سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هرگاه خداوند، بنده ای را دوست بدارد، قلبی سلیم و پاک و خویی استوار، روزی اش می کند . [امام علی علیه السلام]
 
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:53 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود تحقیق در مورد دیود و انواع آن pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود تحقیق در مورد دیود و انواع آن pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق در مورد دیود و انواع آن pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود تحقیق در مورد دیود و انواع آن pdf :

دیود و انواع آن

دیود متغییر
دیدکلی
وقتی که دیودی در بایاس معکوس قرار می‌گیرد، با افزایش ولتاژ معکوس لایه تهی تقریبا فاقد حاملهای بار الکتریکی است، شبیه به یک عایق یا دی‌الکتریک عمل می‌کند. از سوی دیگر نواحی n و p شبیه به رسانای خوب عمل می‌کنند. با یک تجسم ساده می‌توان نواحی p و n را در دو طرف لایه تهی مانند یک خازن تخت موازی در نظر گرفت. از این جهت ظرفیت این خازن تخت موازی را ظرفیت خازن انتقال یا ظرفیت لایه تهی گویند. ظرفیت خازن انتقال (Ct) هر دیود با افزایش ولتاژ معکوس کاهش می‌یابد. دیودهای سیلسیوم که برای این اثر ظرفیتی طراحی و بهینه شده‌اند، دیود با ظرفیت متغیر یا ورکتور نام دارند.

ساخت دیود متغیر
در دیود متغیر ، رابطه ظرفیت دیود با پتانسیل گرایش معکوس به صورت است، که اگر پیوند خطی باشد، است. ولی اگر پیوند تیز باشد، است. پس حساسیت ولتاژ برای یک پیوند تیز بیشتر از پیوند شیبدار خطی است. به این دلیل ورکتور غالبا با روشهای آلیاژی یا رشد رونشستی و یا کاشت یونی ساخته می‌شوند.

مشخصات لایه رونشستی و ناخالصی بستر را می‌توان طوری انتخاب کرد که پیوندهای با نمای n بزرگتر از بدست آید. چنین پیوندهایی فوق تیز نامیده می‌شوند. ورکتور موازی با یک القاگر تشکیل یک مدار تشدید می‌دهد. با تغییر ولتاژ معکوس ورکتور می‌توانیم فرکانس تشدید را تغییر بدهیم. این کنترل الکترونیکی فرکانس تشدید در موارد مختلف مدارهای الکترونیکی کاربرد فراوان دارد.
کاربرد دیود متغیر

دیود متغیر یا ورکتور به شکل متداولتری برای بهره‌گیری ویژگی‌های ولتاژ متغیر ظرفیت بکار می‌رود. مثلا یک ورکتور با مجموعه‌ای از ورکتورها را می‌توان در طبقه تنظیم ، که گیرنده رادیویی به جای خازن حجیم صفحه متغیر ظرفیت مورد استفاده قرار داد. در این صورت اندازه مدار می‌تواند بسیار کوچک شده قابلیت اطمینان آن بهتر شود. از دیگر کاربردهای ورکتورها می‌توان به تولید رمونی‌ها ، ضرب فرکانس‌های مایکرویو ، فیلتر‌های فعال اشاره کرد.

دیود پیوندی
از پیوند دو نوع نیم رسانای n و p یک قطعه الکترونیکی به نام دیود بوجود می‌آید که در انواع مختلفی در سیستمهای مخابرات نوری ، نمایشگرهای دیجیتالی ، باتری‌های خورشیدی و ; مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دید کلی
دیود یک قطعه ‌الکترونیکی است که ‌از به هم چسباندن دو نوع ماده n و p (هر دو از یک جنس ، سیلیسیم یا ژرمانیم) ساخته می‌شود. چون دیود یک قطعه دو پایانه ‌است، اعمال ولتاژ در دو سر پایانه‌هایش سه حالت را پیش می‌آورد.
دیود بی بایاس یا بدون تغذیه که ولتاژ دو سر دیود برابر صفر است و جریان خالص بار در هر جهت برابر صفر است.
بایاس مستقیم یا تغذیه مستقیم که ولتاژ دو سر دیود بزرگتر از صفر است که ‌الکترونها را در ماده n و حفره‌ها را در ماده p تحت فشار قرار می‌دهد تا یونهای مرزی با یکدیگر ترکیب شده و عرض ناحیه تهی کاهش یابد. (گرایش مستقیم دیود)

تغذیه یا بایاس معکوس که ولتاژ دو سر دیود کوچکتر از صفر است، یعنی ولتاژ به دو سر دیود طوری وصل می‌شود که قطب مثبت آن به ماده n و قطب منفی آن به ماده p وصل گردد و به علت کشیده شدن یونها به کناره عرض ناحیه تهی افزایش می‌یابد (گرایش معکوس دیود).
مشخصه دیود در گرایش مستقیم

فرض کنید توسط مداری بتوانیم ولتاژ دو سر یک دیود را تغییر دهیم و توسط ولتمتر و آمپرمتر ولتاژ و جریان دیود را در هر لحظه اندازه گیری کرده ،بر روی محورهای مختصات رسم نماییم.جریان I در جهتی است که دیود قادر به عبور آن است .به همین علت اصطلاحاَ گفته می شود دیود در گرایش مستقیم یا بایاس مستقیم است . در هر حال اگر توسط پتانسیومتر ولتاژ دو سر دیود را از صفر افزایش دهیم ،مشاهده می شود تا ولتاژ به خصوصی ، جریان قابل ملاحظه ای از دیود عبور نمی کند.به این ولتاژ زانو می گویند ،این ولتاژبرای دیودهای از جنس ژرمانیم 2/0 ولت و برای دیودهای سیلیسیم 7/0 ولت است .تا ولتاژ زانو اگرچه دیود در جهت مستقیم است ، اما هنوز دیود روشن نشده است .از این ولتاژ به بعد ، به طور ناگهان جریان در مدار افزایش یافته و هرچه ولتاژ دیود را افزایش دهیم ، جریان دیود افزایش می یابد .
مشخصه دیود در گرایش معکوس

هرگاه جهت دیود را تغییر داده یعنی برعکس حالت گرایش مستقیم ، در جهت بایاس معکوس جریان مدار خیلی کم بوده و همچنین با افزایش ولتاژ معکوس دو سر دیود جریان چندان تغییر نمی کند به همین علت به آن جریان اشباع دیود گویند که این جریان حاصل حاملهای اقلیت می باشد . حدود مقدار این جریان برای دیودهای سیلیسیم ،نانو آمپر و برای دیودهای ژرمانیم حدود میکرو آمپر است. ارگ ولتاژ معکوس دیود را همچنان افزایش دهیم به ازاء ولتاژی ، جریان دیود به شدت افزایش می یابد . ولتاژ مزبور را ولتاژ شکست دیود می نامند و آنرا با VB نشان می دهند . دیودهای معمولی ،اگر در ناحیه شکست وارد شوند از بین می روند .(اصطلاحاَ می سوزند).

بنابر این ولتاژ شکست دیود یکی از مقادیر مجاز دیود است که توسط سازنده معین می گردد و استفاده کننده از دیود باید دقت نماید تا ولتاژ معکوس دیود به این مقدار نرسد.
البته در حالت مستقیم نیز جریان دیود اگر از حدی تجاوز نماید به علت محدودیت توان دیودباعث از بین رفتن دیود می گردد.این مقدار نیز یکی از مقادیر مجاز دیود است و به آن جریان مجاز دیود گفته می شود و توسط سازنده دیود معین می گردد.

دیود زنر
دیود زنر:
دیود های زنر یا شکست ، دیود های نیمه هادی با پیوند p-n هستند که در ناحیه بایاس معکوس کار کرده و دارای کاربردهای زیادی در الکترونیک ، مخصوصآ به عنوان ولتاژ مبنا و یا تثبیت کننده ی ولتاژ دارند.

هنگامیکه پتانسیل الکتریکی دو سر دیود را در جهت معکوس افزایش دهیم در ولتاژ خاصی پدیده شکست اتفاق می افتد، بد ین معنی که با افزایش بیشتر ولتاژ ، جریان بطور سریع و ناگهانی افزایش خواهد داشت. دیود های زنر یا شکست دیود هایی هستند که در این ناحیه یعنی ناحیه شکست کار میکنند و ظرفیت حرارتی آنها طوری است که قادر به تحمل محدود جریانمعینی در حالت شکست می باشند، برای توجیه فیزیکی پدیده شکست دو نوع مکانیسم وجود دارد.

مکانیسم اول در ولتاژهای کمتر از 6 ولت برای دیودهایی که غلظت حامل ها در آن زیاد است اتفاق می افتد و به پدیده شکست زنر مشهور است. در این نوع دیود ها به علت زیاد بودن غلظت ناخالصی ها در دو قسمت p و n ، عرض منطقه ی بار فضای پیوند باریک بوده و در نتیجه با قرار دادن یک اختلاف پتانسیل v بر روی دیود (پتانسیل معکوس) ، میدان الکتریکی زیادی در منطقه ی پیوند ایجاد می شود.

با افزایش پتانسیل v به حدی می رسیمکه نیروی حاصل از میدان الکتریکی ، یکی از پیوند های کووالانسی را می شکند. با افزایش بیشتر پتانسیل دو سر دیود از انجایی که انرژی یا نیروهای پیوند کووالانسی باند ظرفیت در کریستال نیمه هادی تقریبأ مساوی صفر است ، پتانسیل تغییر چندانی نکرده ، بلکه تعداد بیشتری از پیوندهای ظرفیتی شکسته شده و جریان دیود افزایش می یابد.

آزمایش نشان میدهد که ضریب حرارتی ولتاژ شکست برای این نوع دیود منفی است ، یعنی با افزایش درجه حرارت ولتاژ شکست کاهش می یا بد. بنابر این دیود با ولتاژ کمتری به حالت شکست می رود (انرژی باند غدغن برای سیلیکن و ژرمانیم در درجه حرارت صفر مطلق بترتیب 121 و0785 الکترون_ولت است، و در درجه حرارت 300 درجه کلوین این انرژی برای سیلیکن ev 1.1و برای ژرمانیم ev0.72 خواهد بود). ثابت می شود که می دان الکتریکی لازم برای ایجاد پدیده زنر در حدود 2*10است.

این مقدار برای دیود هایی که در آنها غلظت حامل ها خیلی زیاد است در ولتاژهای کمتر از 6 ولت ایجاد می شود . برای دیودهایی که دارای غلظت حاملهای کمتری هستند ولتاژ شکست زنر بالاتر بوده و پدیده ی دیگری بنام شکست بهمنی در آنها اتفاق می افتد (قبل از شکست زنر) که ذیلأ به بررسی آن می پردازیم.

مکانیسم دیگری که برای پدیده شکست ذکر می شود ، مکانیسم شکست بهمنی است. این مکانیسم در مورد دیودهایی که ولتاژ شکست آنها بیشتر از 6 ولت است صادق می باشد . در این دیود ها به علت کم بودن غلظت ناخالصی ، عرض منطقه ی بار فضا زیاد بوده و میدان الکتریکی کافی برای شکستن پیوندهای کووالانسی بوجود نمی آید ، بلکه حاملهای اقلیتی که بواسطه انرژی حرارتی آزاد می شود ، در اثر میدان الکتریکی شتاب گرفته و انرژی جنبشی کافی بدست آورده و در بار فضا با یون های کریستال برخورد کرده و در نتیجه پیوندهای کووالانسی را می شکنند . با شکستن هر پیوند حاملهای ایجاد شده که خود باعث شستن پیوند های بیشتر می شوند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:53 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود مقاله درمان کاتارتیک چیست pdf دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله درمان کاتارتیک چیست pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله درمان کاتارتیک چیست pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله درمان کاتارتیک چیست pdf :

درمان کاتارتیک چیست

در روانکاوی به خاطر آوردن ،خاطات گذشته بیمار زمانی که با بیرون ریزی عاطفی بر انگیختگی های بیمار همراهی می شود.بیمار صمن اینکه به یاد می آورد که در چه شرایطی نشانه های بیماریش برای نخستین بار به وجود آمده اند.نشانه های بهبود در او ظاهر می شود.اگر تجدید خاطره ی صنه فراموش شده،اگر به هر دلیلی بدون برون ریزی عاطفی همراه و سرکوب شده ،جلوه و بروز یابد،باز آفرینی خاطره ی مزبور در جلسه ی روانکاوی،بدون اثر خواهد بود.در ظاهر،بیماری و تجدید سلامتی وابسته به این عواطف آنی است.

باید دانست که تجدید و باز آفرینی صحنه ها و خاطرات،در صورتی به عقده گشایی و درمان کمک می کند که بار عاطفی سرکوب شده ی وابسته به این خاطرات،در زمان باز آفرینی و تجدید آنها بروز نمایند.برای نمونه به صورت بروز خشم شدید،گریه،خنده یا حرکات اندام ها که همه بیانگر نوعی بار عاطفی هستند.
درمان کاتارتیک با استفاده از هیپنوز:
روش درمان کاتارتیک را برای اولین بار یک پزشک وینی به نام دکتر بروئر برای درمان یک دختر جوان دچار هیستری بکار برد.بیمار دکتر بروئر یک دختر جوان 21 ساله،بیسیار با هوش بود.او در طی دو سال از بیماریش یک سلسله نشانه ها از اختلالات جسمانی وروانی شدید از خود بروز داده بود.او در دست و پای راست خود احساس انقباض شدید همراه با بی حسی کامل داشت،البته گاهی این حالت در دست و پای چپ او هم آشکار می شد.اشکال در حرکت چشم ها و اختلالات فراوان در توانایی بینایی،نا توانی در راست نگه داشتن سر،سرفه های

عصبی شدید،حالت تهوع نسبت به هر نوع ماده غذایی و ناتوانی در بلع آب در طی چندین هفته –با وجود عطش مفرط از زمره ی نشانه های این بیمار بودند.او افزون بر این دچار اختلال در تکلم نیز بود، به نوعی که از بیان و درک حتی زبان مادریش ناتوان شده و در نهایت در معرض حالات آبسانس1 یا غیاب(نبودن حضور روحی)،حالات گیجی و منگی،هذیان،تغییر شخصیت نیز قرار می گرفت.به نظر،طبیعی می رسد اگر تمام نشانه های بیان شده را به یک گرفتاری عضوی مغزی نسبت دهیم،بیماری ای که امید به بهبودی آن نخواهد بود و در نهایت،بیمار به

سبب آن به زودی خواهد مرد.هنگامی که علائمی از این نوع در نزد زن جوانی دیده می شودکه اعضاء مهم او مانند قلب،کلیه ها و غیره به طور کامل سالم هستند ولی بیمار با ضربه های عاطفی شدید برخورد نموده-به خصوص هنگامی که این نشانه ها به صورت شدید و گسترده بروز نمایند-پزشکان مطمئن هستند که خطری بیماری را تهدید نمی کند.آن ها می دانند که در این مورد،یک گرفتاری عضوی مغزی وجود نداشته و این حالتی عجیب و غریب است که پزشکان یونانی پیشتر نام هیستری را به آن داده بودند،حالتی که بیمار را تهدید نکرده

و امید به بهبودی کامل را به جای می گذارد.نشانه های بیمار هنگامی بروز می کند که دختر جوان از پدر بیمارش که بسیار برای او عزیر بوده و مراقبت می کرده ولی بیماری دختر جوان او را مجبور می کند تا از مراقبت از پدرش کنار بکشد(در طول این بیماری پدر بیمار از پا درمی آید).
درمان:روش دوستانه همراه با همدردی که دکتر بروئر از خود در مشاهده ی بیمار نشان داد،برای بیمار به عنوان نخستین کمک درمانی جلوه می نمود.در حالت های غیاب و تغییرات

روحی همراه با گیجی،بیمار عادت داشت که چیزی یا کلماتی را زیر زبان به آهستگی بگوید.این کلمات به ظاهر،مربوط به زندگی خصوصی و شخصی او بوده است.دکتر بروئر شروع به تکرار این کلمات کرده و بدین گونه بیمار را وارد حالتی مشابه هیپنوز می نمود.او کلمات را یکی پس از دیگری تکرار می کرد،با این امید که افکاری که بیمار را به خود مشغول داشته ،بروز نماید.بدین گونه بیمار به دام افتاده و آغاز به بیان داستانی می نمود.بدین گونه این کلمات،وجود پندار های او را آشکار ساختند.

آنها تخیلاتی همراه با حزن و اندوه عمیق بود و نیز گاهی همراه با زیبایی خاص که می توان از آن ها به عنوان خواب و خیال یاد کرد.هسته ی مرکزی این خواب و خیالات،دختر جوانی بر بالین پدر بیمارشبود.پس از بیان چند نمونه از این پندار ها،او به دنیای روانی عادی بازگشت.بهبودی چندین ساعت طول کشید ولی روز بعد نشانه های بهبودی ناپدید گردید.این روش بار دیگر به همان صورت مورد استفاده قرار گرفت و رویا ها و پندار های جدیدی را آشکار ساخت.

به زودی تشخیص دادیم که به طور اتفاقی یک چنین روند تصفیه و پاکیزه نمودن روح،چیزی بیشتر از دور نمودن و بر طرف کردن زود گذر گیجی روانی-که به طور پیوسته دوباره زنده می گردد-را تحقق می بخشید.بدین معنی که نشانه های بیمار گونه ناپدید می شوند و این هنگامی تحقق می یافت که در زیر هیپنوز،بیمار می توانست با بیرون ریختن عاطفی بر انگیختگی های خود،بیاد بیاورد که در چه شرایطی این نشانه ها برای نخستین بار به وجود آمده اند.

در آن هنگام ،تابستان بود و برای مدتی هوا بسیار گرم شده بود.بیمار از تشنگی رنج بسیار می برد زیرا بدون آن که علت آن را بدانیم،به طور ناگهانی او از نوشیدن آب،ناتوان شده بود.او می توانست لیوان آب را نگاه دارد ولی درست درزمانی که لبانش با لیوان تماس می یافت او لیوان را با یک حالت ترس از آب(هیدروفوبی)از خود دور می کرد.در طی این چند ثانیه به طور حتم و به گونه ای آشکار،او در حالت غیاب روحی بسر می برده است.او تنها از میوه ها برای سد عطش خود که وی را رنج می داد،استفاده می نمود.این مشکل از حدود شش هفته

پیش پدید آمده بود.در نهایت ،یک روز در زیر هیپنوز ،او از خدمتکار انگلیسی اش –که بیمار،وی را دوست نداشته یاد کرده و با تمام علائمی که حاکی از یک تنفر عمیق است،چنین بیان می کند که روزی به اطاق این زن خدمتکار می رود و در آن جا سگ کوچکی را می بیند،در حالی که «این جانور زشت»از یک لیوان آب می خورده ولی بیمار به حسب رعایت ادب با دیدن این صحنه چیزی نمی گوید.پس از آن که در زیر هیپنوز،این شرح حادثه تمام شد و او به طرز شدیدی خشم خود-که تا کنون در بند کشیده شده بود-را بروز داد،تقاضای نوشیدن کرده و یک لیوان بزگ آب را نوشید و با لبانش که کماکان بر لیوان آب بود،از زیر هیپنوز بیدار شد و بدین ترتیب این مشکل بیمار برای همیشه ناپدید گردید.

بروئر به نسبت در همه ی موارد مشاهده نمود که نشانه ها به بیانی،بقایای آزموده های عاطفی بوده و بدین علت،فروید و بروئر بعد ها نام آسیب ها یا تروماهای روانی را بر این آزموده ها گذاشتند.ویژگی خاص این آزموده ها ،متعلق به صحنه ی آسیبی است که آن ها را باعث شده است و بر اساس تعبیر اطلاق شده،نشانه ها توسط صحنه هایی مشخص و تعیین می گردند که این صحنه ها به نوبه خود در بردارنده ی بقایایی از خاطرات گذشته هستند و لازم نیست که در این خاطرات،الزاما آثار نشانه های متفاوت و پیچیده نوروز ها(روان نژندی

ها)را یافت.با وجود این،بر خلاف آنچه انتظار داشتیم و علامت بیمارگونه،همیشه تنها از یک حادثه،(در گذشته)سرچشمه نمی گرفت و به جای آن،بیشتر از آسیب های روانی فراوان-که اغلب مشابه و تکراری بودند-ریشه می گرفت.در نتیجه می بایست از لحاظ زمانی،تمامی این سری خاطرات بیمار گونه را بار دیگر باز سازی نمود،ولی این بار در جهت معکوس (از لحاظ سیر تحول زمانی)یعنی از نزدیک ترین به طرف قدیمی ترین.باید دانست اگر در طی این روند بازنگری و بازسازی،ما از یک خاطره ی حد واسط و میانی غفلت ورزیم،هرگز نمی توانیم به

نخستین آسیب یا ترومای روانی در سیر این خاطرات دست یابیم.بروئر چنین تعریف می کند که اشکالات بینایی بیمارش مربوط به شرایط زیر است،بیمار با چشمان پر از اشک بر بالین پدرش نشسته بوده،هنگامی که او از بیمار ما ساعت را می پرسد،اشک های وی نمی گذاشته اند که او به درستی ببیند.اما با وجود این او تلاش می کند تا با نزدیک کردن ساعت به چشم خود آن را ببیند،در این زمان است که صفحه ی ساعت به نظر او خیلی بزرگ می نماید،سپس او می کوشد تا اشک هایش را نکاه دارد،به گونه ای که پدر بیمارش آن ها را نبیند.او تمام این خاطات و تاثیرات بیمار گونه را بیان می کند،خاطرات زمانی که آنا به مراقبت از پدر بیمارش مشغول بوده است،یک بار شب هنگام،او در حالی که بسیار هراسناک بوده-زیرا که

 

پدرش دچار تب شدیدی بوده است-از خواب بر می خیزد،در این هنگام او بسیار عصبی بوده زیرا بر طبق قرار می بایستی جراحی از وین برای انجام عمل جراحی به نزد ایشان می آمده،در حالی که مادرش هم آن جا نبوده است.آنا بر بالین پدرش نشسته در حالی که بازوی راستش بر روی دسته ی صندلی قرار گرفته،او به حال نیمه خوابی وارد می شودو در این حالت مار سیاهی را می بیند که از دیوار خارج و به طرف پدرش برای گزیدن او نزدیک می شود.بسیار محتمل است که در مرتع پشت منزل آن ها،مار هایی وجود داشته که پیش از آن بیمار ما را ترسانده و سرچشمه ی این توهم گردیده است.او در دنیای خواب می خواهد که مار را فرار دهد ولی گویا فلج شده است،بازوی راستش بر روی دسته ی صندلی به خواب رفته و از این رو ،بی حس و بی حرکت شده است.هنگامی که آنا بازوی خود را نگاه می کند چنین به نظرش می رسد که انگشتانش (ناخن های او)به مار های کوچکی با سر های

 

بزرگ تبدیل شده اند.بی شک او تلاش هایی برای دور نمودن مار با دست راست فلج خود نموده و بدین گونه بی حس و فلج بودن به توهم دیدن مار ارتباط می یابد.هنگامی که این توهم برطرف و آنا از حالت نیمه خواب خارج می شود،با هراس زیاد سعی به دعا کردن می نماید ولی توانایی سخن گفتن را به تمام زبان ها از دست می دهد (آنا در حالت طبیعی به غیر از زبان مادری ،به زبان های دیگری هم سخت می گفته است)در نهایت او با یافتن یک شعر بچگانه بزبان انگلیسی شروع به صحبت می کند و به این گونه می توانست فقط بزبان انگلیسی اندیشیده و دعا کند.با یادآوری این صحنه در زیر هیپنوز،گرفتگی عضلات دست راست او که از آغاز بیماری وجود داشته،برطرف می شود و بدین صورت،درمان پایان می پذیرد.

درمان کاتارتیک با استفاده از تداعی آزاد:
از آنجایی که فروید با وجود تمامی کوشش هایش تنها توانست گروه کوچکی از بیمارنش را در حالت هیپنوز قرار دهد و معتقد بود تنها با رها کردن هیپنوز است که می توان پدیده های مقاومت و واپس زدن و نمایشی دقیق از سیر تحول بیماری به طور واقعی را مشاهده نمود.در هیپنوز،مقاومت به طور روشن دیده نمی شود زیرا دروازه به سوی بخش های نهانی ناخودآگاه روان گشوده است.با وجود این،هیپنوز باعث تقویت و افزایش مقاومت در مرز های این زمینه می گردد.هیپنوز،دی.اری استوار و محکم خواهد ساخت که باقی مانده ی محتویات ناخودآگاه را دور از دسترس می نماید.بدین ترتیب فروید،هیپنوز را رهاکرد.و تصمیم گرفت درمان کاتارتیک را به شیوه دیگری انجام دهد.بدین منظور فروید تلاش می نمود با نگاه داشتن

 

بیماران در حالت عادی-یعنی خود آگاهی-کار خود را انجام دهد.در نگاه اول،این مساله به نظر کاری غیر منطقی می نمود که شاید شانس موفقیتی را به همراه نمی داشت،در اینجا فروید به تجربه ای که در نزد برنهایم دیده بود اشاره می کند.فروید می گوید برنهایم به ما نشان داده بود که افرادی که او در حالت راه رفتن در خواب هیپنوتیک قرار داده و به توسط آن ها کار های مختلفی را انجام می داد،به ظاهر خاطره مربوط به آنچه در زیر هیپنوز دیده بودند را از یاد می بردند.فروید می گوید هنگامی که این افراد از خواب هیپنوز بیدار می شدند و از آنچه برایشان در زمان هیپنوز گذشته بود سوال می شد،آن ها در آغاز چنین وانمود می کردند که چیزی نمی دانند و چیزی را به یاد نمی آورند.اما اگر آنها را رها نکرده و با اطمینان خاطر دادن که می توانند این خاطرات را به یاد بیاورند،به آن ها فشار می آوردیم،خاطرات از یاد رفته دوباره بدون کم و کاست ظاهر می گردید.فروید در روش تداعی آزاد همین کار را با

 

بیمارانش انجام می داد و هنگامی که بیماران او وانمود می کردند که چیزی به خاطر نمی آورند،به آن ها اطمینان خاطر می داد که هنگامی که من دست خود را بر روی پیشانی شما می گذارم،خاطره ای که به ذهن شما می رسد،خاطره ی درست است.بدین ترتیب فروید موفق شد بدون بکار گیری هیپنوز درمان کاتارتیک را انجام دهد.
بنابر این قاعده اساسی در روش تداعی آزاد این است که بیمار باید هر چیزی را که به ذهنش خطور می کند بیان کند.البته این کار آن طور که در نگاه اول به نظر می رسد آسان نیست.بیمار برای این کار باید جلوی سانسور و غربال افکار مسخره،پرخاشگرانه،شرم آور یا جنسی خود را بگیرد.ما در سراسر زندگی یاد می گیریم برای مرقبت از خودمان و دیگران ،روی این افکار خویش کنترل داشته باشیم.بیمار و درمانگر با تداعی آزاد می توانند مبانی پنهان و قدیمی مشکلات را کشف کنند.طبق سنت،در این روش درمانگر پشت بیماری که روی تخت

 

روان کاوی خوابیده می نشیند.به این ترتیب،درمانگر در محدوده دیده بیمار قرار نمی گیرد و مانع جریان تداعی نمی شود.یکی دیگر از دلایلی که درمانگر پشت بیمار می نشیند این است که روزی شش ساعت یا بیشتر نگاه کردن بیماربه درمانگر می تواند خسته کننده باشد.هدف از استفاده از تخت روان کاوی این است که بیمار راحت باشد و بتواند تداعی آزاد را با آسایش بیشتری انجام بدهد.
فرض روان کاو این است که یک تداعی موجب تداعی دیگر خواهد شد با ادامه یافتن این فرایند،واپس زدن از وی دور شده است.پدیده های جایگزین سازی در طول درمان روان کاوی بیمار،آشکار می گردند.

 

برای درمان و بهبودی بیمار باید رابطه ای که بین علامت بیمار گونه و ایده ی واپس زده شده وجود دارد آشکار شود.اگر بتوانیم آنچه که واپس زده شده است را به مرز خودآگاهی فرد برسانیم که این امر نیازمند غلبه بر مقاومت های شدید است-مشکل روانی فرد حل و فصل شدنی است.بیمار می تواند زیر نظر و هدایت پزشک و با آگاهی کامل از ارتباط موجود میان اندیشه ی واپس زده شده و علامت بیمار گونه ،به پاسخی مناسب تر نسبت به آنچه از راه واپس زدن اندیشه ی مزبور می رسید،برسد.یک چنین متدی می تواند کشمکش های روانی و نوروز ها(روان نژندی ها)را بهبود ببخشد.

 

برآمد درمان به صورت های زیر خواهد بود:
1-گاهی بیمار به عنوان برآمد درمان می پذیرد که در واپس زدن تمایل بیماری زا،راه نادرست را می پیموده و به طور کامل و نسبی،تمایل خود را (در اندازه ی خودآگاه)می پذیرد.
2-گاهی تمایل مزبور به طرف هدفی بالاتر راهنمایی می گردد که به آن والایش گویند.گاهی ما متوجه می شویم که بهتر می بود تمایل مزبور را دور انداخته و از آن صرف نظر کنیم.
3-ولی به هر حال ما مکانیزم اتوماتیک ولی بدون کارایی واپس زدن،را با قضاوت اخلاقی و به کمک بخش های والا و روحانی انسان جایگزین می نماییم و در زیر نور خودآگاه و آگاهی

کامل است که ما برتمایل مزبور پیروز می شویم.
درمانگر به افکار و امیال نا هشیار بیمارش نزدیک تر و نزدیک تر می شود.گاهی مجموعه تداعی ها خیلی واضح و روشن نیستند.اما با گذشت چند جلسه،تداعی ها الگوی مشخصی پیدا می کنند و روان کاو می تواند بر مبنای مضامین تکرار شوندآنها،به تفسیر آنها بپردازد.این تداعی ها غالبا منتهی به خاطرات و مشکلات دوران کودکی می شوند.این خاطرات قدیمی و فراموش شده برای روانکاو حکم سر نخ های ساختار شخصیت و تحول و رشد آن را دارند.

فروید باور داشت که هیچ تصادفی در مورد اطلاعاتی که در طول مدت تداعی آزاد فاش می شدند وجود ندارد و این اطلاعات در معرض انتخاب هشیار بیمار قرار ندارند.
فروید معتقد بود که خاطرات فراموش شده گم نشده اند و کماکان در مالکیت و در دسترس بیمار هستند.گرچه مستقیما در دسترس بیمار نیستند ولی بواسطه تداعی آزاد به خودآگاه رسیده و در دسترس بیمار قرار می گیرند.این خاطرات برای خارج شدن از ضمیر ناخودآگاه آماده هستند.ولی نیرویی وجود دارد که از خودآگاه شدن آن ها جلوگیری می کند.وجود چنین نیرویی قطعی است زیرا ما انجام کوشش و تلاش را در آوردن این خاطرات از ناخودآگاه به خودآگاه احساس می نماییم.بدین ترتیب برای خودآگاه کردن خاطرات فراموش شده باید انرژی

و نیرو صرف نمود.
فروید این نیرو که حالت بیماری را نگا می دارد مقیوممت می نامد.و می گوید ما برای بهبودی بیمارو بازگشت او به حالت طبیعی ناگزیر هستیم این مقاومت را برطرف نمائیم.
نیروهایی که امروز مخالفت می کنند با اینکه خاطره ی فراموش شده به سطح خودآگاه برسد در واقع همان نیرویی است که در زمان آسیب روانی در گذشته،باعث پیدایش این فراموشی و واپس زدن شده است.بنابراین باید دانست این نیروها چه هستند که شرایط پیدایش واپس زدن هستند.فروید این مطلب را این گونه توضیح می دهد که در همه موارد،یک تمایل شدیدی در فرد احساس شده که این تمایل در مخالفت کامل با سایر آرزوهای فرد بوده و با اعتقادات اخلاقی وی منافات داشته است.به دنبال این نبرد و کشمکش درونی،یک تعارض کوتاه بوجود می آید و سپس تمایل فرد واپس زده می شود و ازخودآگاهی بیرون رانده می شود و فراموش می شود.اگر فرد آن تمایل و کششی که داشت می پذیرفت و یا ادامه این کشمکش درونی می توانست باعث حالت ناخوشی شدیدتری در فرد شود.لذا مکانیزم واپس زدن مانع از پیدایش این احساس ناخوشایند در فرد می شود.

بعنوان مثال تصور کنید که دریک سالن کنفرانس،در بین شنوندگان آرام و هوشیار،فردی پیدا شود که با صحبت ها یا خنده های نامناسب و بی جای خود و یا با کوبیدن پایش برزمین،مرا آزرده و باعث آشفتگی من گردد.در این صورت من اعلام خواهم کرد که بدین گونه نمی توانم به سخنرانی خود ادامه دهم.به دنبال این قضیه،شماری از شنوندگان و حضار سرسخت به پاخواسته و به دنبال یک درگیری کوتاه،فرد را از سالن کنفرانس خارج می کنند.بدین گونه او به بیانی واپس زده می شود و من می توانم کنفرانس خود را ادامه دهم،ولی برای آن که این مشکل تکرار نشود-در حالی که فرد بیرون رانده شده تلاش می کند که دوباره وارد سالن کنفرانس شود-افرای که به یاری من برخواسته بودند،صندلی های خود را پشت در می فشارند و بدین نحو تشکیل مقاومتی را در برابر ورود دوباره ی او می دهند.اگر اکنون حوادث مثال خودمان را به دیدگاه روانشناختی جابه جا کنیم و به جای سالن کنفرانس،خودآگاه و به جای فضای پشت در سالن،ناخودآگاه را قرار دهیم،بدین گونه تصویر به نسبت خوبی از پدیدهی واپسزدن خواهیم داشت.مسلم است که با دور کردن سوژه ای که مزاحم سخنرانی بود و با

قرار دادن محافظان در برابر در-با وجود این که همه چیز تمام نشده-به خوبی می تواند چنین پیش آید که مورد رانده شده ی ناراحت ولی مصمم،دوباره باعث ناهنجاری و آشفتگی شود.او دیگر در سالن نیست،این درست است،ما از حضور او،از خنده های نیش دار او و نیز از صحبت های با صدای بلند او راحت شده ایم ولی با وجود این،از پاره ای جهات،مکانیزم واپس زدن بدون اثر باقی مانده است زیرا در بیرون در،فرد رانده شده باعث یک سر و صدای تحمل ناپذیر می شود،او داد و فریادزده و مشت و لگد بر در می کوبد و بدین گونه کنفرانس را بیش از پیش،مختل می کند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:53 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود مقاله تناسخ از دیدگاه شیخ اشراق pdf دارای 49 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله تناسخ از دیدگاه شیخ اشراق pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه دانلود مقاله تناسخ از دیدگاه شیخ اشراق pdf

چکیده  
مقدّمه  
نگاه تاریخى به موضوع بحث  
الف. تناسخ در هندوئیسم7  
ب. تناسخ در بودیسم  
ج. تناسخ در میان ادیان توحیدى  
تقسیم تناسخیان به لحاظ نوع تناسخ  
اصطلاحات تناسخ  
1ـ تناسخ مُلکى  
2ـ تناسخ ملکوتى  
انواع تناسخ ملکى  
انواع تناسخ نفس انسانى27  
مبانى تناسخ  
مبانى انکار تناسخ  
دیدگاه شیخ اشراق درباره تناسخ  
دلایل امتناع تناسخ  
1 ناهماهنگى تعداد بدن‌هاى پیشین با بدن‌هاى پسین  
نقد و بررسى  
2 ضرورت افاضه نفس از سوى نور قاهر  
نقد و بررسى  
3 اجتماع دو نفس در بدن واحد  
دلایل نقلى تناسخیان  
1ـ تجدید پوست‌هاى سوخته شده64  
نحوه استدلال:  
2ـ بازگشت به عذاب  
3ـ چارپایان و پرندگان؛ امّت‌هایى امثال شما68  
نحوه استدلال :  
4ـ دو مرگ و دو احیا80  
نحوه استدلال :  
5ـ مسخ برخى از امّت‌ها90  
نحوه استدلال :  
6ـ حشر بر صورت‌هاى حیوانى  
نحوه استدلال :  
جمع‌بندى  
منابع  

بخشی از منابع و مراجع پروژه دانلود مقاله تناسخ از دیدگاه شیخ اشراق pdf

ـ ابن‌سینا (حسین‌بن عبداللّه)، الشفاء، الطبیعیات، قم، منشورات مکتبه آیه‌اللّه العظمى المرعشى النجفى، 1404

ـ ـــــ ، النجاه، مصر، مطبعه السعاده / المکتبه المرتضوى، 1357

ـ ـــــ ، النجاه من الغرق فى بحر الضلالات، ویرایش محمّدتقى دانش‌پژوه، تهران، دانشگاه تهران، 1379

ـ ـــــ ، المبدأ و المعاد، تهران، مؤسسه مطالعات اسلامى دانشگاه مک‌گیل، 1363

ـ احسائى، ابن ابى‌جمهور، عوالى اللئالى، مقدّمه شهاب‌الدین مرعشى نجفى، تحقیق، آقامجتبى عراقى، قم، سیدالشهداء، 1405، ج 4

ـ الموسوعه العربیه العالمیه، تعریب، تییرا دل فیوجو، ریاض، مؤسسه اعمال الموسوعه للنشر و التوزیع، 1419، چ دوم، ج 7

ـ بحرانى، هاشم، البرهان فى تفسیرالقرآن، تهران، مؤسسه البعثه، 1415، ج 4

ـ برنجکار، رضا، آشنایى با فرق و مذاهب اسلامى، قم، طه، 1378

ـ بستانى، بطرس، دائره‌المعارف؛ قاموس عام لکل فن و مطلب، بیروت، دارالمعرفه، بى‌تا، ج 6

ـ بیرونى، ابوریحان محمّدبن احمد، تحقیق ما للهند من مقوله مقبوله أو مرذوله، هند ـ حیدرآباد، وزاره المعارف / افست بیدار، 1418

ـ تاراچند، تأثیر اسلام در فرهنگ هند، ترجمه على پیرنیا و عزّالدین عثمانى، تهران، پاژنگ، 1374

ـ تفتازانى، سعدالدین مسعودبن عمر، شرح المقاصد، تحقیق و تعلیق و تقدیم عبدالرحمان عمیره، قم، منشورات الشریف الرضى، 1370، ج 3

ـ توفیقى، حسین، آشنایى با ادیان بزرگ، قم، سمت / طه / مرکز جهانى علوم اسلامى، 1379

ـ جان بى. ناس، تاریخ جامع ادیان، ترجمه على‌اصغر حکمت، تهران، علمى و فرهنگى، 1373

ـ چایدستر، دیوید، شور جاودانگى، ترجمه غلامحسین توکّلى، قم، مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب، 1380

ـ حسن‌زاده آملى، حسن، سرح‌العیون فى شرح‌العیون، قم، دفتر تبلیغات اسلامى، 1379

ـ حسینى شیرازى، سیدمحمّد، تقریب‌القرآن الى الاذهان، بیروت، دارالعلوم للطباعه و النشر، 1424، ج 28

ـ حسینى میلانى، سید محمّدهادى‌بن جعفر، محاضرات فى فقه الامامیه، بى‌جا، بى‌نا، بى‌تا، ج 7

ـ دارام ویرسینگ، آشنایى با هندوئیزم، ترجمه سیدمرتضى موسوى، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامى، 1381

ـ رازى، فخرالدین محمّدبن عمر، المباحث المشرقیه، بیروت، دارالکتب العربى / افست ایران، 1410، ج 2

ـ ـــــ ، المطالب العالیه من العلم الالهى، تحقیق احمد حجازى السقاء، بیروت، دارالکتاب العربى، 1407

ـ زرّین‌کوب، عبدالحسین، در قلمرو وجدان (سیرى در عقاید، ادیان و اساطیر)، تهران، علمى، 1369

ـ سبزوارى، ملّادى، اسرارالحکم، مقدّمه و حواشى ابوالحسن شعرانى، تصحیح ابراهیم میانجى، تهران، اسلامیه، 1362، چ دوم

ـ سبزوارى نجفى، محمّدبن حبیب‌اللّه، ارشادالاذهان فى تفسیرالقرآن، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات، 1419

ـ ـــــ ، الجدید فى تفسیرالقرآن، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات، 1406، ج 3

ـ شایگان، داریوش، آیین هندو و عرفان اسلامى، ترجمه جمشید ارجمند، تهران، فرزان، 1382

ـ ـــــ ، ادیان و مکتب‌هاى فلسفى هند، تهران، امیرکبیر، 1362، چ سوم

ـ شریف لاهیجى، محمّدبن على، تفسیر شریف لاهیجى، تهران، داد، 1373، ج 1

ـ شهرستانى، محمّدبن عبدالکریم احمد، الملل و النحل بیروت، دارالمعرفه، 1395ق

ـ شیخ اشراق (شهاب‌الدین سهروردى)، مجموعه مصنّفات، به اهتمام سیدحسین نصر، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگى، 1372، ج 1ـ4

ـ صادقى تهرانى، محمّد، الفرقان فى تفسیر القرآن، قم، فرهنگ اسلامى، 1365، چ دوم، ج 10

ـ طباطبائى، سید محمّدحسین، المیزان فى تفسیرالقرآن، قم، مؤسسه النشر الاسلامى، 1417، چ پنجم، ج 7

ـ طبرسى، فضل‌بن حسن، جوامع الجامع، تصحیح و تعلیق ابوالقاسم گرجى، قم، دانشگاه تهران، 1409، چ دوم

ـ ـــــ ، مجمع‌البیان فى تفسیرالقرآن، تصحیح و تحقیق هاشم رسولى محلّاتى و فضل‌اللّه یزدى طباطبائى، بیروت، دارالمعرفه، 1408، چ دوم، ج 4

ـ طوسى، محمّدبن حسن، التبیان فى تفسیرالقرآن، بیروت، دار احیاءالتراث العربى، بى‌تا، ج 4

ـ طیّب، عبدالحسین، اطیب‌البیان فى تفسیرالقرآن، تهران اسلام، 1378، چ دوم، ج 5

ـ عاملى، على‌بن حسن، الوجیز، قم، دار القرآن‌الکریم، 1413، ج 1

ـ فاضل موحدّى لنکرانى، محمّد، تفصیل الشریعه فى شرح تحریرالوسیله، بى‌جا، بى‌نا، بى‌تا، کتاب «الخمس و الانفال»

ـ فیّاض لاهیجى؛ ملّاعبدالرزاق، گوهر مراد، تصحیح و تحقیق و مقدّمه زین‌العابدین قربانى لاهیجى، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، 1372

ـ فیض کاشانى، محمّدمحسن، کلمات مکنونه، تصحیح و تعلیق عزیزاللّه عطاردى قوچانى، تهران، فراهانى، بى‌تا

ـ قادیانى، میرزا غلام‌احمد، مرآت کمالات الاسلام، بى‌جا، بى‌نا، 1893م

ـ قرشى، على‌اکبر، احسن الحدیث، تهران، بنیاد بعثت، 1378، چ سوم، ج 3

ـ قمى مشهدى، محمّدبن محمّدرضا، کنزالدقائق و بحرالغرائب، تهران، وزاره الارشاد، 1366، ج 4

ـ قیصرى رومى، داود، شرح فصوص‌الحکم، تعلیقه جلال‌الدین آشتیانى، تهران، علمى و فرهنگى، 1375

ـ کازرونى شیرازى، قطب‌الدین محمودبن مسعود، شرح حکمه‌الاشراق سهروردى، به اهتمام عبداللّه نورى و مهدى محقق، تهران، دانشگاه تهران / مؤسسه مطالعات اسلامى دانشگاه مک‌گیل، 1380

ـ کاشانى، محمّدبن مرتضى، المعین، قم، مکتبه آیه‌اللّه المرعشى النجفى، 1410

ـ کاشانى، ملّافتح‌اللّه، زبده‌التفسیر، قم، مؤسسه المعارف الاسلامیه، 1423، ج 2

ـ کشى، محمّدبن عمر، رجال الکشى، مشهد، دانشگاه مشهد، 1348

ـ کمال عثمان بک، د. حقایق عن تناسخ الارواح و الحاسَه السادسه، بیروت، شرکه ابناء الشریف الانصارى، المکتبه العصریه للطباعه و النشر، 1423

ـ گنابادى، سلطان محمّد، بیان السعاده، بیروت، مؤسسه الاعلمى للمطبوعات، 1408، چ دوم، ج 2

ـ مجلسى، محمّدباقر، بحارالانوار، بیروت، مؤسسه الوفاء، 1404، چ چهارم، ج 7

ـ مدرّسى، محمّدتقى، من هدى القرآن، تهران، دار محبى‌الحسین، 1419، ج 3

ـ مسجدجامعى، علیرضا، پژوهشى در معارف امامیه، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، 1380، ج 2

ـ مصطفوى، حسن، تفسیر روشن، تهران، مرکز نشر کتاب، 1380

ـ مقاتل‌بن سلیمان، تفسیر مقاتل بن سلیمان، بیروت، دار احیاءالتراث، 1423، ج 1

ـ مکارم شیرازى، ناصر، الامثل فى تفسیر الکتاب المنزل، قم، مدرسه الامام على‌بن ابى‌طالب، 1421، ج 15

ـ ملّاصدرا (صدرالدین محمّدبن ابراهیم شیرازى)، الشواهد الربوبیه، تعلیقه ملّاهادى سبزوارى، قم، مرکز نشر دانشگاهى، 1360، چ دوم

ـ ـــــ ، المبدأ و المعاد، تصحیح سید جلال‌الدین آشتیانى، تهران، انجمن حکمت و فلسفه ایران، 1354

ـ ـــــ ، الحکمه المتعالیه فى الاسفارالعقلیه الاربعه، قم، مکتبه المصطفوى، 1379، چ دوم، ج 9

ـ یوسفى، محمّدتقى، تناسخ از دیدگاه عقل و وحى، در حال چاپ

چکیده

«تناسخ» آموزه‌اى است که از دیرباز فکر اندیشمندان را به خود معطوف داشته؛ بحثى که در علم‌النفس فلسفى از جایگاه ویژه‌اى برخوردار است، به گونه‌اى که هم در فلسفه نفس بازتاب‌هاى درخور توجهى دارد و هم در دیگر مباحث فلسفى. علاوه بر این، نمى‌توان از بازتاب‌هاى کلامى آن نیز غافل شد. از این‌رو، اندیشمندان مسلمان به فراخور توان فکرى خویش، به بررسى آن پرداخته‌اند و غالبآ به امتناع عقلى آن گرایش نشان داده‌اند. در این میان، شیخ اشراق به گونه‌اى دیگر سخن گفته است. در این مقاله، تلاش شده است تا دیدگاه ایشان با توجه به آثار وى تبیین شود؛ در این زمینه، ابتدا تاریخچه آموزه تناسخ، گرایش‌هاى گوناگون در این‌باره، اصطلاحات تناسخ و انواع آن و مبانى تناسخ و مبانى انکار آن، بررسى شده و در ادامه، تبیین دقیقى از دیدگاه ایشان ارائه گردیده است. در پایان، دلایل عقلى و نقلى طرفین ـ البته بر اساس آثار شیخ اشراق ـ ارائه شده است

کلیدواژه‌ها : تناسخ، تناسخ ملکى، تناسخ ملکوتى، تناسخ صعودى، تناسخ متشابه، تناسخ نزولى، نسخ، مسخ، فسخ، رسخ

 

مقدّمه

بحث «تناسخ» یکى از مباحث قدیمى علم‌النفس فلسفى است؛ موضوعى که در طول تاریخ، فکر بشر را به خود معطوف داشته، به گونه‌اى که اعتقاد به تناسخ در میان ملل و اقوام زیادى از مسلّمات شمرده شده است. در مغرب زمین، جزو اعتقادات مردم و دانشمندان یونان باستان بوده و امروزه در مشرق زمین نیز نحله‌هاى زیادى از جمله هندوها، بودایى‌ها و نحله‌هاى دیگر به آن اعتقاد راسخ دارند

اندیشمندان مسلمان نیز به فراخور توان خویش، در این بحث میدان‌دارى کرده‌اند. بیشتر اندیشمندان با براهین عقلى بر امتناع آن پافشارى مى‌کنند. در مقابل، گروهى بر امکان آن پاى فشردند. شیخ اشراق نیز به عنوان یک فیلسوف، نمى‌تواند از کنار آن به راحتى بگذرد. از این‌رو، در آثار خویش، از تناسخ نیز سخن گفته و به طور گسترده، دلایل طرفین را مورد توجه قرار داده است. بررسى دیدگاه شیخ اشراق از این لحاظ اهمیت دارد که وى فیلسوفى مسلمان است و دغدغه‌هاى دینى زیادى دارد، به گونه‌اى که در تثبیت نظام فلسفى خویش، به وفور از آیات و روایات بهره گرفته است. موضوع تناسخ نیز آموزه‌اى است که به سرنوشت انسان‌ها بستگى دارد که نه دین نسبت به آن بى‌تفاوت است و نه فیلسوف مسلمان. با توجه به اینکه اعتقاد به تناسخ در متون دینى برابر با کفر دانسته شده، این پرسش مطرح مى‌شود که آیا شیخ اشراق به عنوان یک اندیشمند مسلمان، به تناسخ باور دارد یا بسان دیگر اندیشمندان مسلمان، تناسخ را انکار مى‌کند و یا هیچ‌کدام از دو نظر، وى را قانع نساخته، به دیدگاه دیگرى باور دارد؟

تلاش این مقاله بر آن است که با بررسى دقیق آثار شیخ اشراق، بدون هیچ‌گونه نگاه جانب‌دارانه، به دیدگاه نهایى وى نایل شود. بى‌تردید، زمانى مى‌توانیم درباره دیدگاه وى نظر دهیم که تنها به آثار ایشان چشم بدوزیم. از این‌رو، در این مجموعه تلاش شده است تا فارغ از برداشت‌هاى شارحان، به متن نوشته‌هاى شیخ اشراق توجه شود تا در نهایت، دیدگاه ایشان به دست آید

پیش از پرداختن به اصل موضوع،نگاهى‌اجمالى‌به‌چندبحث مقدّماتى‌ضرورى‌به نظرمى‌رسد

نگاه تاریخى به موضوع بحث

«تناسخ»،1 که تعبیر دیگرى از آموزه «انتقال2 روح» است، به عنوان یک عقیده عمومى در بسیارى از نظام‌هاى اندیشه فلسفى و باورهاى مذهبى در فضاهاى وسیع جغرافیایى و تاریخى مطرح است. هرچند در زمان کنونى، این باور را نسبت به برخى از جوامع مطرح مى‌کنند، ولى شواهدى وجود دارند مبنى بر اینکه در برخى از دوره‌ها، در همه بخش‌هاى جهان رشد کرده و به صورت‌هاى گوناگون، در میان طوایف وحشى، که در اقصا نقاط کره خاکى ساکنند، رواج یافته است

به دیگر سخن، اعتقاد به تناسخ از دیرباز در میان ملل و اقوام گوناگون مطرح بوده، به گونه‌اى که تقریبآ در طول تاریخ بشر، همیشه گروه یا گروه‌هایى بوده‌اند که به تناسخ باور داشته، و برخى3 آن را از جمله اعتقاداتى دانسته‌اند که علاوه بر جنوب شرق آسیا، در اروپا نیز رواج دارد، تا جایى که حتى برخى آن را به همه مذاهب فکرى نسبت داده، چنین گفته‌اند: «ما من مذهب الّا و للتناسخ فیه قدم راسخ.»

جان بى. ناس نیز در این‌باره مى‌گوید: همه مذاهب عالم، از بدویان وحشى تا امم متقدّم، که داراى فرهنگ متعالى‌اند، همه بیش و کم قدمى در راه عقیده به تناسخ برداشته‌اند

بررسى بیشتر سیر تناسخ را به مجالى دیگر مى‌سپاریم

الف. تناسخ در هندوئیسم

بخش مهمى از آموزه‌هاى مکتب «هندو» به آموزه تناسخ اختصاص دارد8 و محققان آن را عمده‌ترین ویژگى مذهب هندوان مى‌دانند؛9 آموزه‌اى که نشانه نحله هندى دانسته شده و اهمیت آن به حدّى است که اگر کسى به آن اعتقاد نورزد، از سلک هندوان به شمار نمى‌آید

هندوان معتقدند: آدمى همواره در گردونه تناسخ و تولّدهاى متکرّر در جهان پررنج گرفتار است

ب. تناسخ در بودیسم

بى‌تردید، تناسخ یکى از نشانه‌هاى این نحله به شمار مى‌آید.11 البته پیروان مکتب «بودا» به تبعیت از بودا، که بدن انسان را اولین منزل نفس و باب‌الابواب همه بدن‌هاى حیوانى و نباتى مى‌دانست،12 به تناسخ اعتقاد راسخ دارند؛ ولى آنان بین اهل سعادت و دیگران فرق مى‌گذارند. به اعتقاد آنان، نفوس سعادتمندان به جاى اینکه در بدنى قرار گیرند، پس از مرگ به عالم عقل منتقل مى‌شوند و به سعادتى مى‌رسند که نه چشمى دیده و نه گوشى شنیده و نه به ذهن بشرى خطور کرده است؛ ولى نفوس متوسطان، بازماندگان از کمال و اهل شقاوت به ابدان دیگر وارد مى‌شوند. البته در اینکه وارد بدن انسان‌هاى دیگر یا ابدان غیر انسانى شوند، اختلاف‌نظر وجود دارد؛ برخى آن را به اختلاف مراتب نفوس در نیل به کمال دانسته و ورود به ابدان حیوانات را نیز جایز مى‌دانند و برخى ورود به بدنه نبات را هم ممکن مى‌شمارند

ج. تناسخ در میان ادیان توحیدى

در اینکه آموزه تناسخ به معناى انتقال دایمى ارواح به ابدان، در ادیان توحیدى وجود دارد یا نه، تردید جدّى وجود دارد؛ ولى برخى از حکیمان آن را به شیث نبى7 اسناد داده‌اند.14 عباراتى نیز در متون دینى وجود دارند که برخى با استناد به آنها، تناسخ را جزو آموزه‌هاى دینى دانسته‌اند؛ مثلا، برخى از تناسخیان ادعا کردند در کتاب کابالا (KABALA)، که یکى کتاب‌هاى مقدّس یهودیان است، چنین آمده: «; بر تو حکم شده که بارها به زندگى‌ات برگردى»15 و یا عبارتى در انجیل وجود دارد که به حضرت عیسى 7 گفتند: «در تورات نوشته شده که ایلیاى نبى دوباره به عالم برمى‌گردد، پس چه زمانى برمى‌گردد؟ حضرت عیسى در جواب فرمود: او به دنیا بازگشت، ولى او را نشناخته و به قتل رساندند; او همان یحیى بود.»

برخى از تناسخیان با استناد به آیاتى از قرآن کریم، اسلام را طرفدار تناسخ دانسته، از آیات مزبور دلایل به ظاهر محکمى براى دیدگاه خود ساخته‌اند که در کلمات شیخ اشراق نیز آمده است. البته آموزه تناسخ کم و بیش در برخى از فرقه‌هاى اسلامى وجود دارد که به برخى از آنها اشاره مى‌شود؛ مثلا، «اهل حق» معتقدند: ارواح انبیا در بدن بزرگان آنها وارد شده است. «دروزى‌ها» نیز به تناسخ و تقمّص اعتقاد دارند. «نمیریه» به تبع نمیرى به تناسخ اعتقاد داشته، معتقدند: خداوند در نمیرى حلول کرده است.17 در کتاب‌هاى فقهى نیز از طایفه‌اى به نام «خرمیّه» نام مى‌برند که به تناسخ باور دارند.18 «قادیانیه» را نیز پیروان تناسخ دانسته‌اند؛ زیرا میرزا غلام احمد قادیانى، رئیس این فرقه، معتقد بود: روح حضرت عیسى 7 پس از مرگ، سه بار در دنیا ظاهر خواهد شد: یک بار در بدن پیامبر اکرم 9 و یک بار در بدن میرزا و بار دیگر، در آخرالزمان ظاهر مى‌شود

برخى از نویسندگان هندى دانشمندان اسلامى را نیز متأثر از اصل تناسخ هندوان مى‌دانند. تاراچند مى‌نویسد: «شیخ شهاب‌الدین سهروردى معتقد بود: روح افرادى همواره در حال تکامل است و بدون توقّف در تلاش است که به کمال اشراق و جذبه نایل آید. حتى مرگ هم آن را از تلاش باز نمى‌دارد. آن زمان که جسم خاکى نابود مى‌گردد، در جسم دیگرى حلول مى‌کند.»

تقسیم تناسخیان به لحاظ نوع تناسخ

محققان در تقسیم‌بندى تناسخیان، متفاوت سخن گفته‌اند که در اینجا، تنها به تقسیم فخر رازى اشاره مى‌نماییم که با کلام شیخ اشراق ارتباط دارد

فخر رازى دیدگاه‌هاى تناسخیان را این‌گونه مطرح مى‌کند

1 گروهى از تناسخیان انتقال نفس را تنها به بدن انسانى جایز مى‌شمرند

2 گروهى دیگر تعلّق به بدن حیوانى را جایز شمرده‌اند. گروه دوم نیز دو دسته‌اند

1ـ2 برخى این سیر را براى همه انسان‌ها دایمى مى‌دانند

2ـ2 برخى بین سعادتمندان و دیگران فرق گذارده، برآنند که نفس پس از اینکه در بدن پست‌ترین حیوان قرار گرفت، سیر انتقالش را در ابدان حیوانات ادامه مى‌دهد تا به بدن انسانى وارد شود. حال اگر اهل سعادت باشد با مرگ از سیر انتقال به ابدان رها مى‌شود؛ ولى اگر اهل شقاوت باشد و به بالاترین درجه شقاوت برسد باسیر قهقرایى دوباره به ابدان حیوانى انتقال مى‌یابند و همیشه این روند صعودى و قهقرایى براى اهل شقاوت وجود دارد تا به نهایت کمال خویش نایل شوند

اصطلاحات تناسخ

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:53 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود مقاله GTL فرآیند مایع سازی گاز طبیعی pdf دارای 109 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله GTL فرآیند مایع سازی گاز طبیعی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله GTL فرآیند مایع سازی گاز طبیعی pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله GTL فرآیند مایع سازی گاز طبیعی pdf :

مقدمه
ایران با در اختیار داشتن 16 درصد ذخایرگازطبیعی ، رتبه دوم را درمیان کشورهای جهان به خود اختصاص داده است.با وجود این ،به خاطر عدم دسترسی به بازارهای جهان ،این ثروت عظیم مانند گنجی نهفته غیر قابل استفاده است .با توجه به غیر اقتصادی بودن احداث خطوط لوله در مسافتهای طولانی و مؤلفه های سیاسی حاکم در منطقه ،استفاده از این روش جهت انتقال و فروش گاز طبیعی مناسب نیست .همچنین روشهای فشرده سازی یا مایع سازی گاز به علت گران بودن فرآیند،محدودیت بازار مصرف ،ارزان بودن نسبی محصولات و هزینه بالای ساخت تجهیزات مربوط به آن ،توجیه چندان مناسبی ندارد.

فرآیند GTL با توجه به مصرف گاز طبیعی به عنوان خوراک اصلی، می تواند بازاری وسیع برای گاز طبیعی ایجاد نموده ،در آمد صادراتی مناسبی عاید کشور نماید.محصولات این فرآیند در قیمتهای نفت خام بیشتر از 15 دلار در شبکه ،اقتصادی هستند.
تبدیل گاز طبیعی به محصولات با ارزشتراز قبیل سوختهای مایع تکنولوژی است که تأثیر شدیدی به صنایع نفت و گازجهان ومحیط زیستن انسان درآینده ای نزدیک خواهد گذاشت که مهمترین اثرات آن عبارت اند از افزایش استفاده از منابع تمیز انرژی نظیر گاز طبیعی ،بهره برداری از چاههای نفتی که در استفاده از گازهای همراه آنها مشکل وجود دارد،کاهش هزینه تولید محصولات پالایش شده استانداردازنقطه نظر زیست محیطی وجوابگو بودن نیاز روزافزونی جهان به انرژیِ .بنابراین با استفاده از تکنولوژی GTL می توان گاز طبیعی را که تا به حال به عنوان سوختی کم ارزش با هزینه انتقال نسبتاً بالا به بازار مصرف تلقی می شد،درمحل تولید ، به فرآوره های مایع با ارزش تبدیل شودومانند فرآورده های نفتی در تانکرهایی به سوی بازار مصرف حمل شود.

فرآیند GTL برای تولید محدوده وسیعی از محصولات نظیر ،نفت ،نفت فید، دیزل، واکس، روغن، مواد شیمیایی یا گاز مایع بکار می رود.فرآیند GTL شامل سه مهم می باشد که به ترتیب عبارت اند از تهیه گاز سنتز،سنتز فشرتروپش وارتقاء کیفیت محصولات
جهت تولید گاز سنتز برحسب نوع خوراک و خصوصیات گاز سنتز موردنیاز ،توسط یکی از فرآیندهای GTL ،اکسیداسیون جزئی ،گاز سازی به گاز سنتز که مخلوطی از مونوکسید کربن و هیدروژن است تبدیل می شوند.سپس در مرحله سنتز فشرتروپش گاز سنتر به هیدروکربنهای مایع تبدیل می گردد.در مرحله سوم(upgrading)برحسب نوع نیاز توسط فرآیندهایی نظیر ایزومریزاسیون وهیدروکرانیگ به نفتا ،دیزل و گاز مایع تبدیل می شوند.

سنتزفیشرتراپش به دلیل ایجاد منبع بالقوه ای در تولید سوخت های مایع وبا کیفیت خوب طی چند سال اخیر بخش عظیمی از تحقیقات و مطالعات فنی و اقتصادی در شرکتهای مهم نفتی را به خود اختصاص داده است .واکنش فیشر-تراپش از طریق یک نوع پلمریزاسیون احیایی مونوکسید کربن وهیدروژن است که هیدروکربن های خطی ،النین ها والکلهای مختلف را به شرح زیر می تواند تولید کند.،،
Co+h ch (ch)n CHOH, CH (CH)CH=CH , CH(CH)n CH

درسنتزفیشر-تراپش مونوکسیدکربن وهیدروژن پس از جذب به سطح کاتالیزور ناهمگن تجزیه می گردند.از برخورد بین انتهای جذب شده برروی سطح کاتالیز مونومر – CH – تولید می شود که دراثر واکنش پلیمریزاسیون می تواند محدوده وسیعی از هیدروکربنها را تولید کند.
به طور کلی می توان سنتز فیشر –تراپش را بامعادله کلی به صورت زیر نشان داد:
nCO+2nH2 -[cH 2]n- + nH2O

در طی سنتز فیشر-تراپش علاوه برواکنشهای اصلی ،واکنشهای ثانوی هیدروژناسیون وایزومریزاسیون نیز رخ می دهد.میزان انجام واکنشی های جانبی به نوع کاتالیزورمصرفی بستگی دارد.به عنوان مثال از تمایل زیاد کاتالیزورهای کبالت برای انجام واکنشهای هیدروژناسیون می توان نام برد.درسنتز فیشر-تراپش که یک فرآیند کاتالیستی است از راکتورهای مختلفی مانند راکتورهای بسترثابت ،راکتورهای بستر سیال و راکتورهای بستردوغابی استفاده می شود.
برای محصولات متفاوت ،ترکیب بهینه گاز سنتزورودی به راکتورفیشر-تراپش متفاوت است بعنوان مثال برای تولید سوخت دیزل ترکیب بهینه گاز سنتزبه صورتی باید باشدکه نسبتCo /2 H برابر2 باشد.امروزه برای کاهش هزینه های اولیه فرآیند تبدیل گاز به فرآوردهای مایع و به دست آوردن یک گاز سنتز با ترکیب بهینه روشها وپایلوت پلنتهای زیادی پیشنهاد می گردد.بطوریکه با پیشرفت تکنولوژیها تقاضا برای انجام آزمایشهای دقیقتر برای جریانات مختلف بطورروز افزونی افزایش یافته است.

تاریخچه
این فرآیند از ابتدای قرن بیستم مورد توجه بوده است و تاکنون فعالیتهای گوناگونی از جمله توسط افراد و شرکتهای ذیل در این زمینه صورت پذیرفته است.
-سال 1930،تبدیل گاز سنتزبه هیدروکربنهای سنگین در فشار 15،تا 20اتمسفر در واکنشی کاتالیستی با پایه کبالت (بازده 15)توسط ((فیشروبیچلر))
-در خلال جنگ جهانی دوم،((فیشر))و همکارانش در آلمان جهت ساخت ایزوپارافین ها،آزمایش تولید اکسیژن را در دما و فشاربالا انجام دادندکه بسیار موفقیت آمیز بود.از آن به بعد تمام واکنش های مربوط به تبدیل گاز سنتز به هیدروکربنهای سنگین تر وبزرگتر به نام ((فیشر-تروپش))نامگذاری گردیدو در آلمان به مرحله صنعتی رسید.
– از سال 1950 شرکت ((ساسول))تولید گاز سنتزرا از زغال سنگ آغاز نمود و تاکنون در واحدهای GTL خود از راکتورهای بسترسیال وکاتالیست کبالت استفاده نموده است.
-سال 1993 اولین واحد تجاری شرکت ((شل))باظرفیت 12500 شبکه در روز با هزینه 850میلیون دلار به بهره برداری رسید.

-سال1999،شرکت ((سینترولیوم))واحد پایلوتی با ظریفت 70 بشکه در روز راه اندازی نمود.در سالهای اخیر چند واحدکوچک GTL در نقاط مختلف جهان به بهره برداری رسیده است که از آن جمله می توان به راه اندازی واحد GTL متعلق به شرکت آمریکایی ((کونکوفیلیپس)) با ظرفیت 400 شبکه درروز درایالت اوکلاهی اشاره کرد.
شرکت ((بی پی ))نیز یک واحد را باظرفیت 250 بشکه درروز در کشور آلاسکا راه اندازی کرده است که در آن گاز طبیعی به نفت خام مصنوعی تبدیل می شود.
در حال حاضر قطر،پیشگام احداث واحدهای GTL در سطح جهان به شمار می رود.

سنتزفیشر-تراپش به حدود 84 سال قبل برمی گردد. اولین باردر سال 1902 ساباتیروهمکارانش توانستند باهیدروژناسیون مونوکسیدکربن و با استفاده از کاتالیزورنیکل متان را تهیه نمایند وبدین ترتیب راه برای تهیه سایر هیدروکربنها گشوده شد.فرآیند سنتز هیدروکربنها و ترکیبات اکسیژن دار از مونوکسید کربن به کمک کاتالیزورهای اکسید فلزی در سال 1913 به ثبت رسید.در سال 1921 کالورت با استفاده از گاز سنتز متانول را با راندمان حدود 80 درصد تهیه نمودو در سال 1922 پاتارد،متانول را در دمای °C 200وفشار200-150 اتمسفر در مجاورت کاتالیزورهای مس واکسیدروی تهیه کرد.نخستین پژوهش ها بر روی سنتز هیدروکربنها نظیر پارافین ها و اولفین ها از گاز سنتردر سال 1923 توسط فیشروتراپش در آلمان صورت گرفت.آنان ازکاتالیزورهای نیکل و آهن و کبالت در دمای حدود°C 200-150 و فشار1 اتمسفر استفاده نمودند .ازآن هنگام به بعد حجم تحقیقات و فعالیتهای علمی که در زمینه هیدوژناسیون مونوکسیدکربن انجام گرفت،بیش از آنچه بود که در تاریخ علم شیمی تا آن زمان انجام شده بود.امروزه عملاً پارافین ها و الفین ها در محدوده محصولات پتروشیمی و پالایشی با این فرآیند قابل تولید هستند./

شکل1- پرا کندگی پروژه های GTL در جهان

فصل اول

روشهای متداول تبدیل گاز طبیعی
1-گاز طبیعی :
هر ماده که در شرایط دما وفشارعادی به صورت گاز باشد،گاز طبیعی است .این مواد به مقدارزیاد وجودندارند وآنهایی که درپوسته زمین یافت شده اند:از لحاظ تعداد بسیار محدودند و اساساً هیدروکربنهای اشباع با کمتر از 5 اتم کربن با CO2،N2 ،H2S ،H2 ،He ،Ar همراهند.در طبقه بندی چهار منبع اولیه تجدیدناپذیرانرژی ،گازطبیعی در جایگاه سوم قراردارد که تقریباً مشابه با نفت می باشدوبه طوراساسی از اورانیوم بالاتر امانسبت به سوختهای جامددر جایگاه پائین تری قراردارد.
به طورکلی سه نوع گازطبیعی مشخص شده است.
• گاز های غیرهمرا با نفت

• گاز های همراه که به شکل محفظه گازی در بالای لایه نفتی در مخزن قرار دارند
• گازهای محلول که در نفت حل شده اند.
خاورمیانه تقریباًدارای نیمی از مخازن گازهای همراه در جهان است.گازهای محلول در تمام کشورهای حوزه خلیج فارس به وفور یافت می شود. بیش از 70 از مخازن گازهای همراه خاورمیانه به صورت کلاهک گازی در ایران واقع شده است.
1-1- گاز سنتز:
اکثر روشهای استفاده از گاز طبیعی جهت تولید فراورده های با ارزش،مستلزم تولید گاز سنتز به عنوان حدواسط می باشد.متاسفانه با وجود اینکه زمان زیادی از شناخته شدن تکنولوژی تولید گاز سنتز در دنیا می گذرد،کلیه واحدهای تولید گاز سنتز در کشور توسط کشورهای خارجی نصب و راه اندازی شده اند.با توجه به این موضوع واهمیت و جایگاه گاز سنتز در صنعت ، در پژوهشگاه صنعت نفت فعالیتها و تحقیقات گسترده ای جهت شناخت روشها و تکنولوژی مناسب تولید،ساخت کاتالیست مربوطه و فرایندهای استفاده از گاز جهت تولید فراورده های با ارزش آغاز شده و در حال انجام است.
در سالهای اخیر تلشهای گسترده جهانی جهت استفاده موثر از گاز طبیعی و تبدیل آن به محصولات باارزش و آسان از نظر حمل و نقل انجام شده است.در این میان تولید و استفاده از گاز سنتز جایگاه ویژه ای در صنعت به خود اختصاص داده است.
1-1-1-گاز سنتز چیست؟
گازسنتزمخلوطی از CO و H2 بانسبتهای مختلف است و تولید آن مهمترین مرحله در روش تبدیل غیر مستقیم گاز طبیعی است. گاز سنتز ماده اولیه بسیار با ارزشی جهت تولید مواد متنوع شیمیایی می باشد.با استفاده از این گاز و فرایند های مختلف،می توان مواد متنوع شیمیایی را تولید نمود که بسته به روش تولید آن نسبت های مختلف هیدروژن به مونواکسید کربن به دست می آید.همچنین در موارد مصرف در صنعت،بسته به فرایندی که گاز در آن مورد استفاده قرار می گیرد،نسبت های مختلف لازم است.
1-1-2-فرآیندهای پایه تولید گاز سنتز

فرآیندهای پایه تولید گاز سنتز عبارتند از :
1-گازی شکل کردن زغال سنگ
2-رفرمینگ جزئی متان
3-اکسیداسیون جزئی متان
4-رفرمینگ باCO2

روش گازی شکل کردن زغال سنگ ، اولین روش تولید گاز سنتز است که در آن گاز سنتز توسط گازی شکل کردن کک از زغال سنگ در دماهای پایین به وسیله هوا و بخار آب به دست می آید.این فرایند غیر کاتالیستی بوده و نسبت تولیدی توسط آن کم است و در حدود 1 است.با توجه به وجود مواد متنوع در زغال سنگ ، گاز سنتز تولیدی از این روش نیازمند واکنشها و خالص سازیهایی جهت تولید گاز سنتز با خلوص بالا می باشد.

دررفرمینگ بابخارازکاتالیزورنیکل که روی پایه آلومین پخش شده استفاده می شود .دمای فرآیند بین°C 850 و°C 950 وفشار آن Mpa 3است. از مزایای این روش عدم نیاز آن به واحد O2 است. گاز سنتز تولیدی در این روش نسبت H2/CO برابر 3 می باشد.از معایب این روش سرعت بالای مصرف آب ،انتقال تنها 50از انرژی گرمایی احتراق به فرآیند و میزان تبدیل پایین متان در دمای کمتراز°C 900 است.

اکسیداسیون جزئی متان به دوروش کاتالیستی و غیرکاتالیستی انجام می شود.گاز سنتز تولیدی در روش غیرکاتالیستی دارای نسبت H2/CO برابر 7/1 تا8/1 است .اما در روش کاتالیستی این نسبت به 2 هم می رسد،که این مقدار برای بسیاری از فرایندهای کاتالیستی مناسب است.از معایب روش غیر کاتالیستی تشکیل دوده به مقدار زیاد ومصرف بالای اکسیژن در آن است.ولی مزیت آن این است که طیف گسترده ای از هیدروکربنها را به عنوان خوراک می تواند مورد استفاده قرار دهد.

شکل2- تولید گاز سنتز از طریق فرآیند ATR

1-1-3-فرایند مناسب جهت تولید گاز سنتز
از آنجایی که گاز سنتز مصرف زیادی در صنایع دارد،لذا برای تولید آن نیاز به فرایندی است که اولا قادر به تولید فراوان آن بوده و ثانیاّ مقرون به صرفه باشد.گاز سنتز در ابتدا از مخلوط کک،هوا و بخار آب تولید می شد، اما رایج ترین و با صرفه ترین روشی که از سال 1930 تا کنون مورد استفاده قرار می گیرد ، رفرمینگ هیدروکربن ها می باشد.در بین هیدروکربنها نیز فقط هیدروکربنهای سبک به صورت متداول ، تجاری و مقرون به صرفه مورد استفاده قرار می گیرند که در این میان گاز طبیعی از همه متداولتر و پروپان و بوتان در درجه ی بعدی هستند.امروزه با تهیه کاتالیستهای مخصوص ، استفاده از نفتا به عنوان خوراک نیز مورد توجه قرار گرفته است.عمده ترین دلایل استفاده از رفرمینگ جهت تولید گاز سنتز و همچنین استفاده از هیدروکربنهای سبک به ویژه گاز طبیعی به عنوان خوراک، به شرح زیر است:

1-در سه ده اخیر به علت افزایش قیمت کک و کاهش قیمت گاز طبیعی ، فرایند رفرمینگ گاز طبیعی نسبت به فرایند گازی شکل کردن ذغال سنگ مقرون به صرفه تر است.
2-ناخالصی موجود در گاز تولیدی فرایند رفرمینگ نسبت به سایر فرایندها کمتر است.در سایر فرایندها به دلیل وجود مواد متعدد در خوراک،ناخالصی بیشتر می باشد.
3-یکی از مشکلاتی که در واحدهای تولیدی گاز سنتز با آن روبرو هستیم،مسئله تشکیل کربن روی کاتالیست است که به نوب خود باعث به وجود آمدن مشکلات عدیده ای از جمله کاهش فعالیت کاتالیست، کاهش راندمان تولید،ایجاد نقاط داغ روی راکتور و در نتیجه وارد آمدن صدمات زیاد به راکتور ، ایجاد گرادیانهای شدید درون راکتور و در نتیجه وارد آمدن خسارت به کاتالیست و غیره می شود.بنابر این فرایندی مقرون به صرفه تر است که تشکیل کربن در آن کمترین مقدار باشد.در واحدهای رفرمینگ تشکیل کربن به نوع کاتالیست و خوراک مصرفی بستگی دارد.طبق تحقیقات به عمل آمده سرعت نسبی تشکیل کربن روی کاتالیزورهای نیکل که مهمترین کاتالیست مصرفی در فرایندهای رفرمینگ هستند،به ترتیب زیر می باشد:
Ethylene > benzene,toluene > n-heptane > n-hexane > cyclohexane > n-trimethyle,butane > methane

بنابراین در فرایند رفرمینگ هیدروکربنها جهت تولید گاز سنتز ، استفاده از خوراک های سبکتر به ویژه متان ، مقرون به صرفه تر می باشد.با توجه به مطالب فوق الذکر پر واضح است که فرایند رفرمینگ گاز طبیعی جهت تولید گاز سنتز مقرون به صرفه تر ین روش است.گرچه دلایل مختلفی مانند دسترسی آسان به مواد اولیه،ارزان بودن یک خوراک نسبت به خوراک دیگر،سادگی تکنولوژی و غیره ممکن است باعث تغییر در انتخاب فرایند شود.

1-2- تولیدمتانول
متداول ترین فرآیند تولید متانول از گاز طبیعی ICI است.در تبدیل گاز سنتز یکی از روشهای کاهش هزینه،ترکیب روشهای اکسیداسیون جزئی و رفرمینگ بخار است .از گرمای جریان داغ راکتوراکسیداسیون جزئی برای تامین گرمای واکنش گرماگیررفرمینگ بخار استفاده می شود و در کل حرارت مورد نیازواکنش صرفه جویی میگردد.ICI ،Haldor Topsoe وVellogg این فرایند را بر پایه دو مخزن رفرمینگ جدا بنا کرده اند و در نهایت کاهش قابل توجهی در حرارت لازم و هزینه سرمایه گزاری پیش بینی کردند.گاز سنتزمورد استفاده در این فرآیند از روش رفرمینگ گاز طبیعی با بخار تهیه می شود و علاوه بر H2وCO حاوی CO2نیز می باشد.راکتور مورد استفاده در این فرآیند دارای 5 بسترکاتالیستی است .واکنشی ها نیز عبارتند.
8/90 CO+2H2 CH3OH —————————- H=-
5/49 CO2+3H2 CH3OH+H2O —————— H=-

محصول گازی راکتور ابتدا توسط تبادل حرارات باخوراک ،سردشده پس با عبور از مبدل خنک تر گشته به طوری که متانول و آب مایع شوند .متانول خام در اثر کاهش فشار وانبساط ،پایدار شده ،به منظور جداسازی آب و ناخالصی های آن به ببخش تقطیرفرستاده می شود.اولین ستون تقطیر اجزای سبک مانند اترهاوکتونهاودومین ستون ، آب را از پایین والکلهای سنگین تر را به صورت محصولات جانبی و متانول را از بالای ستون جدا میکند. این فرآیند توانایی تولید روزانه 3510 تن متانول را دارد. از مهمترین روشهای تبدیل گاز طبیعی به متانول روش lurgi است. راکتور مورد استفاده در این فرآیند در اصل به صورت یک مبدل پوسته لوله است .کاتالیست مورد استفاده در آن نیز AL2O3/Zno/Cuمیباشد.به دلیل انتقال حرارت مناسب،گرادیان دمایی در طول راکتور بسیار ناچیز است و عملیات سنتز همدماانجام می شود.واحد جدا سازی محصولات در این فرآیند مشابه فرآیند ICI است .

1-3- تولید اتیلن (MTO وپلاسما )
متداول ترین فرآیند تولید C2H4از گاز طبیعی فرآیند MTOاست .در این فرآیند از کاتالیست موثرSAPO-34 استفاده میشود ومیزان تبدیل متانول نیز تقریباً کامل است .راکتور مورد استفاده از نوع بستر سیال ومجهز به سیستم احیای کاتالیست است.جریان خروجی از راکتور جهت میعان آب تولیدشده در واکنش سرد میشود ،بعد از جداسازی آب ،گازهای تولید شده برای خذف CO2 در یک برج جذب با محلول سرد تماس داده می شوند.گازهای خشک وعاری از Co2فشرده شده ،به واحد جداسازی منتقل میشوند. محصولات این فرآیند علاوه بر اتیلن و پروپیلن،مقدار بسیار کمی از متان ،اتان وپروپان نیز می باشند.

در ادامه واکنشهای تولیدالفین در این فرآیند آمده است :
2CH3OH C2H4+2H2O
3CH 3OH C3H6+3H2O

از دیگر روشهای تبدیل متان به محصولات با ارزش ،استفاده از تخلیه الکتریکی در یک گاز ویا پلاسمای سرداست.دراین روش گاز متان با مقادیر جزئی اکسیژن وبا سایر اکسیدکننده هابه درون راکتوری که درآن میدان الکتریکی نسبتاً قوی وجود دارد فرستاده میشود.در تخلیه الکتریکی در یک گاز در فشاراتمسفریک سرعت الکترونها بسیار بالاست .ولی حرکت یونها ورادیکالهای سنگین بسیار کند است به همین دلیل سیستم پلاسمای سرد از نظر توزیع سرعت یک محیط غیرممکن و غیر تعادلی است .دمای الکترونی در پلاسما سرد بینK 100000-10000 است اما دمای بدنه اصلی گاز ممکن است حتی در دمای اتاق باقی بماند. برخورد الکترونهای پردازشی با ملکولهای متان سبب شکسته شدن پیوندهای متان وتبدیل آن به محصولات نظیراتیلن،استیلن،اتان ومحصولات اکسیژنی مثل متانول و فرمالدهیدمیشود.در حال حاضر راکتور های تخلیه الکتریکی مشکل راندمان انرژی دارند یعنی معمولاً راندمان پائینی دارند.

1-4- تولید دی متیل اتر (DME)
برای ساخت DME دو روش کلی وجود دارد که عبارتند از روش مستقیم با استفاده از گاز سنتر و روش غیر مستقیم با آب گیری از متانول .شمای هر دو فرآیند در ادامه آمده است.
روش مستقیم را میتوان در راکتورهای از نوع بستر ثابت ،بسترشناور ویا دوغابی که در آن مخلوطی از کاتالیسهای مورد نیاز برای تهیه متانول از گاز سنتز و آب گیری از متانول ریخته شده اجرا می کند.اما در روش غیر مستقیم که از خوراک متانول استفاده می شود کاتالیست لازم برای آبگیری از متانول به درون رآکتوری که می تواند از نوع بستر ثابت باشد ریخته شده و با عبور متانول از روی کاتالیست واکنش زیر رخ می دهد:
2CH3OH CH3OCH3+H2O

شکل3-روش مستقیم تولید DME
نتایج تحقیقات voss و همکاران برای تهیه DME از گاز سنتز نشان می دهد که کاتالیستهای مورد نیازاین فرآیند را می توان به صورت مخلوط فیزیکی به داخل راکتور ریخت و یا به صورت دو لایه مجزا به طوری که یک لایه ،کاتالیست تبدیل گاز سنتز به متانول و لایه ی دیگر کاتالیست و هیدروژن ناسیون متانول باشد،از آنها استفاده کرد.اما تجربه نشان می دهدکه استفاده از مخلوط فیزیکی دوکاتالیستی،گزینش پذیری پایین تری را نتیجه می دهد و تولید محصولات جانبی آن نظیر الکها و هیدورکربن نیز بیشتر خواهد بود .برای این فرآیند از مخلوط کاتالیست های مس،روی و یاکرم ونیز کاتالیست مرسوم برای تهیه دهیدروژناسیون متانول مانند آلومینا وآلومیناسیلیکاتها استفاده شد.

شکل4-روش غیر مستقیم تولید DME از طریق آبگیری متانول
در تحقیق انجام شده توسط MATTOX وهمکاران جهت تهیه DME از متانول،بسترکاتالیست هم به صورت ثابت وهم سیال انتخاب شد و نتایج نشان داد که بستر سیال پاسخ بهتر ی می دهد.در حالت سیال اندازه ذرات کاتالیست را در حدی گرفتندکه با جریان گاز و محصولات حاصل از واکنش ،حالت سیالیت داشته باشند.علاوه براین درمورد تأثیر دما نتایج نشان داد که دماهای بالاتر موجب تجزیه محصول شده اما در دمای پایین نیز هر چند محصول تجزیه می شود امامیزان تبدیل متانول پایین خواهد بود.دراین کار به راندمان 70 نیز دست یافتند.

1-5- تولید سوخت بنزین ودیزل (سنتز فیشر-تروپش)
سنتز فیشر-تروپش یک واکنش پلمریزاسیون است که از مونومرهای CH2 حاصل ازگاز سنتز برای تشکیل هیدروکربن های سنگین تر استفاده می کند.رشد زنجیره در نهایت به تولید الفین های خطی (با حذف اکسیژن )وپارافین های خطی (با اضافه شدن H2 روی سطح کاتالیست)منجر می شود.سنتز هیدروکربن هادر فرآیند FT با حضور کاتالیست هایی انجام می شود که فلزات کبالت،آهن و روتنیوم قسمت اصلی آنراتشکیل می دهند .

فصل دوم

فرآیندهای تبدیل گاز طبیعی به فرآورده های شیمیایی وپتروشیمیایی
در رابطه با تبدیل گاز ه فرآورده های شیمیایی و پتروشیمی دو روش کلی مستقیم و غیر مستقیم در دنیا مورد تحقیق و بررسی میباشد.در روشهای غیر مستقیم در مرحله اول گاز طبیعی در درجه حرارت بالا به گاز سنتر (مخلوط منواکسید کربن وهیدروژن) تبدیل می شود و پس از بهره برداری قرار میگیرد.مهمترین فرآیند های تبدیل گاز طبیعی که این روزها مورد بحث و گفتوگو در محافل علمی و صنعتی میباشد عبارتنداز:
1)فرآیند زوج شدن اکسید اسیونی متان یا OCM
2)فرآیند MTG (Methanol – To – Gasoline)
3)فرآیند فیشر-تروپش یا GTL

2-1- فرآیند زوج شدن اکسیداسیونی متان(OCM )
گاز طبیعی و نفت خام مواد اولیه با ارزشی هستند که نباید فقط برای سوختن و تولید انرژی حرارتی از آنها استفاده شود.زیرا با تبدیل به فراورده های پایه و اصلی پتروشیمی می توان ارزش افزوده بسیاری برای آن ایجاد نمود.امروزه سنتز متان و اتیلن به روش زوج شدن اکسیداسیونی متان با استفاده از گاز طبیعی در صنایع پتروشیمی حائز اهمیت خاص است.
CH4+O2 C2H4+C2H6+CO2+H2O

با توجه به میزان بسیار زیاد زیاد ذخائر گاز طبیعی در جهان به خصوص در ایران و نرخ مصرف کنونی طبق بر آوردهای انجام شده گاز طبیعی برای سالهای طولانی میتواند هم بعنوان یک ماده انرژی زاو هم خوراک مناسبی برای صنایع پتروشیمی ،مورد استفاده قرار گیرد. از این رو جایگزینی گاز طبیعی در صنایعی که خوراک آنهافرآورده های نفتی است لازم بنظر میرسدوچون به لحاظ اقتصادی در ایران فرآیند نیازی به تولید گاز سنتر که بیشترین هزینه را در فرآیندهای غیر مستقیم به خود اختصاص میدهد نداریم ،لزا درنگاه اجمالی بنظر میرسد روش تبدیل مستقیم متان از طریق فرآیند OCMبا صرفه تر است.ولی به علت پایداری ملکول متان و محدودیت های ترمودینامیکی تبدیل مستقیم متان به فرآورده های دیگر مشکل است .این تبدیل اصولاً به دوروش انجام میگیرد.تبدیل به روش پیرولیزوتبدیل کاتالیسی، قابل ذکر است در دهه اخیر برای واکنشی زوجی شدن اکسیداسیونی متان وتبدیل آن به اتیلن با استفاده از کاتالیستهای مخصوص این تبدیل ،کارهای زیادی صورت گرفته است اولین گزارش علمی بوسیله کلروسبین ارئه گردید وتاکنون نتایج بسیار توسط گروهای مختلفی در دنیا شناخته شده است.این واکنش معمولاً در فشار اتمسفریک با استفاده از خوراک رقیق شده متان ،اکسیژن وگاز خنثی در درجه حرارتهای نسبتاًزیاد (.c 900-600) انجام میگیرد.اینگونه واکنشها را از نظر کاتالیست های بکار برده شده میتوان به چهار دسته نمود:

اکسیدهای فلزات عناصر واسطه دگرده IIIوIVوV
اکسیدهای فلزات قلیایی وقلیایی خاکی
اکسیدهای فلزات کمیاب
اکسید های فلزات کمپلکس

ازبین این چهار دسته واکنشهای کاتالیستی گروه 3و4 از اهمیت خاص برخوردار است.با توجه به کارهایی که در سطح بین المللی انجام میگیرد ، اکسید های مختلط یا ترکیبات پروسکاتیا با ساختار ABO3خواص کاتالیستی خوبی را از خود ظاهر می کنند.
در نهایت خاطر نشان میگردد ، با توجه به اهمیت ومصرف بسیار زیاد اتیلن در صنایع پتروشیمی که تا سال2005 میلادی پر مصرف ترین ماده اولیه در مجتمع های مختلف پترو شیمی میباشد،مطالعه و تحقیق در زمینه فرآیندOCMتاثیر بسزایی در خود کفایی آینده صنعت پتروشیمی ایران میتواند داشته باشد .

سینیتک فرایند غیر کاتالیزوری زوج شدن اکسایشی متان
(OCM)وبررسی اثر بخار آب بر فرآیند
در سالهای اخیر تبدیل مستقیم متان به فرآورده های با ارزش ، بخصوص اتیلن به عنوان یکی از مواد مهم صنعت پتروشیمی، مورد توجه پژوهشگران بوده است .متان به مقدار زیاد در گاز طبیعی موجود است که با توجه به ناحیه مورد نظر،بین 83 تا97 درصد حجمی گاز طبیعی را تشکیل می دهد . با توجه به کاهش ذخایر جهانی نفت خام ،متان می تواند به عنوان منبع تولید محصولات پترو شیمی ونیز سوخت ، در نظر گرفته شود.اما متان نسبت به سایر ترکیبات هیدرو کربنی که ممکن است به آن تبدیل شود ،پایدار تر است چرا که انرژی آزاد گیبس آن کمتر می باشد .هچنین ،انرژی لازم برای شکستن اولین پیوند C-Hحدود kcal/mol104می باشد .بنابر این مرحله کنترل کننده سرعت در تبدیل متان ،جدا کردن اولین هیدروژن از متان است که به دماهای بسیار بالا نیاز دارد . ولی اضافه کردن اکسیژن به فرآیند ، باعث افزایش میان تبدیل متان در دماهای پایین تر می شود البته اکسیژن ،علاوه بر فعال سازی متان باعث تبدیل محصولات به مواد نامطلوب نیز می شود .

اضافه کردن اکسیژن به صورت کنترل شده و خارج ساختن محصولات در مراحل مختلف از راکتور ، باعث بهبود عملکرد OCMمی شود .
در فرایند زوج شدن اکسایشی متان ، خوراک ورودی به راکتورمتان و اکسیژن می باشد که در مجاورت اکسیدهای فلزی ، اتان واتیلن تولید می شود . از زمان ارائه اولین گزارش در مورد OMCتوسط کلر و بهزین u(Keller&Bhasin)کاتالیستها و شرایط عملیاتی مختلفی مورد بررسی قرار گرفته اند . دراین فرایند به نظر می رسد دو رادیکال متیل برای تشکیل اتان ،با یکدیگر جفت می شوند . سپس مولکول اتان به صورت اکسایشی با حرارتی با از دست دادن هیدروژن به اتیلن تبدیل می گردد . با توجه به نوع کاتالیست انتخابی ، اکسیدهای کربن نیز ممکن است از متان ،اتیلن ،اتان یا رادیکالهای متیل بوجود آیند .

اخیراًتشکیل مقادیر قابل قبولی از اتان و اتیلن ، بدون استفاده از کاتالیزور در فرایند زوج شدن اکسایشی متان مشاهده شده است که نشان دهنده اهمیت فاز گاز در فرآیند کاتالیزوری می باشد . این آزمایشات در فشار اتمسفریک و دماهای cْ900- 700انجام گرفته است . زمان اقامت گاز در راکتور ،بیشتر از حالت کاتالیزوری است .
در کار تجربی حاضر ،ضمن حذف کاتالیزور از فرایند زوج شدن اکسایشی متان ،تاثیر متغیرهای عملیاتی بر گزینش پذیری محصولات و تبدیل مواد اولیه بررسی شده است .همچنین بخار آب به عنوان گاز حامل جایگزین هلیم شد و اثرات آن بر گزینش پذیری و تبدیل بررسی گردید . در نهایت ،با جمع آوری داده ها ی سینتیکی ، معادلات سرعت از بین رفتن متان وتولید محصولات تعیین شد .

 

آزمایشات
مودار جریانی تجهیزات بکار رفته در فرآیند زوج شدن اکسایشی متان در شکل (5)آمده است .آزمایشات در فشار اتمسفریک در یک رادیاتور لوله ای خالی از جنس کوارتز (قطر داخلی 2cm و حجم تقریبی cc3/16)انجام شد .این راکتور داخل یک کوره الکتریکی استوانه ای به قطر cm5/3قرار می گیرد .متان ،اکسیزن و هلیم به ترتیب با خلوص 9/99،5/99و99/99بطور همزمان وارد راکتور می شود . دبی این گازها توسط سه کنترل کننده جرمی دقیق از نوع Brooksکنترل شده و بمنظور اختلاط بهتر ، وارد میکسر ثابت می شوند .راکتور در شکل (6)نشان داده شده است .مخلوط گاز در ناحیه Aتحت حرارت یکنواخت قرارمی گیرد . برای کاهش زمان اقامت در لوله های ورودی و خروجی راکتور ،از لوله هایی با قطر کم استفاده شده است (mm3).دمای واکنش با استفاده از ترموکوپل نوع (Nicr-Ni)Kاندازه گیری شد . جریان خروج از راکتور(4,CH6H2,C4H2CO,C ,2,CO2 ,O O2H)پس از حذف آب وسیله مبرد ،وارد دستگاه کرماتوگرافی گازی شده مورد آنالیز قرارمی گیرد. این دستگاه که بطور پیوسته به سیستم متصل می باشد دارای دو ستون آنالیز است که با پر کننده های غربال مولکولی x13(برای آنالیزCOو2Oو4CH)وپلیمر فشرده s(برای آنالیز4H2,C6H2,C2CO)تهیه شده اند.

نتایج
هدف از انجام این پژوهش،جایگزینی روش کاتالیزوری یا روش غیر کاتالیزوری نیست .آنچه مسلم است میزان بهره در روش غیر کاتالیزوری به اندازه قابل توجهی از بهره روش کاتالیزوری کمتر است . برای مقایسه ، خلاصه ای از روش کاتالیزوری که توسط یکی از کاتالیزورهای ساخت این مرکز تحقیقاتی انجام گرفته ، است با نتایج روش غیر کاتالیزوری بدست آمده از این پژوهش در جدول(1)آمده است. اطلاعات سینتیکی بدست آمده ازاین پژوهش می تواند جهت مدلسازی فرآیند زوج شدن اکسایشی متان برای بخش فاز گاز(Post-Catalytic)مورد استفاده قرارگیرد.

گزینش پذیری محصولات و تبدیل مواد اولیه تابع چهار متغیر عملیاتی دما ،نسبت 2O/4CH، نسبت مجموع فشارهای جزئی 4CHو2Oبه فشار کل زمان اقامت می باشند. گزینش پذیری محصولات و تبدیل مواد اولیه از تعاریف زیر محاسبه می شوند؛ =S iدر صد گزینش پذیری محصول i(کل کربن تبدیل شده /مقدار کربن تبدیل شده به محصول i) ×100Xj=j درصد تبدیل ماده اولیه =[(مقدارjدر جریان ورودی /مقدارjدر جریان خروجی) ـ1×100
i(Si) = راندمان محصول iنیز عبارت است از حاصلضرب تبدیل متان Xm)) در گزینش پذیری محصول .

تاثیر دما
شکل (7-الف)نشان می دهد هنگامی که از هلیم به عنوان گاز حامل استفاده می شود با افزایش دما از 750تاC ْ900،افزایش می یابد . چرا که مرحله کنترل کننده سرعت در تبدیل متان ، جدا کرد ن اولین هیدروژن از آن است و با افزایش دما انرژی لازم برای این عمل فراهم می گردد . گزینش پذیری اتلین با افزایش دما تا Cْ800 ، افزایش پیدا می کند . این رفتار با توجه به نمودارهای انرژی گیبس بر حسب دما قابل توجیه است چراکه در این محدوده دمایی ،پایداری اتیلن بیش از هیدرو کربن های دیگر است . با افزایش بیشتر دما ،گزینش پذیری اتیلن کاهش می یابد که نشان دهنده افزایش تبدیل متان و هیدروکربن های دیگر به اکسیدهای کربن است . احتمالا ً دراین دماها پایداری
جدول 1 مقایسه نتایج فرآیند OCM کاتالیزوری و غیر کاتالیزوری *

کاتالیزوری غیرکاتالیزوری
تبدیل متان (%) 9/31 4/39
گزینش‌پذیری اتیلن (%) 8/31 3/23
گزینش‌پذیری اتان (%) 2/22 0/9
گزینش‌پذیری2 C (%) 0/54 3/32
گزینش‌پذیری CO (%) 0/7 4/57
گزینش‌پذیری 2 CO (%) 1/28 3/10
راندمان 2 C(%) 18 5/9

*شرایط عملیاتی غیرکاتالیزوری :

شرایط عملیاتی کاتالیزوری :

اتیلن بیش از هیدروکربن های دیگر است.با افزایش بیشتر دما،گزینش پذیری اتیلن کاهش می یابد که نشان دهنده افزایش تبدیل متان و هیدروکربنهای دیگر به اکسیدهای کربن بیشتر از اتیلن می باشد . راندمان محصولات دو کربنه نیزبا افزایش دما از یک نقطه ماکزیمم عبور می کند و سپس کاهش می یابد . افزایش دما باعث تولید اکسیدهای کربن و کاهش تولید اتان می شود .

شکل (7-ب ) وابستگی گزینش پذیری و تبدیل را در حضور بخار آب به عنوان گاز حامل ، نشان می دهد .شرایط عملیاتی دقیقا ًمشابه آزمایشات با هلیم است (شکل 3-الف ). در اینجا نیز با افزایش دما ، تبدیل متان و اکسیژن و تولید اکسیدهای کربن افزایش می یابد ولی روند تغییرات گزینش پذیری اتیلن و راندمان محصولات دو کربنه مثل شکل (3-الف)نیست بلکه با افزایش دما افزایش پیدا می کند بی طوری که در دمای C ْ900راندمان 2Cبیشتر از راندمان ماکزیمم درآزمایشات با هلیم است (9/8درمقابل 2/8). باید توجه داشت هنگامی که از بخار آب استفاده می شود میزان تبدیل متان نسبت به آزمایشات با هلیم پایین می آید ولی واکنش نسبت به اتیلن گزینش پذیر تر است . در نهایت ،با توجه به اینکه گزینش پذیری و بهره کلی ،افزایش و میزان تبدیل متان کاهش یافته است ،مسائل اقتصادی تعیین کننده شرایط عملیاتی بهینه است.

دلیل افزایش گزینش پذیری با دما درهر دو حالت فوق با توجه به واکنش های زیر توجیه می شود . واکنش (1)نشان می دهد که تشکیل ترکیبات 2Cمتناسب با مربع غلظت 3CHمی باشد در حالیکه مقدار COو2CO با درجه کمتری از غلظت 3CHمتناسب می باشد .
(1) 2,CO CO4H2C6H2C3CH2
(2) 2,CO CO2O3CH2O+3CH

دماهای بالا رادیکالهای متیل بیشتری را برای تشکیل 2Cتولید می کند و گزینش پذیری زیاد می شود . در مورد هلیم این روند تا دمای C ْ800ادامه می یابد و از آن به بعد به علت اکسیداسیون بیشتر 2Cبه COو2CO گزینش پذیری 2C کاهش می یابد .

تاثیر نسبت مولی
شکل (8-الف)نشان می دهد هنگامی که از هلیم استفاده شده است هرچه نسبت 2/O4CHافزایش می یابد گزینش پذیری نسبت به اتان و اتیلن افزایش و نسبت به اکسیدهای کربن کاهش می یابد ؛چرا که به علت کمبود اکسیژن ، میزان COو2COکم می شود . همچنین ، تبدیل متان و راندمان 2Cکاهش پیدا می کند . کاهش اکسیژن نسبت به متان (افزایش نسبت 2O/4CH)باعث کم شدن عامل فعال سازی متان (یعنی اکسیژن)و در نهایت کاهش میزان تبدیل متان می شود که بیش ترین اثر این کاهش تبدیل روی انجام واکنش های احتراق می باشد وباعث افزایش گزینش پذیری 2 C می گردد در هر حال ، چون کاهش تبدیل متان شدیدتر از افزایش گزینش پذیری محصولات دو کربنه است، راندمان2Cبا افزایش 2O/4CHکاهش می یابد .

در شکل (8-ب)که آزمایشات با بخار آب انجام شده است نیز همین روال برای تغییرات مشاهده می شود ولی گزینش پذیری اتان واتیلن بیشتر و تبدیل متان کمتر از آزمایشات با هلیم است . در نسبت 2=2O/4 CHراندمان 2Cبرای آزمایشات با بخار بیشتر است (5/9در مقابل4/ 8).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
شنبه 95 مرداد 30 , ساعت 4:53 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 دانلود ناصر خسرو قبادیانی pdf دارای 70 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود ناصر خسرو قبادیانی pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

ناصر خسرو قبادیانی
 ناصر خسرو قبادیانی، حکیم ناصر بن خسرو بن حارث القبادیانی بلخی مروزی، ملقب به حجت، قبادیان از نواحی بلخ 394 ـ یمگان بدخشان 481ق، شاعر و نویسنده، متکلم و فیلسوف، جهانگرد و مبلغ اسماعیلی ایرانی. گویا از خانواده محتشمی که به کارهای دولتی و شغل دیوانی می پرداختند، برآمد و در بلخ دارای ثروت و املاکی بوده است. از کودکی به فراگیری دانش ها و فنون و ادبیات پرداخت و قرآن را از بر کرد و کمابیش در همه  دانش های متداول عقلی و نقلی، مانند ریاضیات و طب و موسیقی و نجوم و فلسفه و کلام و حکمت متألهین استادی یافت. در جوانی به دربار شاهان و امیران راه یافت و به گفته خودش :
« بارگاه ملوک عجم و سلاطین را چون سلطان محمود غزنوی (389 ـ 421) و پسرش مسعود (421 ـ432) » دیده است. در کارهای دیوانی دبیر پیشه و متصرف «در اموال و اعمال سلطانی» بود و عنوان «ادیب» و «دبیر فاضل» داشت و با پادشاهان وقت و وزرای برجسته هم مجلس و هم پیاله بود. گویا در آغاز در بلخ در خدمت غزنویان به سر می برد ولی پس از افتادن آن شهر به دست سلجوقیان (432) به خدمت آنان درآمد و به مرو، مقر حکومت ابوسلیمان چغری بیگ بن داود بن مکائیل بن سلجوق (451) رفت و در درگاه او نیز مقامی در خور یافت. ظاهراً در دوره خدمتش نزد غزنویان یا سلجوقیان به هند و سند و ترکستان سفر کرد (شاید به قصد آشنایی با ملل و ادیان و مذاهب گوناگون). از جوانی شعر می سرود و همچون بیشتر شاعران زمان به باده نوشی و عشق ورزی و گفتن اشعار مدح و غزل و هزل می گذرانید و شاعر و دبیر ملازم دربار بود. رفته رفته از این نوع زندگی سرخورد و در پی یافتن حقیقت برآمد ولی پاسخ هایی که به پرسش های بی شمار وی درباره راز خلقت و حکمت شرایع در ظاهر تنزیل و طریقه ظاهریان داده می شود. وی را قانع و مجاب نساخت. در 437 که در جوزجانان از توابع بلخ بود یک ماه پیوسته شراب می خورد تا آنکه شبی در خواب دید که یکی وی را گفت: «چند خواهی خوردن از این شراب که خرد از مردم زایل کند اگر بهوش باشی بهتر، من جواب گفتم که حکما جز این چیزی نتوانستند ساخت که اندوه دنیا کم کند، جواب داد که بیخودی و بیهوشی راحتی نباشد، حکیم نتوان گفت کسی را که مردم را به بیهوشی رهنمون باشد، بلکه چیزی باید طلبید که خرد و هوش را به افزاید. گفتم که من این را از کجا آرم؟ گفت جوینده یابنده باشد و پس سوی قبله اشارت کرد و دیگر سخن نگفت.» پس از این خواب، ناصر خسرو دستخوش تحول روحی شدیدی شد و ترک شراب گفت و نخست به مرو رفت و از شغل دیوانی کناره گرفت و آنگاه رهسپار سفر حج شد (23 شعبان 437) و از راه نیشابور و سمنان و ری و قزوین به آذربایجان رفت و در تبریز، قطران شاعر را دید و از آنجا از راه مرند و خوی و وان و اخلاط و بتلیس و میافارقین و آمد و حران به سرزمین شامات رسید و در هنگامی که هنوز ابوالعلای معری (363 ـ 449) زنده بود، وارد شهر معره النعمان شد. از معره النعمان به طرابلس و صیدا و فلسطین رفت و در 5 رمضان 438 به بیت المقدس رسید و از آنجا رهسپار مکه شد و پس از گزاردن حج به بیت المقدس بازگشت (5 محرم 439). آنگاه از راه خشکی به طینه و از آنجا با کشتی به تونس و از تونس به مصر رفت. در مصر سه سال به سر برد و به مذهب اسماعیلی گروید و به خدمت خلیفه فاطمی المستنصربالله ابوتمیم معد بن علی (427 ـ487) رسید.
 
ناصر خسرو از درجات هفتگانه اسماعیلیان، درجات مستجیب، مأذون وداعی را پیمود و به درجه حجتی رسید و از سوی امام فاطمی اداره قسمت خراسان (یا «جزیره خراسان» در تقسیمات اسماعیلیان) بدو واگذار شد. هنگام اقامت در مصر دوبار دیگر به مکه سفر کرد و حج گزارد (339، 440). در 441 مصر را ترک گفت و پس از رفتن به مکه و گزاردن حج (442) از راه طائف و تهامه و یمن و لحساء و بصره و ارجان و اصفهان و نایین و تون و قاین و سرخس در 26 جمادی الاخری 444 ق به بلخ بازگشت. در بازگشت به وطن به ترویج مذهب اسماعیلی و دعوت به سوی خلیفه فاطمی و مباحثه با علمای اهل سنت پرداخت. اما دیری نگذشت که بر اثر دشمنی و مخالفت متعصبان و علمای اهل سنت و حکام سلجوقی ناگزیر به ترک بلخ شد (پیش از 453) و به نیشابور و مازندران و سرانجام به یمگان در ناحیه بدخشان که شهری استوار در میان کوه ها بود پناه برد و ظاهراً تا آخر عمر در آنجا بوده و به اداره کار دعوت اسماعیلی در خراسان سرگرم بوده است. پس از مرگ پیکرش را در یمگان به خاک سپردند و مزار وی در شمار زیارتگاه های معروف اسماعیلیان درآمد. سال مرگ وی را برخی منابع با اختلاف 458، 471 و جز آن نیز گفته اند. اقامت طولانی ناصر خسرو در یمگان که برابر برخی منابع بیش از 25 سال به درازا کشید تأثیر فراوانی در ارتقای فکری مردم بدخشان و انتشار مذهب اسماعیلی در میان آنان داشته است و هنوز هم در آن ناحیه مذهب اسماعیلی هواداران بسیار دارد و اسماعیلیان آنجا ناصر خسرو را «پیر ناصر خسرو» یا «شاه ناصر خسرو» می گویند. ناصر خسرو بی گمان از شاعران بسیار توانا و سخن آور فارسی به ویژه در قصیده سرایی است. از ویژگی های شعر او شکوه در بیان، انسجام و آهنگ محکم جمله ها و روشنی عبارت ها است. در شعر ناصر خسرو مشخصات سبک خراسانی به وضوح دیده می شود. اشتراک او در شیوه بیان با رودکی، فرخی، عنصری، کسایی و فردوسی بسیار است. اما شیوه او زهد و مناقب است، نه مدح و غزل و از این رو به مدیحه گویانی همچون عنصری می تازد و غزلگویان و شاد خواران را نکوهش می کند و آنها را به خودداری از وصف شمشاد و لاله و زلفک عنبری  فرا می خواند. جهانی که در منظره او پدیدار می شود، جهان خاصی است که فرسنگ ها با جهان فرخی و منوچهری و عنصری فاصله دارد.

 

پى‏نوشتها و مآخذ

1- کلیات سعدى شیرازى، به تصحیح محمدعلى فروغى، تهران، امیرکبیر، ص‏15.

2- همان، بوستان، ص‏6; اقبال آشتیانى، ادب،1317ش، تهران.

3- شاهنامه، ج‏1، ص‏6، خاور، تهران، 1312 ش.

4- دیوان فرزدق، ج‏2، دار صادر بیروت، ص‏180; در این قصیده میمیه فرزدق، و در بیت‏بیت آن، پیوند دین، انسانیت و ولاى اهل‏بیت، به چشم مى‏خورد.

5- دیوان ناصرخسرو، به تصحیح مینوى و محقق، انتشارات دانشگاه تهران. خز ادکن خز بسیار نرم و تیره‏رنگ.

6- همان، قصیده‏19. زنگ نخست‏به معناى نور ماه و پرتو آفتاب، و زنگ دوم به معناى زنگار و چرکى باشد که بر روى فلزات و آهن نشیند. نگ: دهخدا، لغت‏نامه.

7- همان، قصیده‏3. امیرالمؤمنین على(ع) در وصف غوغا فرمود: هم الذین اذا اجتمعوا غلبوا و اذا تفرقوا لم یعرفوا: [غوغا و فرومایگان] آنانند که چون فراهم آیند پیروز گردند و اگر پراکنده باشند شناخته نشوند. و گفته شده: غوغا، مردمانى‏اند که چون فراهم آیند زیان رسانند و اگر پراکنده بوند، سود دهند. نگ: سید رضى، نهج‏البلاغه، قصار،199.

8- همانند ماجراى شگفت تاریخى، کلامى کیسانیه. نگ: مجله کلام اسلامى; کیسانیه، افسانه یا حقیقت؟ شماره‏19 و شماره‏هاى بعد و کتاب تاریخ و عقاید اسماعیلیه از فرهاد دفترى درخور مطالعه است.

9- همان، قصیده 34. کوتوال: دژبان و نگهبان قلعه.

10- همان، قصیده‏53.

11- محمد حسین مظفر، سید علوى، امام جعفر صادق(ع)، تهران،1367، ص‏420.

12- دیوان ناصر خسرو، قصیده 10.

13- همان، قصیده 12.

14- همان، قصیده 4. پرهون: طوق، گردن‏بند، دایره.

15- سوره اعراف، آیه‏179.

16- سوره فرقان، آیه 44.

17- همان، قصیده 45. و نگ قصیده‏49: به دین از خرى دور باش و بدان که بیدینى اى پور بیشک خرى است

18- همان، قصیده‏13.

19- همان، قصیده‏123.

20- همان، قصیده 50. جواز اول به فتح به معناى تجویز و روا و جواز دوم به ضمه یعنى سنگ هاون.

21- سوره بقره، آیه 2.

22- دیوان ناصر خسرو، قصیده‏123.

23- سوره مؤمنون، آیه‏هاى 12 تا 14.

24- سوره سجده، آیه‏هاى‏7 تا9.

25- دیوان ناصر خسرو، قصیده 24.

26- همان، قصیده 4. و نگ به ابیاتى از قصیده‏هاى 5 و 8 و3 و123.

27- همان، قصیده 24.

28- سوره تین، آیه 4.

29- دیوان ناصر خسرو، قصیده‏109.

30- سوره تین، آیه 5.

31- دیوان ناصر خسرو، قصیده 24.

32- دیوان منسوب به امیرالمؤمنین(ع)، ص‏45، چاپ سنگى،1283ق، تبریز.

33- دیوان ناصر خسرو، قصیده‏46.

34- ابوالقاسم پاینده، نهج‏الفصاحه، ص‏66، جاویدان علمى،1346 ش، تهران و نظیر آن نگ: آمدى، محدث ارموى، فهرست غرر و درر، دانشگاه تهران، ص‏393: «لا عدو اعدى على المرء من نفسه‏».

35- سوره شمس، آیه‏7 تا 10.

36- سوره انسان، آیه‏3.

37- سوره بلد، آیه 10.

38- دیوان ناصر خسرو، قصیده 4 و نگ: قصاید33 و 144.

39- همان، قصیده‏6.

40- همان، قصیده 4.

41- همان، قصیده 10 و همان مضمون، بنگرید: قصیده 30. سدوم: شتر به هیجان آمده و خشمگین.

42- محمدبن على، صدوق، الاعتقادات، ص‏29، هزاره شیخ مفید، قم.

43- محمدبن یعقوب کلینى، اصول کافى، ج‏2، ص 71 و67، مکتبه الصدوق، تهران.

44- دیوان ناصر خسرو، قصیده 10.

45- همان، قصیده‏133.

46- سوره بقره، آیه‏187.

47- محمد باقر مجلسى، بحارالانوار، ج‏61، ص‏65، چاپ جدید.

48- دیوان ناصر خسرو، قصیده 5.

49- همان، قصیده‏133.

50- همان، قصیده 5.

51- سوره زخرف، آیه‏هاى 22 تا 24.

52- سوره بقره، آیه 170.

53- دیوان ناصر خسرو، قصیده 20.

54- همان، قصیده‏3. مراد از خرد و جان سخنگوى، نفس ناطقه انسانى است.

55- همان، قصیده‏9.

56- سوره احزاب، آیه 21.

57- دیوان ناصر خسرو، قصید 24.

58- سوره اسراء، آیه 12.

59- سوره فصلت، آیه 44.

60- سوره انفال، آیه 24.

61- همان، قصیده 2.

62- همان، قصیده‏6.

63- دیوان ناصرخسرو، قصیده‏16.

64- نهج‏البلاغه، خطبه‏153. و نگ سوره بقره، آیه‏189.

65- دیوان ناصرخسرو، قصیده 22.

66- همان، قصیده 74.

67- همان، قصیده 144.

68- همان، قصیده 241.

69- همان، قصیده‏26.

70- سوره آل‏عمران، آیه 104.

71- دیوان ناصرخسرو، قصیده 42.

72- نهج‏الفصاحه، ص‏560.

73- دیوان ناصرخسرو، قصیده‏216.

74- همان، قصیده‏147.



منبع:فصلنامه مشکوه>شماره 55

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ