حد طبیعی باشد تصاویر به جای آنکه روی پرده شبکیه بیفتد در جلوی پرده شبکیه تشکیل می شود. چنین فردی نزدیک بین (میوپ) است. همچنین اگر انحنای قرنیه کسی کمتر از حد طبیعی باشد تصاویر به جای آنکه روی پرده شبکیه بیفتند در پشت آن تشکیل می شوند. چنین فردی دوربین (هیپروپ) است. به طوری که می بینیم قرنیه افراد نقش مهمی در تعیین دوربینی یا نزدیک بینی یا شماره چشم افراد دارد. به همین علت اکثر روش های جراحی برای اصلاح دید و شماره عینک روی این بخش از چشم انجام می گیرد. مثلاً در روش های لیزر (PRK)، لیزیک(LASIK)، لازک(LASEK) و جراحی با تیغه الماس (RK) مقدار انحنای قرنیه تغییر می کند و شماره چشم فرد اصلاح می شود. همچنین استفاده از لنز تماسی (کنتاکت لنز) کمک می کند که انحنای قرنیه فرد موقتاً به اندازه مطلوب برسد و دید فرد اصلاح شود.

اسلاید 6 :

عنبیه

عنبیه بخش رنگی پشت قرنیه است که رنگ چشم افراد را تعیین می کند. رنگ این بخش در چشم افراد مختلف متفاوت است و از آبی و سبز تا عسلی و قهوه ای تغییر می کند.

مردمک

 در وسط عنبیه سوراخی به نام مردمک وجود دارد که مقدار نور وارد شده به چشم را تنظیم می کند. کار مردمک مثل پرده ای است که پشت پنجره آویزان شده و نور ورودی به اتاق را کم و زیاد می کند. همانطور که وقتی نور خارج شدید و زیاد باشد، پرده را می بندیم تا نور کمتری به اتاق وارد شود، وقتی چشم در محیط پر نور قرار می گیرد مردمک تنگ می شود تا مقدار نور کمتری وارد چشم شود. به همین صورت وقتی چشم در محیط کم نور قرار می گیرد مردمک گشاد می شود تا نور بیشتری وارد چشم شود.

اسلاید 7 :

اتاق قدامی فضای کوچکی است که بین قرنیه و عنبیه قرار دارد. در این فضا مایعی به نام زلالیه جریان دارد که به شستشو و تغذیه بافت های داخل چشم کمک می کند. همانطور که در یک استخر برای پاک ماندن استخر مرتباً مقداری آب خارج می شود و به جای آن آب تصفیه شده وارد می شود، در چشم هم مرتباً مقداری از مایع زلالیه خارج می شود و مایع زلالیه جدیدی که در چشم تولید شده است جایگزین آن می شود. اگر به هر دلیلی تعادل بین تولید و خروج این مایع به هم بخورد مقدار مایع زلالیه در چشم افزایش پیدا می کند و فشار داخل کره چشم از حد طبیعی بیشتر می شود. (مقدار طبیعی فشار چشم در افراد بالغ بین 10 تا 21 میلی متر جیوه است). بالا رفتن فشار چشم به پرده شبکیه و عصب بینایی آسیب می زند و باعث بیماری آب سیاه یا گلوکوم می شود.

اسلاید 8 :

عدسی یک ساختمان شفاف در پشت عنبیه است که در متمرکز کردن دقیق پرتوهای نور بر روی شبکیه به قرنیه کمک می کند. ضخامت عدسی چشم در شرایط مختلف تغییر می کند و بسته به آنکه شیء مورد نظر در چه فاصله ای از فرد قرار داشته باشد ضخامت عدسی کم و زیاد می شود. بنابراین فرد می تواند اشیاء را در فواصل مختلف (از بی نهایت تا حدود 20 سانتی متری و گاهی نزدیک تر) به طور واضح ببیند. هرچه سن افراد بیشتر می شود قدرت تغییر شکل عدسی کمتر می شود به طوری که در حدود سن 40 سالگی قدرت تغییر شکل عدسی آنقدر کم می شود که اکثر افراد برای دیدن اشیاء نزدیک و انجام کارهایی مثل مطالعه و خیاطی به عینک کمکی برای دید نزدیک (عینک مطالعه) نیاز پیدا می کنند. این همان حالتی است که به آن پیر چشمی گفته می شود.

با گذشت سن علاوه بر آنکه قدرت تغییر شکل عدسی کم می شود میزان شفافیت عدسی هم کم می شود. گاهی کدورت عدسی آنقدر زیاد می شود که مثل پرده ای دید فرد را تار می کند. این کدورت عدسی را اصطلاحاً آب مروارید یا کاتاراکت می گویند.

اسلاید 9 :

زجاجیه مایع ژله مانند شفافی است که داخل کره چشم را پر می کند و به آن شکل می دهد.. زجاجیه از پشت عدسی تا روی پرده شبکیه وجود دارد.. با گذشت سن ساختمان ژله مانند زجاجیه تغییر می کند و در بعضی جاها حالت آبکی پیدا می کند. در این حال بعضی قسمت های زجاجیه شفافیت خود را از دست می دهد و سایه ای روی پرده شبکیه می اندازد که فرد آن را به صورت اجسام شناور کوچکی می بیند که مثل مگس در میدان بینایی بالا و پایین می روند. این حالت اصطلاحاً مگس پران گفته می شود.

اسلاید 10 :

شبکیه یک پرده نازک حساس به نور (شبیه فیلم عکاسی) است که در عقب کره چشم قرار دارد. پرتوهای نوری که به شبکیه برخورد می کنند به پیام های عصبی تبدیل می شوند که از طریق عصب بینایی به مغز منتقل می شوند و در مغز تفسیر می شوند.

در شبکیه انسان انواع مختلفی از سلول های گیرنده نوری وجود دارد که میزان حساسیت آن ها به نور متفاوت است. گیرنده های نوری استوانه ای بیشتر برای دید در محیط های تاریک به کار می روند. گیرنده های مخروطی برای تشخیص رنگ و جزئیات ظریف تمایز یافته اند. ترتیب قرار گیری این سلول ها در شبکیه طوری است که در ناحیه مرکزی شبکیه (ماکولا) تعداد گیرنده های مخروطی بیشتر است. بنابراین وقتی فردی به صورت مستقیم به شیئی نگاه می کند تصویر آن شیء مستقیماً روی ماکولا در جایی می افتد که تعداد سلول های مخروطی بیشتر است و در نتیجه شیء با وضوح بیشتری مشاهده می شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ